Nutritiva i saborosa. La sempre agraïda coca es presenta amb un farciment que aporta ingredients essencials de la zona mediterrània
Recepta patrocinada per:
Coca de Sardina amb salsa de iogurt, remolatxa i pera.
No són exclusius de la nostra terra, però sí que són característics de l’àrea mediterrània: el iogurt, la remolatxa, la pera, les sardines… Posem una base de pa, com és la coca, i tenim l’àpat perfecte per arrodonir qualsevol moment del dia.
Coca universal
Amb el permís de l’allioli i el pa amb tomàquet, la coca és potser un dels menjars catalans més coneguts arreu i més universals. Tant és així que la coca salada és considerada per molts experts com l’origen de la focaccia i la pizza italianes, per la qual cosa rep, de vegades, aquest nom a nivell internacional.
Però, a més, és un producte d’allò més habitual a casa nostra, tant a les llars com a les fleques i pastisseries de tot Catalunya. El seu principal valor és potser la neutralitat del seu gust, junt amb les seves virtuts nutricionals, que la converteixen en una base perfecta per a realitzar d’altres preparacions més elaborades, incorporant tots tipus d’ingredients característics del mediterrani, tan dolços com salats.
La proposta combina de manera immillorable el colorit de la remolatxa, la dolçor de la pera en almívar, la tendresa del iogurt, i el toc contundent de la sardina suavitzat pel confitat.
Bon profit!
Ingredients de la massa
- 1000 g de farina panificable
- 200 g de massa mare
- 100 g d’oli d’oliva
- 20 g de sal
- 700 g d’aigua
- 25 g de llevat
Ingredients salsa iogurt
- 200 g de iogurt grec
- 100 g de nata
- Cibulet i alfàbrega picats
- Sal, pebre, sucre i oli d’oliva al gust
Ingredients per al farciment de la coca
- Ceba tendra finament tallada
- Remolatxa cuita i tallada a làmines
- Pera en almívar tallada a làmines
- Salsa de iogurt
- Sardines confitades
- Germinats
- Cebollí
- Nabius
-
Amassar tots els ingredients fins aconseguir una massa fina i elàstica. Reposar la massa en bloc fins que dobli el seu volum (60 minuts, aproximadament)
-
Dividir la massa en peces de 100 g, formar barrots de 20 cm de llarg i fermentar 50 minuts a l’armari. Posar sobreceba tendra finament laminada.
-
Posar sal i oli d’oliva i coure al forn a 200 g 15 minuts. Laminar les coques a 2 mil·límetres de gruix.
-
En sortir del forn, posar a sobre làmines de remolatxa, làmines de pera en almívar, salsa de iogurt i sardines confitades en oli. Decorar amb uns germinats d’alfals, cibulet picat i nabius.
-
Desespinar les sardines i tallar en dos filets. Posar en una candidera i cobrir amb oli d’oliva, una fulla de llorer i un gra d’all picat. Posar al forn a 100 o 60 minuts.