Search
Close this search box.

Tió dolç

Aquest Nadal, a més de fer cagar el Tió amb la canalla, porteu-lo a la taula amb aquesta original recepta, molt popular a França

Recepta patrocinada per:

 

 

La nit de Nadal a les llars catalanes, tant la canalla com els grans es preparen per a rebre regals d’una forma molt especial. Amb una bona gec de bastons i una alegre cançó, vailets i vailetes demanen al Tió que cagui presents per a tothom.

La tradició del Tió té origen al nordd’Europa, on avui existeixen tradicions molt similars a la que coneixem a Catalunya. És especial el cas de França, on també a les taules es pot trobar un Tió enforma de postres. Es tracta d’una mena de tronc de xocolata que al país veí es menja la vigilia de Nadal després d’un abundant sopar en familia i que s’anomena “Buchê Noël”, o tronc del Pare Noel.

Antigament, a les cases, les famílies es posaven al costat de la llar de foc. Explicaven contes i rondalles per celebrar així el canvi de solstici, que després l’Esglèsia va fer coincidir amb el naixement de Jesucrist. Per passar una de les nits més fredes de l’any els feia falta una bona soca que fos capaç de durar moltes hores encesa. D’aquest tronc s’en guardaven les cendres perquè es considerava que portaven bons auguris durant l’any. Amb el pas del temps la tradició s’ha anat estenent i després de traspassar froneteres, has ofert petites modificacions fins a arribara la tradició del Tió de Nadal tal com el celebrem avui en dia a casa nostra.

 

 

Planxes de pa de pessic

  • 1400 g de rovells d’ou
  • 1500 g de sucre
  • 900 g d’almívar
  • 2000 g de farina fluixa
  • 2500 g de clares d’ou
  • 400 g de sucre
  • 10 g de sal
  • 3 g de cremor

Trufa bombó

  • 9 l de nata
  • 1350 g de sucre
  • 1350 g de glucosa (10)
  • 10 kg de xocolata al 70%
  • 2 kg de mantega

Nata xixona

  • 1 l de nata muntada
  • 100 g de sucre
  • 150 g de torró de xixona

Flam d’ou

  • 1 l de llet
  • 300 g de sucre
  1. Comenceu elaborant les planxes de pa de pessic. Per a tenir llesta la massa, el primer pas és barrejar el rovells, el sucre i l’almívar. Després, afegiu-hi la farina. Un cop amassat, sumeu a la massa la resta d’ingredients: les clares,el sucre, la sal i la cremor. Torneu a amassar i reserveu.

  2. Ara, podeu procedir a elaborar la trufa de bombó. Per començar, barregeu a una cassola els 9 litres de nata amb el sucre ila glucosa. Escalfeu tot i un cop arribeu al punt d’ebullició afegiu la xocolata i la mantega. Reserveu i deixeu en repòs a la nevera durant 24h.

  3. El tercer pas és l’elaboraciódels flams. Barregeu la llet amb els ous i vertiu-lo en motllos previament caramelitzats. Després enforneu al bany maria.

  4. L’últim pas, i més senzill, és la nata. Només cal que barregeu la nata muntada amb el sucre i que després hi afegiu el torró.

  5. Just abans de muntar elaboreu la nata de xixona.

  6. Apliqueu-la sobre el pa de pessic que teniu ja preparat.

  7. Enrotlleu la massa com un braç de gitano amb un paper vegetal.

  8. Apliqueu la trufa de bombó com a cobertura donant forma de tronc.