Centenars de persones han passat per l’stand del Gremi al saló de l’alimentació i la gastronomia catalana per interessar-se per la cultura del pa de qualitat i l’oferta formativa de l’Escola de Flequers Andreu Llargués.
Del 16 al 18 d’octubre ha tingut lloc al Centre Comercial Les Arenes de Barcelona la Fira ÀPAT, el saló de l’alimentació i la gastronomia catalana per a professionals del sector agroalimentari, on els productors i elaboradors d’aliments agroalimentaris catalans de qualitat presenten cada any els seus productes a professionals de l’alimentació.
El Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, com no podia ser d’altra manera, ha estat present a aquest esdeveniment, amb el seu propi stand. En aquest stand, el secretari general del Gremi, Carles Cotonat, i la sotsdirectora de l’Escola de Flequers Andreu Llargués, Mari Cruz Barón, han estat acompanyats pel Departament de Formació al complet, encapçalat per Montse Ruiz i completat amb Sònia Teller i Sílvia Zaragoza. La delegació del Gremi ha facilitat informació als assistents sobre l’oferta formativa que ofereix l’Escola. Així mateix, han posat en valor la fleca artesana i la seva tasca en l’articulació d’una xarxa d’alimentació sostenible i de proximitat.
Cultura del pa
“L’objectiu ha estat difondre la cultura del pa de qualitat i l’oferta formativa de l’Escola”, explica Ruiz. “Hi ha hagut una gran afluència de persones interessades en el pa artesà: molts professionals de la restauració han volgut informar-se sobre la formació que oferim a l’Escola, i també molts consumidors han vingut a demanar on poden aconseguir pa de qualitat”, continua. “Crec que la nostra presència a la fira ha tingut un fort impacte en positiu per posicionar la fleca artesana de cara al consumidor. Això sí, la propera vegada haurem de posar degustació, perquè la gent veia el pa exposat i en volia!”, exclama.
Proximitat i sostenibilitat
La Fira ÀPAT, que es celebra des de 2016, té com a objectiu “promoure els productes de proximitat, ja que són garantia de seguretat i qualitat i, al mateix temps, ajudar a les petites explotacions familiars, agràries i ramaderes, i aconseguir un coneixement més directe de la procedència dels aliments que es consumeixen”, segons els organitzadors. Inclou més de 50 activitats gastronòmiques i compta en cada edició amb més de 10.000 assistents professionals, amb la sostenibilitat i la proximitat en l’alimentació com a principals eixos.
“La Fira ÀPAT és una fira sostenible”, asseguren. “Des de la seva creació l’any 2016, hem volgut impulsar el consum dels productes catalans, és a dir de proximitat, ja que es redueix l’impacte mediambiental i els costos energètics. A més a més, es garanteix el coneixement real de la procedència dels aliments, guanyant a la vegada qualitat en els productes i viabilitat de les explotacions dels mateixos productors”. Tots aquests són valors que la fleca comparteix i practica des de l’antiguitat, com ofici mil·lenari que contribueix a una alimentació sostenible i saludable de la societat.