Villar substitueix a Andreu Llargués, president del Gremi, que continua com a vicepresident primer de la confederació nacional.
Eduardo Villar Romo, actual president de l’’Asociación Riojana de Fabricantes y Expendedores de Pan y Afines’ (AFEPAN), arriba a la presidència de la ‘Confederación Española de Panadería, Pastelería, Bollería y Afines’ (CEOPPAN) després de les eleccions celebrades el passat mes de setembre.
Relleu presidencial
En aquests comicis, on s’escollia la presidència i el comitè executiu de la institució, la candidatura de Villar va obtenir més de 80% del suport dels electors. D’aquesta manera, el de la Rioja substitueix a Andreu Llargués Claverol, president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, qui sostenia la presidència de la confederació nacional des d’octubre de 2013.
D’altra banda, també s’han celebrat les eleccions dels cinc vocals del Comitè Executiu de la institució. De les vuit candidatures presentades, els qui han aconseguit el suport majoritari han estat:
- Andreu Llargués Claverol (Barcelona-província)
- José Antonio López Sainz (Biscaia)
- Montserrat Trueba Salces (Cantàbria)
- Jaume Bertrán Garriga (Barcelona-capital)
- Antonio Miguel Cortés Martínez (Jaén)
Així, Llargués mantindrà la seva participació més directa a la institució com a vocal del comitè executiu i vicepresident primer.
Una trajectòria dedicada al pa saludable
La trajectòria professional d’Eduardo Villar és peculiar. Tot i que la seva vida l’ha dedicat a la fleca, cal assenyalar que d’un inici va estudiar electricitat. L’any 1990 va entrar a treballar al Forn Arguiñano i el 2007 va acabar comprant el forn. Va ser llavors quan va començar a desenvolupar la seva carrera com a mestre amb un nou concepte de fleca saludable.
Compta amb una formació europea amb cursos de fleca a Lucerna, Suïssa; a Cast Alimentari Itàlia i a l’Escola Federal de Fleca d’Alemanya. També forma part del Club Richemont Espanya i ha viatjat per tot el continent europeu participant en projectes europeus de pans saludables al Food Cluster i col·laborant amb altres fleques europees.
És un conferenciant de referència i ha participat en conferències sobre el pa a la Universitat de La Rioja, al Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Navarra, a les Escoles d’Hostaleria de Santo Domingo de la Calzada i Santander i a universitats europees com Barganza o Potsdam.
El treball de Villar també ha estat reconegut amb diversos premis com el d’Empresa Alimentaria en Innovació del Govern de la Rioja.
Llargués manté el seu compromís total amb el sector
Llargues va renunciar a renovar el mandat com a president de la confederació nacional però manté totalment el compromís amb CEOPPAN. Així, continua amb la seva tasca representativa amb el càrrec de vicepresident primer, sent el més votat d’entre els vocals. Llargués, que va agafar la presidència en un moment crític de la confederació, va consolidar l’aposta per la formació de qualitat durant els seus dos mandats, que va tenir la seva culminació amb l’aprovació d’una nova titulació de formació professional de grau mitjà en fleca i brioixeria artesanals.
En aquesta defensa de l’artesania flequera durant la seva presidència de la confederació s’inscriu també la creació i promoció de la selecció nacional de fleca artesana, Els Espigues, i els acords de patrocini i col·laboració amb marques com Salva i Ford, per mostrar les noves tendències del sector a les fleques espanyoles amb master classs realitzades per Els Espigues. El mandat de Llargués ha permès aconseguir una major presència de la confederació, com a màxim representant de la fleca artesana espanyola, als mitjans de comunicació. Igualment, s’ha aconseguit un increment del pes i representació de CEOPPAN als organismes internacionals més representatius i influents del sector flequer i pastisser.
La feina de Llargués al capdavant de CEOPPAN va ser decisiva per l’obtenció de fons de la UE i també ha estat determinant en l’aprovació de la Norma de Qualitat del Pa. El seu mandat també va ser clau perquè les institucions europees reconeguessin la creació de la IGP Pa de Pagès Català.