La Generalitat lliura els Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris corresponents a les convocatòries 2021 i 2022
Un any més, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha celebrat l’acte de lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà Alimentari i el Premi Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les convocatòries de 2021 i 2022.
En un acte solemne celebrat a l’Auridori Once, la consellera i el secretari d’alimentació del departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Carmelo Mòdol, i Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia han lliurat els diplomes corresponents a dues convocatòries.
El Diploma de Mestre Artesà Alimentari significa el reconeixement per part de la Generalitat de Catalunya del mestratge excepcional amb què l’artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només pot ser atorgat a persones a les quals se’ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la seva pràctica.
En la convocatòria de 2021, tres agremiats han estat guardonats: Enric Bordas, de la fleca Santacreu (Viladecans); Albert Solà, del Forn de Pa Anfruns (Sant Celoni), i Antoni Vila, de Cal Forner (Montornès del Vallès), dels que ja vam parlar al número 233 de Newspa. Aquest 2022, han estat reconeguts altres 3 agremiats: Ramon Griñó, de Cal Tullet (L’Espluga de Francolí); Joan Pous, del Forn de Pa Pous (Santa Maria de Palautordera), i David Roca, del Forn de Barberà (Barberà del Vallès).
Ramon Griñó (Cal Tullet)
“Em dedico a l’ofici de forner des que vaig acabar els estudis l’any 1985, fa 35 anys. Però des de ben petits, a casa, sempre hem treballat ajudant a l’obrador, després de l’escola i els caps de setmana”, assenyala Ramón Griñó, forner de tercera generació al davant de Cal Tullet, que compta actualment amb tres obradors.
“Les nostres especialitats de tota la vida són les coques de ceba i d’espinacs, seguides de les de forner i brioix. També el pa de pagès i les barres. Aquest últims anys hem incorporat els pans d’espelta i ecològics recuperant varietats de blats ancestrals. Segurament, una de les fites de les quals em sento més orgullós és haver pogut donar continuïtat al negoci familiar i fer que Cal Tullet tingui una història de més de cent anys al servei de la població de l’Espluga de Francolí i la Conca de Barberà. Ser forner és molt sa- crificat però recompensa saber que tenim una clientela fidel, que ens estima i que, sobretot, valora els nostres productes artesans i de qualitat”, assegura.
Joan Pous (Forn Pous)
“Treballo de forner des del desembre de 2002. Tot i així, puc afegir que sempre he estat vinculat a la fleca de la família. De jove, en època de vacances de l’escola, ja ajudava als pares treballant a l’obrador o a la botiga”, indica Joan Pous.
“Com a fita més important realitzada crec que puc mencionar el canvi global que juntament amb la meva dona hem aconseguit fer al Forn de Pa Pous, introduïnt més varietats de productes tant de pa com de brioixeria, i més endavant també de pastisseria. Els nombrosos cursos fets a l’escola del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, així com el fet de poder conèixer altres forners, amb qui intercanviava experiències, van propiciar l’augment dels meus coneixements i les ganes de progressar”, assenyala.
“L’any 2011 vàrem col·laborar en la creació d’una nova coca per al nostre poble, la ‘Coca de Palau’, encarregada per l’Àrea de turisme de l’Ajuntament. A dia d’avui elaborem tot el nostre producte de manera artesanal. Utilitzem formulacions on les matèries primeres són les bàsiques, naturals i sempre de qualitat. Treballem amb la nostra massa mare que refresquem i cuidem cada dia. Treballem amb el concepte de fermentacions en bloc. Elaborem tot un nou ventall de pans amb productes afegits, com ara fruïts secs o llavors, pans de farines integrals o masses altament hidratades. He mirat de difondre la cultura del pa i defensar els productes de fleca de diverses maneres: fent classes per nens a l’escola o al nostre obrador durant l’estiu, participant en les fires d’artesania i de Nadal del nostre poble”, explica.
David Roca (Forn de Barberà)
David Roca té més de 18 anys d’experiència a l’ofici. “L’any 2004 vaig adquirir un petit forn a Sabadell juntament amb la meva esposa, l’Eulàlia Valls, després de deixar la meva feina de jardiner. L’any 2014, juntament amb l’Eulàlia, vam reobrir el forn que havia estat regentat pels meus sogres, Jaume Valls i Carme Corominas. Un forn de més de 60 anys d’història”, incideix.
“Al Forn de Barberà, situat a la Plaça de la Vila de Barberà del Vallès, comptem amb un obrador i un establiment de venda annex, on elaborem tota mena de productes: des dels pans més bàsics, com la barra quart, la de mig o pans de viena a d’altres amb més complexitats tècniques, com poden ser els de cereals, espelta, pagès, pans d’alta hidratació, pans integrals i d’altres, tots ells elaborats amb masses mares de cultiu i amb llargues fermentacions (entre 18 i 24 hores) per aconseguir uns pans més digestius, aromàtics i amb una durabilitat més llarga. També elabo- rem tot tipus de brioixeria, productes de temporada, mones, coques de sant Joan, panellets i altres productes més innovadors, sempre amb productes de qualitat i farines de proximitat. Procurem estar al dia de les noves tendències del mercat, amb formació constant a l’Escola Andreu Llargués, on també tenim contacte amb diferents companys”, conclou.
El reconeixement de la consellera
En concloure l’entrega de premis, la consellera ha valorat la tasca de les federacions i gremis, així com la dels guardonats en l’edició.
“Aquest reconeixement alaba la vostra feina. És una feina imprescindible, en majúscules. I els gremis i les federacions són claus, perquè amb la vostra activitat permanent i les escoles feu una tasca que també és imprescindible per millorar i prestigiar el sector, una cosa importantíssima i vital pel país”, assegurava Jordà.
Tanmateix, ha reconegut la importància de l’artesania alimentària pel país i ha avançat que treballen en un pla estratègic de l’alimentació de país que va enfocat a preservar el relleu generacional, l’escola i l’artesania, importantíssim pel sector.
“Tots els oficis estan arrelats a la cultura alimentària i apleguen una tradició molt important i que hem d’explicar molt més. L’objectiu de l’artesania alimentària és reconèixer i fomentar els valors econòmics, culturals i socials que aquestes activitats signifiquen al país per contribuir a la preservació de les petites empreses. Els joves jugueu un paper clau, hem d’afavorir aquest relleu generacional i preservar l’activitat a través de la innovació i la diversificació de productes”, conclou.