Search
Close this search box.

La coca de Sant Joan, una tradició renovada any rere any

Sant Joan és una de les dates més assenyalades al calendari festiu català. La nit del 23 de juny es celebra el solstici d’estiu, encara que realment aquest fenomen astronòmic té lloc entre els dies 20 i 21 de juny. Només hi ha dos solsticis al llarg de l’any. L’altre, el solstici d’hivern, es produeix a finals de desembre, al voltant del dia de Nadal, una altra data també molt assenyalada al calendari. 

Els solsticis són cadascun dels dos moments de l’any en què el Sol té la màxima declinació (distància angular) respecte a l’equador celeste, donant lloc a la nit més curta de l’any al solstici d’estiu i la nit més llarga al solstici d’hivern.

La contraposició entre el solstici d’hivern, quan la tradició marca que neix Jesucrist, i el d’estiu, ha donat a aquest darrer un caràcter molt especial marcada per les fogueres, en què hom crema els mals records o el que vol esborrar de l’any, i on es bota per damunt el foc per conjurar la bona sort. A més a més, és costum celebrar-ho a la platja i aprofitar les altes temperatures de l’època per ficar-se dins la mar com a signe de purificació.

Per a la fleca, Sant Joan és una data marcada al calendari. Tots els flequers de Catalunya fan les seves coques de Sant Joan. Aquesta especialitat deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol. En els seus inicis, les coques que es consumien en aquesta festivitat es pastaven a casa i s’emportaven als forners perquè les coguessin. Avui en dia, els flequers les elaboren, ja siguin en el seu format clàssic o amb innovacions, per tal que els seus clients gaudeixin d’aquesta emblemàtica festa.

L’agència Sr i Sra Cake organitza cada any des de fa quatre edicions el concurs ‘La Millor Coca de Sant Joan’. Enguany ha congregat a més de 200 coques participants en cinc categories, que han estat valorades per un jurat format per professionals de la fleca i la pastisseria, entre els quals figurava Mari Cruz Barón, subdirectora de l’Escola de Flequers Andreu Llargués.

En la categoria de Millor Coca de Crema i Pinyons, ha resultat guanyadora la fleca agremiada Cal Parra (Olost), agremiada al Gremi de Flequers de la Província de Barcelona. El guanyador de la Categoria de Coca Tradicional ha estat el Forn de Pa i Pastisseria Gil, de Barcelona. En la Categoria de Coca Creativa, el premi se l’ha emportat l’Atelier de Barcelona. Si ens traslladem a la Categoria de Llardons, el guanyador ha estat la Pastisseria Viñallonga de Montornés del Vallès. I finalment, de la Categoria de Xocolata, que s’obria per primera vegada en aquesta IV edició, ha resultat guanyadora la Pastisseria Brunells de Barcelona.

Noticies relacionades

Amb el suport de: