La prestigiosa fira triennal dedicada a la indústria internacional de la fleca i la confiteria, es va celebrar al maig de 2025 a Düsseldorf, amb moltes novetats.
Quan parlem d’esdeveniments del sector de la fleca amb ressò i influència a escala mundial, sens dubte la fira IBA (Exposició Internacional de Fleca) és una de les cites més destacades en el calendari flequer internacional. De caràcter triennal, la darrera edició d’aquest prestigiós certamen internacional dedicat a la indústria de la fleca i la confiteria es va celebrar del 18 al 22 de maig de 2025 al recinte firal de Düsseldorf, Alemanya. En total, 983 expositors van presentar les seves novetats repartits en un total de set pavellons, mentre els millors professionals van competir per diversos premis i els grans noms del sector mundial es van trobar en ponències, cerimònies i actes de treball en xarxa.
Ja havien acudit a la seva presentació al Restaurant Windsor de Barcelona, celebrada uns mesos abans, el secretari general del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Carles Cotonat; el president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Antoni Vila; el president de CEOPPAN, Félix Mestre Rius, i el secretari general, José María Fernández del Vallado, i el president de la Confederació Alemanya de Flequers, Roland Ermer, que són una mostra de la transcendència d’aquest certamen.
Doncs bé, la fira va comptar amb la visita de la presidenta del Gremi i de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, Mònica Gregori, qui hi va acudir acompanyada pel secretari general Cotonat, entre altres personalitats del món de la fleca.
La fleca artesana, protagonista
Organitzada per la Confederació Alemanya de Flequers, que representa més de 9.200 fleques amb uns 240.000 treballadors, la fira va destacar la importància econòmica del sector, amb una facturació anual de 17.550 milions d’euros, i va subratllar la necessitat de promoure el talent jove per fer front a l’escassetat de mà d’obra qualificada. Amb més de 98.000 m² d’exposició, l’IBA 2025 va mostrar la gran diversitat global del sector, i va posar un èmfasi especial en la fleca artesana, a la qual va dedicar 19.000 m² repartits entre els pavellons 13 i 14.
Amb una història d’innovació i excel·lència, aquesta edició de l’esdeveniment capdavanter a escala mundial en la indústria de la fleca i la confiteria no va defraudar expectatives i va tornar a sorprendre amb nous campionats, expositors internacionals i un programa ple d’activitats. Prop d’un miler d’expositors d’una cinquantena de països van participar en aquesta edició, que va destacar per l’alt nivell tecnològic, les demostracions artesanals i un fort enfocament cap a la sostenibilitat, la digitalització i la salut en l’alimentació. La fira va oferir un ampli ventall de continguts repartits en diverses àrees: des de tecnologia de producció, envasament i ingredients, fins a zones d’artesania flequera, tendències de consum, formació i digitalització.
Botigues híbrides
Van ser molt i molt variades les novetats presentades en els gairebé 100.000 m2 d’exposició. D’una banda, davant el repte de la manca de personal i la necessitat d’oferir servei més enllà dels horaris habituals, diversos expositors van presentar conceptes de botiga híbrida, que combinen el taulell tradicional i sistemes automatitzats d’autovenda amb accés independent. També es van poder veure tiny stores totalment equipades, pensades com a solució mòbil o provisional en cas de reforma.
D’altra banda, els fabricants de forns van presentar sistemes de recuperació de calor residual, que permeten reduir temps de cocció i millorar la qualitat del producte final, amb un consum energètic més eficient. També es van destacar els forns compactes amb tecnologia active steam, ideals per a forns urbans amb espais reduïts.
Així mateix, el sector dels snacks i el cafè es va mostrar, durant la fira, com a clau per a la fidelització dels clients i l’augment de les vendes. Així, els visitants van poder conèixer receptes de snacks frescos, pizzes, entrepans regionals o frànkfurts, així com solucions per oferir cafè d’alta qualitat amb sistemes semiautomàtics, pensats per mantenir l’excel·lència barista sense renunciar a l’agilitat operativa.
Concursos d’excel·lència
El programa d’activitats, molt ambiciós, va incloure propostes de tot tipus, moltes de les quals van incidir en l’excel·lència flequera. Entre les més importants va destacar l’IBA UIBC Cup of Bakers, organitzada per la Unió Internacional de Forn i Pastisseria, que és una de les competicions més esperades de cada edició. Durant els dos dies que dura el certamen, els millors flequers competeixen per mostrar la seva creativitat i les seves tècniques en l’elaboració de pa i brioixos, en aquesta ocasió sota el lema “Art”. Els participants van demostrar les seves habilitats en diverses modalitats, incloent-hi la creació de pans decoratius, productes de massa fermentada i innovacions pròpies. El jurat, format per mestres flequers reconeguts d’arreu del món, va garantir un alt nivell de competició.
França, guanyadora de la IBA UIBC Cup of Bakers

La competició va començar el diumenge 18 de maig al matí al pavelló 14. Sis nacions s’hi van enfrontar: Alemanya, França, Islàndia, Jordània, els Països Baixos i Suècia. El concurs, organitzat per la Confederació Alemanya de Flequers, organitzadora de la fira, va reunir els millors talents de cada país.
Els dies 18 i 19 de maig de 2025, els millors forners de sis països van competir a Düsseldorf, en el marc de la fira IBA, per endur-se la medalla d’or de l’IBA UIBC Cup of Bakers, una de les competicions internacionals més prestigioses del sector. Un jurat d’experts, amb el suport del públic visitant, va ser l’encarregat de valorar les peces elaborades.
Finalment, va ser l’equip francès, format pels flequers Corentin Molina i Yannis Thouys, el guanyador d’aquesta edició de l’IBA UIBC Cup of Bakers, i va rebre la medalla d’or de mans de Dominique Anract, president de la UIBC, i Roland Ermer, president de la Confederació Alemanya de Flequers.
La segona posició va ser per a Johanna Lenhardt i Lea Wagner (Alemanya), que també van guanyar el premi a la millor peça exposada, mentre que el tercer lloc el van ocupar Mike Onase i Gerrit Huckriede (Països Baixos). El premi a la creativitat atorgat pel president del jurat va anar a parar a Sigrun Sol Vigfusdottir i Nastasja Kiencke (Islàndia).
El concurs exigia als participants un domini tècnic excel·lent combinat amb la creativitat. Sota el lema “Art”, els equips havien de crear autèntiques obres d’art comestibles. Amb només sis hores, els duets de forners van elaborar pa, brioixeria variada i una peça artística principal, tot davant del públic.
El jurat va estar format per Urs Röthlin (Suïssa), Jimmy Griffin (Irlanda), Josef Schrott (Àustria) i, com a president del jurat, Andreas Schmidt (Alemanya), qui va destacar que “aquesta competició és una gran oportunitat per als forners amb talent per demostrar el seu nivell internacional. Esperem treballs excel·lents. Sabem que darrere hi ha hores de preparació i esforç, però també molta il·lusió i inspiració”.
El públic de l’IBA va poder seguir en directe l’elaboració dels productes, amb una primera ronda de valoració sobre brioixeria, galetes i peces per a festes al matí, i a la tarda la presentació de les peces mestres. La segona ronda es va centrar en el pa i la peça artística principal.
El diumenge 18 van competir Islàndia, els Països Baixos i Suècia, mentre que el dilluns 19 va ser el torn d’Alemanya, França i Jordània i, finalment, es va celebrar l’acte de lliurament dels premis.
Després d’un intens període de preparació, l’IBA UIBC Cup of Bakers es va convertir en el gran clímax de la fira. “Per triomfar en aquesta competició cal oferir un rendiment extraordinari, on cada gest compta. Durant aquests dos dies, el públic de l’IBA va poder veure en directe com els participants creaven autèntiques obres mestres sota pressió i amb temps limitat. Va ser artesania al més alt nivell”, va destacar Andreas Schmidt, president del jurat.
Corea, la copa de pastisseria

