El projecte “Pans catalans” reconeix i promociona cinc pans únics d’arrels catalanes, les seves receptes i, sobretot, les històries humanes dels mestres flequers que els elaboren.

El passat juny, la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers va posar en marxa iniciatives per commemorar la Regió Mundial i impulsar la col·laboració de representants de tots els esglaons de la cadena del pa. En aquest sentit, va presentar el primer recull de pans de la fleca catalana, el qual descriu com “un projecte que ens parla amb les mans, amb la farina i amb la memòria en un viatge a través del pa per reivindicar el nostre patrimoni gastronòmic i cultural”. Així, el projecte “Pans catalans” reconeix i promociona cinc pans únics d’arrels catalanes, les seves receptes i, sobretot, les històries humanes dels mestres flequers que els elaboren. Es tracta de cinc pans elaborats artesanalment a diferents indrets de Catalunya. “Cada pa és molt més que un producte alimentari: és una història de vida, d’ofici, de paisatge i de memòria”, assegura la Federació.
“Aquest projecte neix amb l’objectiu de preservar la cultura del pa com a element identitari del territori, donar veu als seus guardians —els flequers artesans— i fer arribar a les noves generacions la riquesa d’un ofici que, des de segles enrere, ens alimenta i ens parla. “Pans catalans” recull cinc creacions que han nascut de la terra i de la saviesa popular. Cada pa és una expressió viva del paisatge, el clima i la tradició local, elaborat per flequers que són molt més que artesans”, defensa l’entitat impulsora del projecte.
En concret, les elaboracions que formen part del projecte són les següents. En primer lloc, el pa de l’aixada, elaborat per Jordi Jorba del Forn Jorba de Manresa. Fill del Bages i amant de la terra, Jorba simbolitza l’essència pagesa. Aquest pa es caracteritza per un solc amb la forma de l’encreuament dels dos rius que travessen el territori: el Cardener i el Llobregat.
D’altra banda, el pa de ronyó, elaborat pel Mestre Rosselló de les Borges Blanques. Amb generacions d’ofici i un esperit incansable, Rosselló continua treballant aquest pa rústic de la plana de Ponent, amb forma de ronyó i fet en un forn de llenya.
La tercera creació és el pa de Sant Jordi, elaborat per Georgina Crespo de la Fleca Balmes, filla del seu creador, Eduard Crespo. A Barcelona, Georgina Crespo manté viu l’esperit del seu pare amb aquest pa emblemàtic, que celebra cada any la diada més literària i floral del país.
En quart lloc, el pa de tramuntana, elaborat per Enric Colls de la Fleca Can Companyó de Sils. Aquest pa fort i perfumat ens parla del vent del nord, de la força empordanesa i de la fleca com a ofici de resistència.
I, finalment, el pa foradat, elaborat per Xavier Pàmies del Forn Sistaré. Amb seu a Reus, el Forn Sistaré és sinònim de tradició i innovació. Aquest pa, amb el seu característic forat central i les seves diferents espècies a la massa, simbolitza una forma alternativa de celebració de les festes de Nadal.






Durant la presentació del projecte, celebrada el passat mes de juny a l’Ateneu Barcelonès, el conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig Molist, va defensar que “el pa hauria de ser un ingredient indispensable a qualsevol taula i acte”, en línia amb la filosofia d’un receptari que posa el pa al centre com a patrimoni cultural, identitari i gastronòmic del país. El conseller va destacar també la importància de donar suport als oficis artesans que, com el de flequer, mantenen viva la tradició i innoven amb responsabilitat i compromís amb el territori. I és que, a través d’aquests cinc pans, la Federació vol difondre no només receptes i tècniques, sinó també valors com l’arrelament al territori i la dignificació del treball artesà.
D’acord amb el compromís de la fleca d’establir sinergies dins el sector alimentari en benefici de tota la gastronomia catalana, després dels parlaments i la presentació oficial del projecte, els assistents van poder gaudir d’una degustació al jardí de l’Ateneu Barcelonès, on van tastar els cinc pans protagonistes, acompanyats d’oli de Siurana i sal de Cardona amb embotits catalans, vins rosats Tines de Roqueta DO Catalunya i caves DO Catalunya.
Les receptes dels cinc pans estan disponibles al portal oficial www.gremipa.com i a les xarxes socials dels gremis que integren la Federació. L’objectiu és facilitar-ne l’adopció per part de flequers professionals i també apropar-les al públic final. Així es fomenta el coneixement i el consum conscient de productes de qualitat i proximitat, a més de contribuir a la difusió d’un patrimoni alimentari que ens identifica davant el món.





