El pa, produït seguint unes receptes concretes i en unes determinades quantitats, podria tenir un efecte prebiòtic en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal, segons un estudi portat a terme pel grup de Malalties Digestives i Microbiota de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), liderat pel doctor Xavier Aldeguer.
El pa, produït seguint unes receptes concretes i en unes determinades quantitats, podria tenir un efecte prebiòtic en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal, segons un estudi portat a terme pel grup de Malalties Digestives i Microbiota de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), liderat pel doctor Xavier Aldeguer.L’article científic, publicat a la revista Frontiers in Microbiology, descriu i compara els bacteris i llevats presents en les masses produïdes en l’elaboració de pans a partir de diferents farines, receptes i fermentacions, i avalua l’efecte in vitro que poden tenir aquests pans com a prebiòtics per tractar pacients amb malalties inflamatòries intestinals.
Actualment, està demostrat l’impacte que la microbiota intestinal té en aquest tipus de malalties, com la colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn. Els prebiòtics són aliments que estimulen de forma selectiva el creixement de microorganismes presents en l’hoste, de manera que aquest efecte de certs tipus de pa podria beneficar les persones amb aquests trastorns.
En la recerca es van analitzar tres tipus de pa elaborats per l’empresa agremiada Elias Boulanger: un de massa blanca normal, fet amb farina refinada i fermentat durant dues hores, i dos de massa mare de farina no refinada molta en molí de pedra, un d’ells amb uns temps de fermentació de 48 hores i l’altre de 72 hores.
En l’estudi, els pans cuits incubats al laboratori amb mostres de femta de persones amb malaltia inflamatòria intestinal van produir un augment de la producció d’àcids grassos de cadena curta, fet que té un palès efecte antiinflamatori, i també augmenta la presència de certs tipus de bacteris que es troben reduïts en nombre en aquest tipus de pacients. Aquests resultats indicarien un efecte prebiòtic del pa que ajudaria a restaurar l’equilibri de la microbiota, i, en conseqüència, contribuiria a modular l’estat d’inflamació intestinal d’aquests pacients.
“Els resultats obtinguts indiquen un efecte prebiòtic del pa per restablir l’equilibri de la microbiota intestinal. Alhora, aquest estudi aporta noves troballes sobre la dinàmica dels microorganismes al llarg de l’elaboració de pans amb diferents composicions i tractaments. Tot plegat reforça la idea que la ingesta de certs aliments universals, com ara el pa, produïts seguint unes receptes concretes i en unes determinades quantitats, podrien ser d’utilitat per ajudar a revertir el desequilibri de la microbiota intestinal, present en les malalties inflamatòries intestinals”, afirma Marc Llirós, investigador postdoctoral del grup de recerca en Malalties Digestives i Microbiota de l’IDIBGI i coautor del treball.
Els científics van detectar una major quantitat d’efectes prebiòtics en la farina no refinada, la de gra sencer, gràcies a la quantitat més gran d’àcids grassos de cadena curta detectats en les incubacions de les mostres de pa de llarga fermentació amb les femtes.