La Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers presenta el projecte “Pans Catalans” on promociona cinc pans únics d’arrels catalanes

Coincidint amb l’any que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia es presenta el primer recull de pans de la fleca catalana. Un viatge a través del pa per reivindicar el nostre patrimoni gastronòmic i cultural.
El pròxim 12 de juny, es presenta un projecte que ens parla amb les mans, amb la farina i amb la memòria: Pans Catalans, una iniciativa de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers que promociona cinc pans únics d’arrels catalanes, les seves receptes i, sobretot, les històries humanes dels mestres flequers que els elaboren.
Aquest projecte neix amb l’objectiu de preservar la cultura del pa com a element identitari del territori, donar veu als seus guardians –els flequers artesans– i fer arribar a les noves generacions la riquesa d’un ofici que, des de segles enrere, ens alimenta i ens explica.
Cinc pans, cinc territoris, cinc històries
Pans Catalans recull cinc creacions que han nascut de la terra i de la saviesa popular. Cada pa és una expressió viva del paisatge, el clima i la tradició local, elaborat per flequers que són molt més que artesans:
Pa de l’Aixada, elaborat per Jordi Jorba del Forn Jorba de Manresa. Fill del Bages i amant de la terra, Jordi simbolitza l’essència pagesa. Aquest pa, grenyat amb la forma del creuament dels dos rius que travessen el territori: el Cardener i el Llobregat.
Pa de Ronyó, elaborat pel Mestre Rosselló de Les Borges Blanques. Amb generacions d’ofici i un esperit incansable, Rosselló continua treballant aquest pa rústic de la plana de Ponent, amb forma de ronyó i fet en forn de llenya.
Pa de Sant Jordi, elaborat per Georgina Crespo de la Fleca Balmes, filla del seu creador, Eduard Crespo. A Barcelona, la Georgina manté viu l’esperit del seu pare amb aquest pa emblemàtic, que celebra cada any la diada més literària i floral del país.
Pa de Tramuntana, elaborat per Enric Colls de la Fleca Can Companyó de Sils. Aquest pa fort i perfumat ens parla del vent del nord, de la força empordanesa i de la fleca com a ofici de resistència.
Pa Foradat, elaborat per Xavier Pàmies del Forn Sistaré. Amb seu a Reus, el Forn Sistaré és sinònim de tradició i innovació. Aquest pa, amb el seu característic forat central i les seves diferents espècies a la massa, simbolitza una forma alternativa de celebració de les festes de Nadal.
L’acte de presentació es celebrarà el 12 de juny a l’Ateneu Barcelonès. Serà una ocasió única per conèixer i degustar aquestes creacions, i reconnectar amb els valors i l’ofici de la fleca catalana.
Preguem confirmeu la vostra assistència contactant amb el Departament de Secretaria: Vanessa Molina: v.molina@gremipa.com.