Durant els dies 29 i 30 de març s’ha celebrat l’edició XXXVI del Concurs de Dolços de Pasqua organitzat pel Gremi de Forners i Pastissers de València i que ha comptat amb el patrocini de la Diputació de València amb la col·laboració del Centre d’Artesania.
Des de l’organització destaquen l’èxit de participació d’enguany amb dinou forns i pastisseries i demostra el compromís tant de professionals de la pastisseria com de la població amb la tradició artesanal valenciana entorn de la Mona de Pasqua i altres productes tan típics de la nostra terra.
La competició s’ha celebrat durant 2 dies consecutius. El primer d’ells, s’ha desenvolupat el dimecres 29 en la Sala d’actes del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana. Aquí s’ha celebrat la competició per a les 4 modalitats de dolços de pasqua. La decisió es va prendre sobre la base de tastos a cegues dels diferents productes presentats a concurs per part del jurat. Han analitzat les diferents peces participants tenint en compte l’elaboració, el sabor, la presentació i l’aroma en cadascuna de les modalitats.
Jurat de professionals
El jurat estava compost per professionals del sector pastisser, premsa gastronòmica i professors del grau de formació professional de pastisseria i fleca del centre de formació professional Ciutad de L’Aprenet. Aquests han decidit que “La Tahona de l’avi” s’endugui el primer premi de Mona tradicional de Pasqua. Per la seva part en el premi de ‘Panquemao‘, el guanyador ha estat “Forn de German”. Pel que fa al premi de Coques de Panses i nous el guanyador ha estat “Forn Llatzer” i en la modalitat d’Innovació, “La tahona del Boni” s’ha fet amb el primer lloc.
D'esquerra a dreta, primer premi de Mona Tradicional; primer premi de Panquemao i primer premi de Tortes de panses i nous.
Durant la segona jornada, s’han decidit els premis del nou apartat de Mona Artística i Ornamentació Comercial de Pasqua. Per a aquesta modalitat, s’ha celebrat una ruta pels diferents forns i pastisseries concursants per a valorar les peces presentades “in situ”. El jurat ha tingut en compte els aspectes decoratius, bellesa, atractiu i presentació en general tant de l’aparador de l’establiment com de les mones artístiques.
El jurat estava compost per mestres forners, professors de l’escola de disseny EASD, Universitat de Belles arts, associacions de consumidors (Unió de Consumidors, Tyrius i Avacu) i membres de la premsa gastronòmica.
En aquest dia, els premis han recaigut sobre David Esteve Pastisseria en el nou concurs de Mona Artística i en Forn Artesà els Netes en el premi d’Ornamentació Comercial de Pasqua.
A l'esquerra el premi a Ornamentació Comercial de Pasqua i a la dreta el primer premi a Mona Artística
El Gremi de Forners i Pastissers de València destaca el compromís i dedicació de tots els participants i agrair el seu treball i implicació en el concurs. Tots ells han malbaratat creativitat, esforç, professionalitat i capacitat de treball.