Search
Close this search box.

Coca de carbassa amb secret iberic, germinats i vinagreta de festucs

 
El pa com a base dels plats és un dels grans invents de l’alimentació humana: així obrenim els hidrats de carboni necessaris, enriquits amb altres ingredients i condiments segons els gustos.  
D’aquesta manera, com trobem la pizza a Itàlia, la coca pertany a casa nostra: dolça o salada, condimentada amb diver- sos ingredients, des de sucre o oli d’oliva i sal, a tot tipus de cremes de pastisseria i fruits secs, o verdures, peixos, carns, formatges… Un ventall de possibilitats que concretem en aquesta recepta amb l’excel·lència dels secret ibèric i una vinagreta dels exòtics festucs.  
 

Un ‘secret’ gastronòmic

El secret de porc és un tall que es lo- calitza entre l’espatlla i la cansalada, a la regió interna. Es sol dir que té forma de ventall i les peces normalment fan uns 150-200 grams.Pel que sembla, el nom de secret es deu al fet que és un tall que queda ocult: no- més es pot veure si es talla el múscul en horitzontal; encara que també hi ha d’altres versions que expliquen que a aquesta sabrosa part del porc en diuen secret perquè eren peces que els carnissers es guardaven per al seu consum propi, tenint en compte les seves especials qualitats. Tot i que el porc és un animal bastant utilitzat a la nostra gastronomia, el secret ha estat un tall força desconegut d’aquest animal, cobrant un reconeixement més intens als últims anys. La seva delicada textura triomfa en nombroses combinacions com aquesta que aquí proposem: suavitzada pel toc més fresc dels germinats i un toc d’acidesa de la mà d’una vinagreta dels apreciats festucs.
 

Ingredients per massa

  • 1.000 g farina de semiforça
  • 200 g oli d’oliva
  • 300 g vi blanc
  • 200 g aigua
  • 20 g sal
  • 30 g llevat

Ingredients pel farcit

  • Carbassa pelada i tallada a làmines fines
  • Comí
  • Pebre vermell
  • Sal
  • Oli d’oliva
  • Secret de porc ibèric rostit
  • Germinats d’alfals
  • vinagreta de fastuc

Ingredients per la vinagreta

  • 300 gr d’oli d’oliva
  • 100 gr de vinagre de Mòdena
  • 50 g mostassa
  • 70 g pistatxos
  • Sal i pebre
    (Passar tots els ingredients pel túrmix)

 

Recepta patrocinada per: 

 

  1. Pastar tots els ingredients fins a obtenir una massa fina i elàstica. Deixar reposar en bloc fins que dobli el seu volum.

     

  2. Dividir en peces de 50 grams i formar barrots de 15 cm. Deixar reposar de 30 a 45 minuts.

  3. Estirar amb un corró i anar posant a sobre els ingredients del farcit: primer de tot, les làmines de carbassa.

  4. Pressionar la carbassa perquè s’insereixi en la massa. Amanir amb sal, comí, pebre vermell i l’oli d’oliva. Enfornar a 200oC durant 20 minuts aproximadament.

  5. un cop surtin les coques del forn, laminar el secret de porc ibèric, que prèviament haurem rostit (es pot rostir al forn a 200oC durant 15‘ aprox.)

  6. Col·locar a sobre de la coca unes làmines de secret. Posar damunt del secret de porc uns germinats i finalment amanir amb la vinagreta de festuc.