Diverses iniciatives obren les portes dels obradors a visites escolars, per tal de transmetre als infants la cultura del pa des de ben petits.

Recentment, un grup d’uns quaranta infants de 3r de primària i 8 anys de l’Escola Amadeu Vives de Sabadell va fer una visita a la Baking School Barcelona Sabadell. Durant unes hores, els petits van poder conèixer de primera mà com és la feina a l’obrador i fins i tot van poder tocar la massa amb les seves mans i elaborar les seves pròpies peces, sota el guiatge dels professors i la subdirectora del centre formatiu, Mari Cruz Barón.
“Han estat tots molt concentrats i els hem vist gaudir i passar-ho genial”, assegura una de les tutores dels alumnes. “El pa forma part de la seva quotidianitat des que han nascut. Cada dia veuen el pa, el compren i el mengen. Aquí han tingut l’oportunitat de veure com es fa. Ja havíem preparat la visita a classe explicant-los els ingredients del pa i com es fa, però avui ho han pogut veure amb els seus propis ulls”, destaca.
“Hi ha moltes famílies que a casa han fet el procés d’elaborar pa casolà, però moltes altres no ho han fet, i avui tots han pogut accedir a aquesta experiència. I l’han pogut manipular, que és molt important”, afegeix una altra tutora. Efectivament, els nens van poder tocar la massa, boleiar-la i veure amb quins ingredients i quines tècniques es fa el pa en els seus diferents formats, gràcies a l’acompanyament dels alumnes i el personal de l’Escola. A més a més, com a colofó, cada vailet es va emportar a casa un panet.
Per formar-se en un futur
“També és molt positiu per a ells veure que hi ha un espai on, en un futur, poden venir a formar-se per ser flequers si és que els interessa. Suposa transmetre’ls la importància de la formació per fer qualsevol tasca, a més de fer-ho amb afecte i entusiasme”, valora.
“No sabem si d’aquí sortirà algun futur flequer, perquè encara són molt petits, però el que quedaclaríssim és que han gaudit molt”, conclouen.
Amb iniciatives com aquesta, tant el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona com la Baking School volen apropar l’ofici del forner i la formació flequera als infants, per començar-los a familiaritzar des de ben petits amb els secrets d’un dels aliments més importants de la seva dieta, així com de l’ofici artesà responsable de la seva elaboració.
“El Gremi de Flequers de la Província de Barcelona i el seu centre formatiu sempre estan oberts a participar en qualsevol iniciativa que pugui promocionar la cultura del pa i donar valor a l’ofici de flequer, així que, quan vam rebre la sol·licitud d’organitzar una activitat extraescolar perquè els alumnes de primària aprenguessin com es fa el pa, de seguida vam respondre afirmativament, tot i el repte organitzatiu que suposava per al nostre centre”, explica Montse Ruiz, cap del Departament de Formació del Gremi.
Forn Jorba, pioner

A aquesta iniciativa, que no és la primera d’aquest tipus que la Baking School porta a terme, s’hisumen altres projectes similars portats a terme de manera individual per diverses fleques del territori, conscients de la importància de transmetre a les noves generacions la cultura del pa.
Una de les fleques pioneres en aquest sentit és el Forn Jorba de Manresa, que va començar a rebre grups d’escolars als anys vuitanta, encara que ja fa una dècada que no porten a terme aquesta activitat. “Podríem dir que va morir d’èxit”, reconeix Jordi Jorba. “Tot va sorgir per un amic que era mestre d’escola. Tenia fills petits i de tant en tant fèiem pa amb ells, i ens va proposar mostrar també l’obrador als seus alumnes. A poc a poc, la cosa va anar creixent i vam començar a rebre sol·licituds d’escoles de tot arreu, fins que va arribar un punt en què rebíem dos grups per setmana. Arribaven al matí, veien el funcionament del forn, fèiem el pa amb ells perquè poguessin fer els seus propis pans amb la forma que volguessin i, després de dinar, venien a recollir-los ja cuits. Era fantàstic!”, recorda Jordi Jorba, qui destaca que “avui en dia, de tant en tant ve una persona de 40 anys i ens diu: ‘Jo vaig aprendre a fer pa aquí quan era petit!’. És molt bonic”, assegura. “Val molt la pena fer aquestes coses, perquè ensenyes el que més estimes i ho fas amb il·lusió. A més a més, és fàcil integrar aquestes visites en moments que no destorbin la producció. Els nens aprenen com es fa un aliment tan primari com és el producte flequer, i s’emporten l’amor a l’artesania i al pa. És preciós veure’ls recollir el ninot de pa que han fet amb les seves pròpies mans”, incideix.
