Els agremiats Sergi Cardona, Jordi Garriga, Jordi Andreu Llargués i Vicenç Marí reben els seus Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris.
La Generalitat de Catalunya ha concedit, un any més, els Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris a diversos professionals destacats per la seva trajectòria en diferents oficis de l’àmbit alimentari. Aquest reconeixement s’ha fet en el marc de la Nit de l’Artesania, un esdeveniment anual organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que premia la dedicació, la creativitat i l’excel·lència dels mestres artesans.
Pel que fa a l’ofici de flequer, quatre membres del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona han estat distingits amb aquest guardó. Sergi Cardona, Jordi Garriga, Jordi Andreu i Vicenç Marí representen amb orgull com la passió per la fleca pot convertir el pa en una obra d’artesania de qualitat. Des dels seus obradors, aquests mestres artesans treballen per preservar la tradició alhora que adapten l’ofici a les exigències i preferències del públic actual.
Sergi Cardona: Forn Cardona, Corbera de Llobregat
“És una llàstima no haver pogut estar a la cerimònia degut a un compromís professional inel·ludible. És un reconeixement no només a mi, sinó a la feina de les cinc generacions de flequers de la meva família”, declara Sergi Cardona, al front del Forn Cardona, establiment amb més de 130 anys d’història. Aquest flequer destaca per incorporar tècniques innovadores com la fermentació controlada i recuperar varietats de blats antics per a pans artesans com el pa de pagès IGP i la coca de forner. Aquest compromís amb la proximitat i els productes ecològics ha consolidat el negoci amb quatre botigues i vint treballadors. “Tot ha canviat molt a l’ofici al llarg dels anys, sobre tot en l’aspecte empresarial, però els flequers artesans ens adaptem i seguim conquerint als nous consumidors, gràcies a la formació continuada. Avui en dia has de ser més empresari, a més, per suposat, d’artesà”, conclou.
Jordi Garriga: Forn Verdaguer, Molins de Rei
“Em fa molta il·lusió rebre aquest reconeixement. Els meus pares estarien molt orgullosos d’on he arribat des que vaig començar al seu costat, així com la meva dona, que m’ha donat sempre tot el meu suport”, destaca Jordi Garriga, qui, després de superar reptes personals com l’al·lèrgia a la farina, manté el Forn Verdaguer com un espai d’elaboració de pa artesanal amb matèries primeres de qualitat, aconseguint fidelitzar generacions de clients que aprecien l’esforç i la dedicació a un ofici que va iniciar la seva família l’any 1942. “Em farà molt de goig explicar els meus clients que amb la pila d’anys que estic treballant per fer-ho millor cada dia amb tot l’esforç, la dedicacó i la constància, he estat mereixedor d’aquest guardó”, afegeix “Tinc ganes de continuar formant-me i millorant cada dia per poder donar el millor als meus clients. El més important que ha de tenir un flequer són ganes de fer bé la feina, curiositat per aprendre cada dia i el compromís de mantenir l’essència de l’ofici. Amb dedicació i esforç es pot aconseguir el que hom vulgui”, assegura.
Jordi Andreu Llargués: Fleca Llargués, Mollet del Vallès
“A la família Llargués, portem la farina en les venes”, destaca Jordi Andreu, fill d’Andreu Llargués, històric president del Gremi recentment difunt. Amb una tradició que es remunta a cinc generacions, la Fleca Llargués és un model d’equilibri entre tradició i adaptació als nous temps. Jordi Andreu Llargués aposta per produccions petites i especialitzades, mantenint la qualitat com a senyal d’identitat. Des del mateix emplaçament històric, elabora més de 30 varietats de productes que varien diàriament. “Aquest premi suposa una continuitat en la trajectòria de la família en l’ofici. El meu pare va rebre aquest Diploma al seu moment i ara ho he aconseguit jo. És un honor i indica que estem fent quelcom d’important”, indica Llargués, que recorda que ja des dels 12 anys ajudava al pare a fer el ‘cucharón’, per la qual cosa porta una trentena d’anys en l’ofici.
Vicenç Marí : Forn de Pa Marí, Gelida
“Quan el Gremi em va informar d’aquest reconeixement, vaig pensar: ja em toca? Però després, fent comptes, em vaig adonar que porto més de 25 anys a l’obrador”, declara Vicenç Marí, qui ha modernitzat el negoci familiar sense perdre l’essència artesana. Sis generacions avalen l’experiència del Forn de Pa Marí, iniciat l’any 1840. Entre les seves especialitats destaquen el pa de vidre i la coca de forner, a més d’oferir demostracions educatives per a estudiants. Aquesta combinació d’innovació i tradició ha garantit la continuïtat i l’èxit del forn. “Em fa molta il·lusió el reconeixement i crec que beneficiarà el meu negoci, ja que és una prova que fem les coses ben fetes. Sóc molt partidari de la formació continuada, i sempre que he pogut he anat als cursos de la Baking School Barcelona Sabadell”, assenyala. “La regularitat en l’elaboració del pa, fent-ho cada dia el millor que puguis, i la qualitat dels productes, són la base d’una fleca. Hem de mantenir la tradició”, exhorta.