Radio Nacional 4 s’ha traslladat a l’Obrador dels 15 per entrevistar a Mònica Gregori, vicepresidenta del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona i flequera, i Carles Cotonat, secretari general del Gremi, per parlar de la greu situació en que es troba la fleca i de l’augment dels costos en l’elaboració del pa.
Davant la pregunta de com la fleca ha notat l’increment del preu de la llum i el gas, la Mònica explica que ha repercutit directament en l’escandall de costos. “Afecta directament perquè ens resta el marge de benefici. Ens trobem en una situació entre l’espasa i la paret. El cost de fermentar les masses i fornejar-les amb els forns i neveres és molt elevat. Està les 24h del dia amb molta potència. La rendibilitat dels productes ha desaparegut“, afirma.
La Mònica és la cinquena generació a l’obrador i assegura que mai havien vist això. “S’han patit moltes crisis però mai una d’aquesta dimensió“. A més a més, conta que “hem sortit de 2 anys de pandèmia, hem sortit com hem pogut i ara quan aixequem el vol, ens ve de cop aquesta bogeria en el àmbit de matèries primes fresques com la farien, la llet, els ous, la mantega, l’oli, i ara la bogeria energètica“.
“Estem en una situació que estem assumint el poc marge, ens anem empobrint i això tampoc és viable. Necessitem ajuda per poder encarar aquesta situació tan aclaparadora. No ho pots traslladar perquè és com el refrany “pan para hoy, hambre para mañana“. Estaríem alimentant aquest monstre macroeconomic“, explica. D’altra banda, parla també del poder adquisitiu de la ciutadania:
“Si jo trasllado aquest cost al preu final i posem la barra a 3 euros no podran comprar perquè el seu poder adquisitiu no ha pujat”.
Crit d’ajuda a les administracions
Per la seva banda, el Carles Catonat, ha explicat el motiu de l’aturada del pròxim divendres: “Busquem denunciar la situació que està vivint el sector a causa de aquest increment desbocat de costos necessaris per l’elaboració del pa. Som un sector molt intensiu amb l’ús d’energia. Tenim una gran quantitat de forns que consumeixen molta energia. Per tant, aquesta aturada pretén apel·lar a les administracions perquè prenguin alguna solució real i imminent per arreglar la situació en cas que es perllongui més i que està posant en risc la viabilitat de moltes empreses. Parlem d’un producte bàsic de la nostra dieta i un sector primordial en comerç de proximitat i que ara està en risc davant d’aquesta situació sobrevinguda que estem patint“.
A això, Gregori afegeix que se sent impotent perquè “busques de quina manera pots pal·liar-ho, però la situació és tan macroeconòmica i gran que estem sense armes ni eines per fer-ho front. Quan ve una situació de crisi, pots reorganitzar-te, però això és tan gran que nosaltres no tenim forma empresarial de fer front“.
Tot i això, parla de 3 possibles escenaris: “en primer lloc, podem baixar qualitat, però no ho contemplem perquè hem lluitat durant els últims anys amb el Gremi per recuperar l’artesania, tornar a fer pans de qualitat amb llargues fermentacions, amb farines de proximitat i de qualitat. Una segona sortida és baixar quantitat de producte, que no ens sembla ètic ni viable per nosaltres. Finalment, apujar preu i alimentar la bèstia de la inflació, que evidentment, tampoc ens agrada“.
Escolta l’entrevista sencera al següent link des del minut 20 de programa: https://www.rtve.es/play/audios/avui-sortim/primera-hora-26-10-22/6721916/