Search
Close this search box.

La Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers reclama mesures immediates per mitigar els elevats costos de producció

Davant la greu situació econòmica provocada, entre d’altres, per la sostinguda i desbocada pujada de tots els costos de producció, la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, representant d’un sector empresarial primordial en l’elaboració d’un producte essencial de la nostra dieta, com és el pa, i cabdal per al manteniment del model de comerç de proximitat propi dels nostres pobles i ciutats, insisteix en que el sector flequer està fent un gran esforç per mitigar l’impacte d’aquests increments al consumidor final, inclús a càrrec de la reducció dels marges empresarials.

També alerta de que aquesta situació està posant en risc la viabilitat de moltes empreses i negocis que, en cas de perllongar-se, es poden veure obligats a tancar definitivament, amb la conseqüent reducció del teixit productiu i comercial del nostre sector.

La pujada del preu dels aliments és conseqüència directa de l’increment dels costos de producció, i per tant, mesures com les anunciades de topar els preus o fomentar la distribució a les grans superfícies de determinats productes bàsics a preus reduïts no son cap solució sinó que, al contrari, poden tenir efectes molt negatius per als petits operadors –que no disposen de marge per assumir aquestes mesures-, provocant una concentració de les compres a les grans superfícies en contra del petit comerç que veuria reduïda la seva facturació i les seves vendes, causant, a curt i mig termini, el tancament de molts petits negocis i la conseqüent destrucció de molts llocs de treball.

El pa, un aliment bàsic

La Federació també destaca que el sector de la fleca artesana i tradicional aposta per l’elaboració de productes cada cop més saludables amb la incorporació de nous processos de producció, llargues fermentacions, farines i matèries primeres de qualitat, amb l’objectiu de consolidar el pa com a un aliment bàsic en el context d’una dieta mediterrània sana i equilibrada, i que mesures com les proposades van en contra de la qualitat dels productes alimentaris i en perjudici dels consumidors.

D’altra banda, també fa esmena a la greu situació en que es troba el sector, on les empreses, després de dos anys de pandèmia, en la que moltes d’elles han reduït la seva facturació i s’han endeutat per poder subsistir; en cap moment, s’ha posat en risc l’abastiment als consumidors d’un producte essencial com el pa. Tot, a costa del gran esforç que les nostres empreses i les seves plantilles.

El comerç de proximitat, en risc

La Federació afirma que tots aquests fets estan agreujant els problemes que tradicionalment ja amenacen al sector, i adverteix del seriós risc de desaparició de moltes fleques i amb elles, la destrucció d’una part important del teixit productiu i comercial dels pobles i ciutats, amb la conseqüent destrucció d’empreses, llocs de treball i concentració de l’oferta en un cada cop més reduït grup d’operadors, que a la fi resultarà en perjudici de la competència i de la qualitat i varietat dels productes que s’ofereixen als consumidors, perjudicant al model productiu i comercial propi del país, en que les petites empreses i el comerç local i de proximitat han estat, fins ara, un model d’èxit i impuls social.

Davant d’aquesta situació, la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers sol·licita a les administracions competents, que:

  • Es consideri a la fleca artesana i tradicional com un sector estratègic del teixit productiu i comercial del país en la pressa de decisions i adopció de mesures d’impuls, suport i ajuda als sectors més afectats per la situació de crisis econòmica actual.
  • S’adoptin mesures immediates, reals i efectives per reduir l’increment desbocat de tots els costos de producció que estan patint les empreses del sector, especialment els energètics, i que estan posant en seriós risc la viabilitat de moltes d’elles.
  • S’adoptin mesures per a garantir la liquiditat de les empreses, moltes d’elles negocis familiars que es van haver d’endeutar durant la pandèmia i ara es veuen obligades a retornar els crèdits en un context, a més, de pujada dels tipus d’interès i retallada dels crèdits bancaris.
  • Part dels recursos obtinguts pels anunciats nous impostos destinats a gravar els grans beneficis de les empreses energètiques es destinin a subvencionar els costos energètics que pateixen les nostres empreses.
  • Les mesures fiscals que s’adoptin tinguin en compte la greu situació que estan patint les petites empreses i el petit comerç, i es legisli posant com a prioritat garantir la viabilitat futura del nostre teixit empresarial i comercial.
  • Que no s’adoptin mesures intervencionistes sobre el preu o comercialització dels aliments bàsics, entre ells el pa, ja que la pujada actual dels preus dels aliments no és causa de l’increment dels marges empresarials –que ja son inexistents- sinó de la desmesurada pujada dels costos de producció, i per tant mesures com les anunciades beneficiaran exclusivament als grans operadors del mercat en perjudici dels petits establiments de proximitat que veuran reduïda la seva quota de mercat per l’efecte crida cap a les grans superfícies, provocant la destrucció del petit comerç, i en conseqüència l’eliminació de la competència amb el conseqüent perjudici per als consumidors.

 

Accedeix a la nota de premsa

 

 

Noticies relacionades

Amb el suport de: