Aquesta setmana, la presidenta del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Mònica Gregori, ha assitit a un acte de la Generalitat de Catalunya amb motiu del nomenament del nostre país com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Durant l’acte, han pres la paraula, a més de la presidenta del Gremi, personalitats com Ferran Adrià, president de El Bulli Foundation; Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia; Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició; Laia Angrill, ramadera i membre del Consell Rector de la Cooperativa Cadí; Marcel·la Otamendi, presidenta de Dones Arrosseres del Delta; Clara Antúnez, co-fundadora de La Gastronòmica; Joan Capilla, director i xef de l’Hotel Gastronòmic Algadir del Delta, i Ruth Troyano, periodista especialitzada en vi i gastronomia.
Durant la seva al·locució, emmarcada en el bloc sobre comunicació i difusió nacional i internacional, Gregori ha valorat que ser Regió Mundial de la Gastronomia “ens ajudarà a posar el pa en el lloc d’honor que es mereix, prestigiar tots els elements de la nostra artesania alimentaria, de la nostra gastronomia i del món culinari català”. Així mateix, ha incidit que “els últims resultats que hem obtingut en el campionat més exigent a nivell mundial del nostre sector, el Mondial du Pain, quedant subcampions en la passada edició i millor brioixeria del món en la darrera, per davant de països molt potents com és França, es una mostra de que Catalunya és un referent gastronòmic a nivell mundial. Podem estar orgullosos que Catalunya ha fet els deures, estem fent bé les coses i ha millorat molt la seva cultura de pa. En els últims anys hem fet una gran evolució a nivell d’excel.lència i qualitat en el pa artesà”, ha assegurat.
“Aconseguir això no ha estat fácil, hem buscat millorar les seves propietats nutricionals i organolèptiques, treballant a més la seva bellesa. Tot això ens ha requerit, per una banda, de molta formació i tecnificació, així com de molta innovació i creativitat. I, per una altre cantó, ens ha exigit recuperar l’autenticitat dels nostres orígens”, ha observat. “Un altre punt clau per ser referents és que estem fent una integració vertical en la cadena de valor. Els forners hem de treballar conjuntament amb els nostres agricultors per aconseguir farines nobles, de proximitat, sense additivar, i sobretot per recuperar blats antics i ajudar a potenciar el desenvolupament d’un model d’agricultura sostenible. Hem de treballar conjuntament amb els xefs de cuina, amb els metges i nutricionistas per dissenyar les peces a mida per a cada una de les seves propostes i necessitats. Per tant, hem fet una gran feina i encara ens queda un llarg recorregut, perquè ens fa falta donar-li al pa la importancia que es mereix. Ens fa falta creure”, ha destacat.
“Cal tenir en compte que el pa és un element molt important i essencial per a la nostre gatronomia. De fet, a una bona taula no pot faltar un bon vi i un bon pa. Una bona proposta culinaria ha d’anar acompanyada d’un bon vi i un bon pa! I sobretot i més important, ens fa falta difondre la nostra cultura de pa, donar-ho a conèixer a tot el mòn. En aquest sentit, aquesta magnifica distinció ens ajudarà a posicionar-nos com a referents mundials”, ha confiat.
La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica. Es tracta d’un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura.