La UNESCO declara la baguet francesa Patrimoni Cultural Immaterial

L’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha declarat patrimoni cultural immaterial el procés de fabricació i la cultura de la baguet francesa, acceptant així la candidatura presentada l’any passat amb el suport del gremi de forners francesos.

Aquesta elaboració, el tipus de pa més popular a França i del qual es venen més de 6.000 milions cada any, se suma així a les altres sis fórmules gastronòmiques reconegudes per la UNESCO: la pizza napolitana, el kimchi coreà, el cafè turc, el pa de gingebre i la Dieta Mediterrània.

La UNESCO ha reconegut oficialment el «saber fer artesanal i la cultura de la baguet» i així, aquesta peça entra a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial. L’organisme cultural defineix Patrimoni Cultural Immaterial com un conjunt de tradicions o expressions vives heretades dels nostres avantpassats i transmeses als nostres descendents. És per això que a partir d’ara, amb aquest estatus, passa a formar part essencial de la cultura humana.

Anys de lluita

França ha tardat sis anys a aconseguir tota la documentació necessària per presentar la sol·licitud a la UNESCO. Finalment, han obtingut el reconeixement de les «baguettes de tradition« o «traditions«, que són aquelles que s’elaboren únicament amb quatre ingredients: farina, aigua, sal i llevat o ferment, i s’han de fornejar in situ.

Aquesta declaració suposa, en paraules de la ministra de Cultura francesa, Rima Abdul Malak, «un reconeixement per als artesans i aquests llocs unificadors que són les fleques. La baguet és part del dia a dia dels francesos», ha destacat.

Per la seva part, la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, ha declarat que l’estatus, protecció de la baguette rendeix homenatge a la «tradició», la «producció artesanal» i garanteix que la «forma artesanal de fornejar» és «transmeti a la següent generació».

«Ve de la història i té caràcter i és important que el públic sigui conscient d’això i estigui orgullós. Això farà que la gent s’adoni que és un bé apreciat», assegura Azoulay.