Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Brioixeria per diades

Adaptem el famòs croissant bicolor de David Bedu en una peça de brioixeria amb les 4 barres de la senyera, ideal per a qualsevol diada. 

Recepta patrocinada per:

Brioixeria per a diades dolces

 

Sant Jordi és la festa (sense ser festa) més nostrada de Catalunya, el dia de la rosa i el llibre, el dia dels enamorats… Però no hi ha cap peça de brioxeria feta especialment per a aquest dia. Jo us vull proposar algunes idees perquè pugueu fer una peça de brioxeria per a aquesta diada i per a qualsevol diada del nostre país.

Així, adaptem el famós croissant bicolor de David Bedu en una peça de brioixeria, semblant a un pain au chocolat o napolitana, amb línies marcades com si fossin les quatre barres de la senyera. Com fer-ho? És relativament senzill: farem la peça amb una base de briox poc ric (lleuger de mantega, ou i sucre) de farina de blat dur. Aquesta farina, a part de moltes més qualitats (té un índex glucèmic menor quela farina de blat tou, per exemple) és moltrica en carotè, per la qual cosa no necessitem cap colorant artificial per obtenir el color groc.

Per al vermell, he utilitzat una pasta de vermell intens, que es pot fer en pols o utilitzar cotxinilla, un colorant natural per al color vermell. Després, podem farcir la peça d’allò que volem o que tingui més sortida. Jo ho he fet amb melmelada de maduixa, però segurament no descartaria fer-ne de xocolata. Tot i que pel resultat final és molt important l’amalgama de colors vistosos a les peces, també és molt agradable de menjar.

No és una peça complicada, com es veu en el pas a pas.

 

 
 • 1000 g de farina de blat dur
 • 250 g de farina de gran força
 • 25 g de sal
 • 150 g d’ou
 • 125 g de mantega
 • 50 g de sucre
 • 60 g de llevat
 • 80 g de ferment natural de blat dur
 • 600 g de llet (poden ser més o menys, la massa ha de ser dura)
 • Reservar uns 300 g de massa i afegir 30 g de colorant necessari per a un roig viu (en el meu cas, 12g)
 1. Mantenir la farina a la nevera, ja que volem una massa freda, per facilitar el procés de laminat (uns 4oC). Amassar tots els ingredients en marxa lenta, fins a tenir una massa compacta però no del tota finada. Reservar 300 g per fer la massa vermella, afegir-li la mantega i el color, i barrejar fins a obtenir una massa perfectament acolorida (reservara la nevera o al congelador).

 2. Per altra banda, estirar el pastó, laminar i reservar enfred. Preparar la mantega perquè estigui en perfecte estat per a treballar-la. Laminar la mantega i la massa, fer un plec doble i un de senzill. Si fos necessari, hauríem de reposar entre pastó i pastó.

 3. Allarguem la massa de color fins obtenir les mesures de una capa superior del pastó, pintar amb aigua i enganxar. Reservaren fred un 30 minuts, aproximadament.

 4. Estirem el pastó fins a uns 5mm i fem peces de 17cmx 8 cm, aproximadament. Posem una capa de farcit i tapem; una capa de farcit de nou i emboliquem la peça.

 5. Passem a tallar-la amb una ganiveta de forn. Fem 5 talls, per tal de que ressaltin centrals las quatre barres.

 6. Fermentem fins a obtenir un 80 % del seu volum.

 7. Pintem amb aigua i enfornem: els primers 7 minuts, a temperatura òptima de croissants, i rebaixem 20oC en primera fase i uns 10 a 15 oC, en segona. La idea és aconseguir una peça alta i no excessivament caramelitzada. En sortir del forn, pintem amb sucre invertit, xarop o mel per ressaltar els colors.