A continuació, va arribar el torn dels pastissers, que van haver de demostrar la seva destresa en elaboracions d’alta pastisseria a l’IBA UIBC Cup of Confectioners. En aquest cas, pastissers de Corea, Albània, Itàlia, Alemanya, Mèxic i Taiwan van crear peces artístiques, estructures de xocolata i elaboracions innovadores per sorprendre tant el jurat com el públic assistent. L’objectiu d’aquesta competició és reconèixer l’excel·lència i l’esperit innovador en la fleca i la pastisseria internacionals.
La medalla d’or va anar a parar a In Seok Kim i Kyung Joo Jang, de Corea, que també van guanyar el premi especial a la millor peça exposada. L’equip alemany va obtenir el segon lloc i Mèxic el tercer. Finalment, el premi a la creativitat del president del jurat es va atorgar a l’equip d’Albània.

Sommeliers del Pa, a concurs
Una de les novetats d’aquesta edició de l’IBA pel que fa a concursos va ser el Campionat Mundial de Sommeliers de Pa, que es va celebrar per primera vegada en el marc d’aquesta fira amb la participació de 16 experts d’arreu del món, finalistes d’entre 45 sommeliers de 12 països que es van presentar al concurs.
Aquesta competició sorgeix de la col·laboració amb l’Acadèmia Alemanya de Fleca de Weinheim, que ha format sommeliers de pa de diversos països. Els graduats van competir en rondes preliminars, amb una gran final a l’IBA Forum. Finalment, el guanyador va ser l’alemany Michael Kress, seguit del també alemany Christopher Heger i, tancant el podi, el suís Urs Röthlin.
La competició va reunir experts en pa que van demostrar les seves habilitats en tast, maridatge i coneixement de productes flequers a escala internacional. Els participants van haver d’identificar diferents tipus de pa a cegues, suggerir maridatges amb begudes i altres aliments i explicar les característiques sensorials de cada varietat. Aquesta disciplina, en ple creixement, busca posicionar el pa com un producte gurmet, igual que el vi o el formatge.
Aprendre a IBA

D’altra banda, l’IBA Academy va constituir un espai de formació en el qual es van impartir tallers i seminaris on els visitants van poder per aprendre a elaborar, entre altres especialitats, el tradicional brètzel alemany i van obtenir un certificat al final.
La Confederació Alemanya de Flequers també va oferir durant la fira l’Azubi Werkstatt, un taller de quatre dies en què joves aspirants a forner van tenir l’oportunitat de practicar i aprofundir en tècniques de fleca artesana. Aquesta formació està vinculada a l’Azubi Campus, una plataforma digital vinculada a la campanya “Cou el teu futur” de la Confederació, a través de la qual els aprenents poden preparar-se per als exàmens de fleca.
L’IBA Forum, també situat al pavelló 14, va ser l’escenari de debats, conferències, cerimònies de premis i competicions centrades en la fleca artesanal, així com premis i reconeixements diversos. També hi va haver espais dedicats a les empreses emergents, a la digitalització i a les noves solucions tècniques per a la indústria.

Una altra gran novetat d’aquesta edició va ser l’IBA Food Trends Area, que va ocupar tot un pavelló. En aquest espai, els expositors van mostrar les tendències alimentàries més recents, des de matèries primeres i innovacions en snacks fins a maquinària de producció. A més, l’IBA Stage, integrat en aquesta àrea, va oferir ponències matinals sobre tendències alimentàries i, a les tardes, xerrades d’experts sobre diversos temes d’interès.
Durant els cinc dies que va durar la fira, milers de professionals de tot el món es van trobar per intercanviar idees, tancar acords i ampliar contactes als estands, en concursos, a les xerrades, en actes oficials o en les trobades informals de vespre que es van celebrar l’IBA Event Area, un espai especialment habilitat per l’organització per afavorir aquest tipus d’espais de relació.
Demostracions en directe, tasts, debats i el perfum del pa acabat de fer van omplir els pavellons de la fira IBA que, com en edicions anteriors, va cobrir tot l’univers flequer: de l’automatització a l’artesania, passant pels snacks i les noves tendències de consum.