La qualitat dels professionals i el gran nombre d’assistents van convertir aquest esdeveniment en tot un èxit.
El Gremi de Flequers i Pastissers de València va organitzar, el passat 17 de maig, una demostració i degustació de coques de Sant Joan i de recapte. L’acte es va convertir en una oportunitat única per conèixer, de primera mà, com elaborar aquest producte artesanal tan típic a Alacant i Castelló, però una mica més desconegut a València.
L’escenari de la demostració va ser el Laboratori de Bauuman, una empresa valenciana de maquinària per a fleques i pastisseria, que va col·laborar en aquest esdeveniment posant a disposició de tots els assistents les seves instal·lacions i garantint en tot moment les mesures de seguretat anti-Covid.
L’exhibició també va comptar amb la col·laboració de grans professionals com Salva Pla (Pastisseria Monpla), Juanjo Rausell (president del Gremi i propietari de La Tahona del Abuelo), Vicente Sancho (Forn Pa i Dolços), Enric Canet (Forn San Pablo), Cristóbal Esteve (Forn Pastisseria Honduras) i Javier Lluna (Forn Lluna), que van aportar el seu coneixement, les seves receptes, el seu temps i els seus recursos per explicar el procés d’elaboració d’aquests productes tan tradicionals.
Dolces, salades i de tota mena…
Cadascun dels participants va realitzar una gran varietat de coques de Sant Joan, dolces i salades. Començant per les més típiques: les varietats dolces elaborades amb massa brioix, farcida amb crema o xocolata i coberta de fruita natural com maduixes, cireres i taronges. Seguidament va ser el torn de la coca de tonyina d’Alacant elaborada, com el seu nom indica, amb tonyina, ceba, tomàquet i pinyons, i acompanyada amb figues fresques. Un producte que, segons la tradició, es donava com a sopar als voluntaris que ajudaven durant la plantà de les fogueres. Avui dia és habitual que els alacantins, participin o no en l’esmentada plantà, la degustin el primer dia de les festes.
D’altra banda, també hi va haver un espai dedicat a preparació de les coques de recapte, l’equivalent valencià de la focaccia o la pizza. Històricament, la paraula ‘recapte’ ha fet referència als aliments, tradicionalment verdures, que ens enduem per menjar fora de casa. Actualment, hi ha tantes receptes com forners, és a dir, podem gaudir d’un ampli assortiment amb ingredients de tot tipus: des de formatge, anxoves, pebrots, cebes, tomàquet a mozzarella al pesto, entre molts altres. Ara bé, durant l’acte es va deixar ben clar que a l’hora d’elaborar-les sempre hi ha d’haver un punt en comú: la base tradicional de massa de pa al forn.
L’acte va comptar amb una molt bona acollida
Malgrat la dificultat dels temps actuals, la demostració i degustació de coques de Sant Joan i de recapte va ser tot un èxit, tant per la qualitat dels professionals que van participar, com pel nombre d’assistents que van voler conèixer l’elaboració d’aquests productes artesans. L’interès mostrat avança una gran acollida per part dels consumidors de la campanya de ‘Coques de Sant Joan’ que el mateix Gremi de Valencià promourà, per segon any consecutiu, el pròxim mes de juny. L’objectiu d’aquesta iniciativa no és altre que donar a conèixer aquest producte tradicional de la nostra gastronomia i potenciar el seu consum entre els ciutadans.