“El comerç i les escoles”
Quan Jordi Jorba va començar a rebre aquestes visites, era una activitat que gairebé ningú feia. Avui en dia, però, les coses han canviat i diverses fleques han agafat el relleu, amb iniciatives que parteixen dels mateixos negocis o bé que compten amb el suport i l’empenta institucional. Aquest darrer cas és el del programa “El comerç i les escoles”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona per “promoure el coneixement de l’entorn cultural, social i històric a través del comerç de proximitat, amb l’objectiu de crear una cultura de consum crític i responsable en els alumnes des de ben petits”,segons el Consistori.
El forn L’Obrador del 15 és un dels quinze negocis flequers que ha participat en aquesta iniciativa. “L’objectiu és acostar els nanos de secundària i primària als oficis artesans, com ara sabaters, carnissers o forners, i que siguin els mateixos mestres de l’ofici els que expliquin als alumnes la seva feina”, explica Mònica Gregori, al capdavant d’aquesta fleca. “Amb la pandèmia es va aturar tot, però ho volem reprendre properament. Està molt bé, perquè cada fleca pot triar la periodicitat de les visites. En el nostre cas, cada quinze dies teníem un grup d’escolars i els feia fer una coca de forners amb la massa preparada. Els proposava que deixessin volar la seva creativitat per donar forma a la seva peça: sortien sols, pilotes, estrelles… Mentre reposava la massa, els explicava la cultura de pa”, recorda.
Plantar la llavor
Segons el seu punt de vista, “amb projectes com aquest, plantem una llavor importantíssima, perquè els nens són els consumidors no només del futur, sinó també del present. Sense anar més lluny, moltes mares ens deien que, des que havien fet la visita, els nins ja no acceptaven pa industrial”,assegura Gregori, qui incideix en la importància de “transmetre als petits l’esperit crític, ensenyar-los a mirar bé què compren, a llegir bé la informació nutricional i a tenir recursos i eines per poder detectar amb els seus sentits si un pa és artesà o no. Que olorin, que mirin l’alveolat i utilitzin elsseus sentits per tal de no caure de quatre potes en el màrqueting. Els expliques quatre secrets per poder valorar el pa i d’aquesta manera els transmets valors molt importants que necessitem com a societat. Necessitem que estiguin ben informats i formats perquè siguin ells mateixos qui posin fre als processats. Tenim l’oportunitat d’iniciar-los en la cultura del pa”, reivindica.
“És quelcom que podem fer en un moment d’hora baixa de producció, i d’aquesta manera podem posar el nostre gra de sorra i apostar pel nostre futur. Volem que els petits creixin com a persones dignes i formades i amb cultura d’aquelles coses senzilles que hem de recuperar, per tornar-nos a arrelar a la terra i acostar-nos novament a les coses primàries”, reflexiona.
El que és molt important que vegin, segons el seu punt de vista, és que les coses que mengem tenen un procés, i que com més artesà sigui, millor serà. “Si ells tenen aquests valors seran incapaços de menjar pa industrial. Som el que mengem, i hem d’evitar ser una societat alimentada de processats. Hem d’aprendre a alimentar-nos bé, i per això són fonamentals els valors de l’artesaniaalimentària”, subratlla.
D’altra banda, aquestes visites són tota una festa per als infants, ja que molts no han vist mai una massa de pa i gaudeixen molt de tocar-la amb les seves pròpies mans.

