Search
Close this search box.

El Gremi mira al futur

Andreu Llargués i Carles Cotonat reflexionen sobre l’actualitat i el futur de la fleca i el rol que ha de jugar el Gremi en benefici del sector.

 

En la línia de consagrar la renovada edició en paper de NEWSPA com una eina de comunicació dedicada a la reflexió i anàlisi reposada dels principals assumptes que afecten el sector flequer, hem comptat, en el primer número d’aquesta nova etapa en la revista del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, amb la visió del seu president Andreu Llargués i del secretari general Carles Cotonat, envers l’actualitat de la fleca i el rol que, des del seu punt de vista, ha d’exercir l’ens gremial en aquest context.

“L’entorn actual, amb la pujada dels preus de les matèries primeres i l’energia, és molt incert, però estem convençuts que el sector sortirà reforçat d’aquesta situació. La Guerra d’Ucraïna i els problemes que se’n deriven, com els increments dels costos de producció i l’alta inflació, fan que les empreses estiguin centrades en preservar els seus marges empresarials, aquesta es la principal prioritat a curt termini” , enceta Cotonat. En aquest context, el secretari general destaca que la prioritat del Gremi és la defensa del sector, traslladar a les administracions competents les necessitats que la fleca té per poder mantenir la seva competitivitat, salvar empreses i garantir llocs de treball. “I això ja s’està fent amb una agenda molt intensa de contactes i reunions amb administracions”, assegura.

En aquest punt, Llargués afegeix que, amb el lideratge del Gremi, “la fleca reclama a les administracions un pla de xoc, de la mateixa manera que l’han tingut altres sectors”. Però, adverteix, això requereix una aposta per l’associacionisme dins el sector. “Tenim molt futur, sempre que es basi en una unió potent per fer-nos escoltar davant els diferents nivells de govern. Només amb una associació forta es pot negociar amb les administracions per demanar les justes demandes del sector”.

‘Lobby’ flequer

Gràcies a aquesta filosofia, “el Gremi s’està consolidant com l’entitat de referència del sector flequer a Catalunya“, celebra Cotonat. “Tenim molt bona rebuda entre les diferents administracions, ja que valoren la nostra manera de treballar i d’exposar-los les nostres reivindicacions i demandes en defensa del sector, que fem sempre de manera treballada, raonada i amb dades i arguments que les avalen“, assegura.

“La feina del Gremi és representar, defensar i promocionar els interessos de la fleca. Som un lobby, ens ho creiem i actuem com tal.”

I és que una de les tasques principals del Gremi és exercir de ‘lobby’ flequer davant les administracions. “Hi ha gent que no li agrada aquesta paraula perquè creu que té connotacions negatives, però a nosaltres si ens agrada. Som un lobby, ens ho creiem i actuem com tal.” Essencialment, la feina del Gremi és representar, defensar i promocionar els interessos del conjunt de la fleca, i “això és fer de lobby del sector”, defensa. Des del Gremi busquen interactuar amb les administracions per fer-los arribar les demandes i reivindicacions del sector i que escoltin les propostes.

“Mantenim un diàleg constructiu que els nostres interlocutors valoren molt positivament. Tenim un principi que és fer propostes serioses, treballades i rigoroses, i amb això ens hem guanyat un prestigi i un respecte com a institució davant les administracions i altres organitzacions patronals, gremis i associacions, que és un senyal d’identitat del nostre Gremi i ens fa ser una entitat molt respectada”, destaca Cotonat.

“El paper dels Gremis ha evolucionat molt al llarg del temps. Històricament, feien una funció més de regulació de l’ofici, ara, com deia, la nostra principal funció és la de fer de lobby. Molts parlen de la importància que havien tingut els Gremis, però jo estic convençut que els Gremis som ara més importants que mai. Estem en un mercat pràcticament liberalitzat pel que fa al lliure mercat i la competència, però cada cop més regulat respecte de les normes que han de complir les empreses amb infinitat de directrius, lleis i reglaments. A més molta d’aquesta normativa s’acorda lluny de casa nostra (a Europa), és extremadament tècnica i requereix molts recursos i de gent molt professional per poder estar al corrent de tot el que pot afectar el sector”, sentencia el Sr. Llargués.

