Search
Close this search box.

Els Flequers catalans presenten els seus pans com a patrimoni gastronòmic i cultural

Coincidint amb l’any que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia es presenta el primer recull de pans de la fleca catalana. Un viatge a través del pa per reivindicar el nostre patrimoni gastronòmic i cultural.

La Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers ha presentat a l’Ateneu Barcelonès el projecte Pans Catalans, un receptari que posa al centre el pa com a patrimoni cultural, identitari i gastronòmic del país. L’acte ha comptat amb la presència de l’Hble. Sr. Òscar Ordeig Molist, conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, així com mestres flequers, representants dels gremis, entitats gastronòmiques i mitjans de comunicació.

En paraules del conseller Òscar Ordeig, «el pa hauria de ser un ingredient indispensable a qualsevol taula i acte», una reflexió que ha servit per posar en valor el paper d’aquest aliment bàsic com a símbol de la nostra convivència i cultura. El conseller ha destacat també la importància de donar suport als oficis artesans que, com el de flequer, mantenen viva la tradició i innoven amb responsabilitat i compromís amb el territori.

Pans Catalans és el primer recull oficial que reconeix i promociona cinc pans elaborats artesanalment a diferents indrets de Catalunya. Cada pa és molt més que un producte alimentari: és una història de vida, d’ofici, de paisatge i de memòria.

Aquests cinc pans que s’exposen son:

Pa de l’Aixada, de Jordi Jorba (Forn Jorba, Manresa), inspirat en la confluència dels rius Cardener i Llobregat i en l’essència pagesa del Bages.

Pa de Ronyó, del Mestre Rosselló (Les Borges Blanques), un pa rústic amb forn de llenya que evoca la tradició de la plana de Ponent.

Pa de Sant Jordi, de Georgina Crespo (Fleca Balmes, Barcelona), que manté viu l’esperit del seu pare Eduard Crespo, creador d’aquest pa icònic.

Pa de Tramuntana, d’Enric Colls (Fleca Can Companyó, Sils), robust i
aromàtic, que representa la força empordanesa i l’ofici resistent.

Pa Foradat, de Xavier Pàmies (Forn Sistaré, Reus), amb espècies i un forat característic que el vincula a les celebracions nadalenques.

A través d’aquests cinc pans, la Federació vol difondre no només receptes i tècniques, sinó també valors com l’arrelament al territori i la dignificació del treball artesà.

Després dels parlaments i la presentació oficial del projecte, els assistents han pogut gaudir d’una degustació al jardí de l’Ateneu Barcelonès, on s’han tastat els cinc pans protagonistes, acompanyats d’oli de Siurana i sal de Cardona amb embotits catalans, vins rosats Tines de Roqueta DO Catalunya i caves DO Catalunya.

Aquesta acció s’emmarca dins l’any en què Catalunya ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia, i pretén contribuir a la difusió d’un patrimoni alimentari que ens identifica davant el món.


Les receptes dels cinc pans estaran disponibles a través del portal oficial www.gremipa.com i de les xarxes socials dels gremis que integren la Federació. L’objectiu és facilitar-ne l’adopció per part de flequers professionals i també apropar-les al públic final, fomentant el coneixement i el consum conscient de productes de qualitat i proximitat.

Amb el suport de: