Coincidint amb l’any que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia es presenta el primer recull de pans de la fleca catalana. Un viatge a través del pa per reivindicar el nostre patrimoni gastronòmic i cultural.

La Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers ha presentat a l’Ateneu Barcelonès el projecte Pans Catalans, un receptari que posa al centre el pa com a patrimoni cultural, identitari i gastronòmic del país. L’acte ha comptat amb la presència de l’Hble. Sr. Òscar Ordeig Molist, conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, així com mestres flequers, representants dels gremis, entitats gastronòmiques i mitjans de comunicació.
En paraules del conseller Òscar Ordeig, «el pa hauria de ser un ingredient indispensable a qualsevol taula i acte», una reflexió que ha servit per posar en valor el paper d’aquest aliment bàsic com a símbol de la nostra convivència i cultura. El conseller ha destacat també la importància de donar suport als oficis artesans que, com el de flequer, mantenen viva la tradició i innoven amb responsabilitat i compromís amb el territori.
Pans Catalans és el primer recull oficial que reconeix i promociona cinc pans elaborats artesanalment a diferents indrets de Catalunya. Cada pa és molt més que un producte alimentari: és una història de vida, d’ofici, de paisatge i de memòria.
Aquests cinc pans que s’exposen son:
– Pa de l’Aixada, de Jordi Jorba (Forn Jorba, Manresa), inspirat en la confluència dels rius Cardener i Llobregat i en l’essència pagesa del Bages.
– Pa de Ronyó, del Mestre Rosselló (Les Borges Blanques), un pa rústic amb forn de llenya que evoca la tradició de la plana de Ponent.
– Pa de Sant Jordi, de Georgina Crespo (Fleca Balmes, Barcelona), que manté viu l’esperit del seu pare Eduard Crespo, creador d’aquest pa icònic.
– Pa de Tramuntana, d’Enric Colls (Fleca Can Companyó, Sils), robust i
aromàtic, que representa la força empordanesa i l’ofici resistent.
– Pa Foradat, de Xavier Pàmies (Forn Sistaré, Reus), amb espècies i un forat característic que el vincula a les celebracions nadalenques.
A través d’aquests cinc pans, la Federació vol difondre no només receptes i tècniques, sinó també valors com l’arrelament al territori i la dignificació del treball artesà.
Després dels parlaments i la presentació oficial del projecte, els assistents han pogut gaudir d’una degustació al jardí de l’Ateneu Barcelonès, on s’han tastat els cinc pans protagonistes, acompanyats d’oli de Siurana i sal de Cardona amb embotits catalans, vins rosats Tines de Roqueta DO Catalunya i caves DO Catalunya.
Aquesta acció s’emmarca dins l’any en què Catalunya ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia, i pretén contribuir a la difusió d’un patrimoni alimentari que ens identifica davant el món.
Les receptes dels cinc pans estaran disponibles a través del portal oficial www.gremipa.com i de les xarxes socials dels gremis que integren la Federació. L’objectiu és facilitar-ne l’adopció per part de flequers professionals i també apropar-les al públic final, fomentant el coneixement i el consum conscient de productes de qualitat i proximitat.