Qualificació i relleu

Un bon exemple dels resultats que aquesta tasca de lobby està tenint per aconseguir accions concretes de les administracions és la línia d’ajuts per al relleu generacional que ha aprovat el Departament d’Acció Climàtica del Govern de la Generalitat. “És un bon primer pas, però al continuar treballant, exigint a les administracions que ajudin iafavoreixin el relleu generacional de negocis que són essencialsper assegurar el futur del comerç de proximitatpropi dels nostres pobles i ciutats”, indica Cotonat.

I és que, segons el president, no es pot deixar de banda els problemes endèmics del sector. La manca de professionals qualificats i el tancament de negocis per manca de relleu generacional són els problemes que més preocupen a les empreses del sector. “El sector té una necessitat important de forners qualificats i ben preparats. Estem davant la paradoxa que necessitem forners, cosa que demostra que el nostre sector té molt futur, i no en trobem. Moltes fleques viables han de tancar o no poden créixer perquè no troben professionals qualificats o no tenen relleu generacional”, secunda Cotonat.

Des del Gremi defensen que l’eix vital de les seves actuacions és donar resposta a aquests dos problemes. Actualment, el més crucial és prestigiar i posar en valor l’ofici de flequer: transmetre a les noves generacions que aquest és un ofici segur, que podran tenir el seu propi negoci i a més, amb la incorporació de la tecnologia i de les noves tècniques d’elaboració, fer compatible el negoci amb la vida familiar i l’oci. “L’ofici de flequer s’ha socialitzat, aquest missatge l’hem de saber transmetre per atreure nous professionals al sector”, destaca Cotonat.

“Hem de transmetre a les noves generacions que aquest és un ofici amb molt futur”

En aquest àmbit de prestigiar l’ofici, Llargués posa l’accent en què s’ha treballat molt a aconseguir que el consumidor reconegui un bon pa. “Avui dia el consumidor ja reconeix que som una part important del teixit comercial de proximitat als carrers“, amb la qual cosa els forners tenen cada vegada més el prestigi i suport popular que mereixen. I aquest suport del consumidor és, en gran manera, perquè vol un bon producte. I és que “la qualitat del producte és el primer punt fort de la fleca, i el més imprescindible”, assegura Llargués.

La formació, punt clau

D’aquí la gran importància que té per al sector la formació, que és un altre dels principals eixos del Gremi per combatre la manca de professionals qualificats i de relleu generacional, i de la qual la Baking School Barcelona Sabadell n’és una referència mundial. “És essencial estar format, i també és important que es faci valdre la importància i la necessitat de tenir una formació per poder exercir un ofici. A més, aquesta formació ha de tenir un reconeixement tant dins del mateix sector com davant la societat, els consumidors i l’administració. Una formació reconeguda dignifica i fa atractiu un ofici, perquè assegura als professionals un futur laboral, i a més garanteix als consumidors que els productes que compren estan elaborats per personal qualificat”, reflexiona Cotonat.

En aquesta mateixa línia, el president Llargués afirma “El lema de l’escola és la recerca de l’excel·lència en l’exercici de l’ofici. Busquem formar flequers excel·lents, però alhora sense descuidar quina és la principal funció d’una escola gremial que és formar nous professionals perquè s’incorporin al sector sigui com a treballadors o com a empresaris. Busquem crear tendències i crec que ho estem aconseguint. El nivell que hem assolit en els darrers anys és espectacular, i el reconeixement que tenim ho demostra. Però vull ressaltar, perquè a vegades sembla que s’oblida, que una escola no són unes instal·lacions, el més important és l’equip i el programa formatiu que s’imparteix”.

En això coincideix el director de l’Escola, Yohan Ferrant, que ho té clar: “El professional s’orientarà a la creativitat i l’excel·lència. I el futur de la fleca aquí a Catalunya serà aquest”, assegura. És per això que amb orgull, el president del Gremi destaca que “el forner que ha volgut formar-se per poder adaptar-se als canvis en el que demanden els consumidors, ho ha pogut fer a la nostra Escola, que és admirada arreu del món”.

“Tot això ens ha tornat la il·lusió al sector. Hem demostrat que si fem les coses bé i cuidem el consumidor, tenim molt futur”. En aquest sentit, adverteix, “si perdem l’esperança, malament anirem. La missió del Gremi és parlar amb tothom, trencar-se el cap i moure cel i terra per poder salvar als nostres germans forners. Però, per fer-ho, no podem perdre l’esperança”, conclou.

 

Amb el suport de: