Recordem que la secció de neteja del blat d’un molí consta de dues parts diferenciades: la primera secció de neteja i la segona secció de neteja. La primera secció de neteja inclou tota la maquinària i processos de treball des dels dipòsits de blat brut fins als dipòsits de repòs, on l’aigua afegida al blat prèviament, abans d’entrar al dipòsit, penetrarà fins al centre de l’endosperma de cadascun dels grans de blat.
La segona secció de neteja inclou tot el circuit entre els dipòsits de repòs i el primer molí de trituració.
En aquest article explicarem la primera secció de la neteja.
Introducció
En general, el dimensionament de la primera neteja del blat en [tones/hora] supera lleugerament la capacitat de molturació del molí. Com a regla general, s’hauria de poder processar la a la neteja la totalitat del blat consumit pel molí en un dia amb només 22 hores. Això és així per compensar les pèrdues de temps que hi ha quan es passar de netejar una tipologia de blat a una altra tipologia de blat.
En circumstàncies normals, la quantitat d’impureses poden variar depenent de les condicions de sega i els mètodes emprats pels agricultors entre un 0,5% i un 3,0%, tot i que en determinades geografies, aquest percentatge pot ser molt més alt.
Configuració
Per tal d’assegurar la màxima eficiència del conjunt de maquinària de la secció de la neteja i evitar un mal funcionament de la maquinària, l’ordre de la disposició de la maquinària és molt important. Típicament l’ordre que es segueix és el següent:
– Separació de les partícules ferromagnètiques. (Imans)
– Separació de les impureses més grans o més petites que els grans de blat. (Separadors, Canals d’aspiració)
– Separació de les pedres, vidres i partícules no ferromagnètiques. (Despedregadores)
– Separació de llavors i cereals diferents del blat. (Cilindres dentats, tobogans)
– Separació de grans de blat malalts. (Sorters)
– Neteja de la superfície del gra de blat. (Scourer)
– Condicionament del blat afegint la quantitat d’aigua necessaria.
Cadascuna de les màquines aprofiten algun de les nou propietats fonamentals en què difereixen les impureses en comparació al gra de blat. Ja en vàrem parlar en un article passat.
Un cop net d’impureses, s’afegeix l’aigua necessària al gra de blat. D’això en parlarem en un altre article.
A continuació es presenta un diagrama molt bàsic de la secció d’una primera neteja.

Conclusions
La primera secció de la neteja elimina de manera exhaustiva totes les impureses que conté el blat i incorpora l’aigua necessària per obtenir unes condicions de molturació òptimes. El dimensionament de la secció depèn de la capacitat de molturació i sempre té una capacitat lleugerament superior. L’ordre en què es disposa la maquinària és important per assegurar la màxima eficiència i evitar un mal funcionament.