Entrevistem Jordi Montamat, CEO de l'empresa de maquinària Sermont, amb més de 60 anys d'experiència
En quins aspectes creu ha canviat la fleca i les seves necessitats arrande les darreres crisis: pandèmia, inflació,…?
La fleca ha trobat un client més exigent. Per la pandèmia, el consumidor ha tingut temps d’apreciar la varietat i qualitat del pa artesà . Per la inflació, el consumidor ha après a prioritzar la cistella de la compra. El pa ha passat a ser més valorat que abans.
La fleca ha hagut de reflectir doncs sobre l’oferta d’especialitats de pans i ha tingut que fer un exercici de diversificació amb altres productes vinculats al pa com pot ser la coca i a elaboracions de brioixeria, pastisseria… per rendibilitzar la visita del seu client i els recursos de la botiga.
Quant a maquinària, els avanços tecnològics permeten racionalitzar i fer més eficient els processos flequers (fermentacions, ultracongelacions, etc…). Quin tipus de maquinària oferiu i quina atrau més l’atenció dels flequers? Ha crescut l’interès en aquesta maquinària?
Oferim maquinària que doni una millor qualitat de vida al flequer, que facin la seva feina menys esclava i mantenint i millorant el resultat final.
La nostra maquinària permet automatitzar la part de la seva feina, aquella on la manualitat no té un valor afegit. Cada flequer sap on està el seu “valor artesanal”. Fora d’aquest valor, la resta es pot mecanitzar: guanyant qualitat i temps. És per això que l’slogan de SERMONT és “ tu poses l’art i nosaltres la tecnologia”
En el cas del pa: amassar, dividir, boleiar, fermentar, rentar estris i safates… són processos que poden ser fets amb ajuda de maquinària nostra.
Els abaltidors, encara per descobrir per molts forners, però una gran aportació al seu ofici, permeten que el flequer faci una bona producció d’una tirada, ho abati i pugui treure el producte de l’abaltidor d’acord a la demanda diària. Suposa estalvi de temps, diners i qualitat de vida.
L’interès per la maquinària ha crescut perquè la tecnologia s’ha convertit en una necessitat si vols ser competitiu i tindre temps per gestionar el teu negoci.
A Sermont considerem que la maquinària atractiva pel flequer és la que respon a les seves necessitats de producció, espai i recursos humans.
Com creu que pot ajudar aquesta maquinària al flequer?
Automatitzar processos significa tenir regularitat i això permet donar sempre la mateixa qualitat. El valor del bon flequer és saber donar un producte que es diferenciï de la resta, que faci que el client torni a buscar el mateix. Això s’aconsegueix replicant sempre la qualitat i buscant al mateix temps millorar la qualitat de vida.
Ha canviat el perfil dels treballadors de la fleca? Creu que el sector s’està adaptant als nous mètodes i tècniques que permeten conciliar millor la professió amb la vida privada?
El flequer té el repte d’optimitzar els seus recursos, trobar professionals que coneixen l’ofici i això és cada cop més difícil. El que veiem és un perfil de treballadors a la fleca poc qualificat i per poder mantenir un bon nivell de producte és imprescindible poder estandarditzar els processos i eliminar el risc d’errors.
Quines creu que són les tendències de futur?
El futur de l’artesà és poder oferir un producte final exclusiu i saber veure els avantatges respecte a la resta del mercat. La qualitat del producte és obligada pel bon flequer, però és necessari una identitat que el faci diferent.