El taller del Forn de Pa Jorba
Una altra fleca que també obre les portes de l’obrador als més petits és el Forn de Pa Jorba d’Esparreguera, que va començar amb una escola i, al cap de poc, van rebre interès d’una altra escola i de casals d’estiu. “Els nens de tres escoles del poble, a la fase d’infantil, fan una botiga i venen productes. Van venir un dia a interessar-se pels preus dels productes, i a partir d’aquí van voler descobrir com es feien els croissants i el pa. Ens van demanar si podien venir, els vam dir que sí i vam preparar un taller del pa”, conta Albert Jorba. “Venen a l’obrador, els fem uns petits taulells amb unes caixes, els posem la farina i l’aigua en unes safates i ells fan la forma i el pastat. Es tractad’això: que aprenguin tocant”, observa. “A part, ja tenim preparat pa per coure, el coem davant d’ells i s’ho passen superbé”, assegura Jorba, qui explica que el taller dura una hora i és molt dinàmic. “També fem coca i ensaïmades, i al final de tot els donem un obsequi”, afegeix.
“Alguns nens fan pa a casa, però molts venen sense saber què porta el pa, i descobreixen que està fet de farina, descobreixen com és i quin tacte té aquest ingredient, entre altres coses. Els crees molt d’interès i aprenen tocant i per experiència pròpia, que és quan millor s’aprèn”, destaca l’Albert. “De vegades em trobo nens pel carrer i després de mesos encara se’n recorden i em diuen: ‘Ei, a veure quan tornem a fer pa!’”.
Jorba també incideix en com aquesta activitat pot beneficiar el seu negoci i el sector en general. “Sobretot fa créixer la cultura del pa, que és un aspecte molt important avui en dia, que tenim el costum de prémer un botó i que ens arribi tot fet. És important posar en relleu com es fan les coses. D’altra banda, possiblement ens aportarà futurs forners. I finalment, com a negoci, segurament ens aporta més vendes, perquè els nens passen per davant amb els seus pares i saben que aquí fem pa de veritat”, destaca.

L’aposta de futur del Forn Prat
A Mollet del Vallès, des de fa anys, els alumnes d’I5 de l’escola Lestonnac visiten un cop a l’any, just abans de Nadal, l’obrador del Forn i Pastisseria Prat, dins un programa mitjançant el qual entren en contacte amb diversos oficis. Són dos grups d’uns dotze infants que venen havent fet una feina prèvia, ja que han rebut nocions de com es fa el pa i quins ingredients i utensilis es fan servir en una fleca. “Venen aquí i veuen en viu com estem treballant. Durant una horeta, els fem croissants i pastissos, els expliquem i fem tocar les farines i els ingredients i coem un llonguet per a cadascú”,explica Yvette Prat. “S’ho passen molt bé i els agrada moltíssim”, assegura.
Més enllà de mostrar-los la feina a l’obrador, el personal del Forn Prat també aprofita per fer pedagogia del pa i de l’ofici, i els dona consells, com, per exemple, que és millor guardar el pa en una bossa de tela. Com els altres forns entrevistats, assegura que fer aquestes visites no afecta la producció i poden encaixar-les molt bé amb el dia a dia.
“És una manera de donar vida als oficis tradicionals i fer que les noves generacions s’interessin per ells. Potser en el futur, algun d’aquests nens acaba sent forner”, reflexiona l’Yvette, qui creu que, més enllà d’incentivar noves vocacions, “és molt important que coneguin d’on surten les coses i la feina que hi ha darrere els oficis”. A més a més, també incideix en el fet que, “en l’àmbit local, és una manera de fer xarxa i establir vincles amb els teus veïns, com a comerç de proximitat que som. Molts d’ells són fills de clients habituals que venen cada dia, i és molt maco deixar-los passar a l’obrador”. Perquè, a parer seu, “obrir les portes dels nostres obradors és mostrar el que fem, donar visibilitat al pa artesà i dignificar l’ofici. És una manera de formar els nostres futurs clients. És una aposta de futur”.
Així mateix, “aquesta visita els fa molta il·lusió, tant als nens com als pares, que es contagien de l’entusiasme dels fills. És una experiència molt satisfactòria que sens dubte queda com un record feliç per als infants”. D’altra banda, l’Yvette fa una altra reflexió important: “El dia que venen els nens és un dia diferent a l’obrador. Ens aporten felicitat, alegria, innocència i il·lusió”.