Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Els pseudocereals, la proteïna de moda (I), per Manel Cortés

En el número 238 de NEWSPA, Manel Cortés fa un repàs als principals pseudocereals que existeixen i explica què aporten nutricionalment a la fleca. A continuació, reproduïm la primera part de l’article, en què explica en què consisteixen en termes generals i com la fleca els aplica.

Per diverses raons sanitàries, ecològiques i ètiques de consum hem creat un conjunt de necessitats dietètiques que sembla que qualsevol cosa és millor que el pa. Per exemple, a vegades es recomana menjar una quantitat substancial de proteïnes i, per tant, sembla que un bistec a la nit seria més segur i saludable que una llesca de pa.

També trobem, que els últims anys ha crescut el nombre de persones vegetarianes. Segons un informe de «The Green Revolution«, el 2021 ha crescut el percentatge de persones «veggies» un 34% fins a situar-se en el 13% de la població. Un col·lectiu, que ha de buscar alternatives proteiques per tal de complementar la seva nutrició.

Perquè com bé sabem, i ens hem fartat a escoltar, les proteïnes són un nutrient fonamental al nostre organisme. Són pilars bàsics de la vida. Penseu que cada cèl·lula del cos humà conté proteïnes i és necessari consumir-ne per tal d’ajudar al cos a reparar les cèl·lules i produir-ne de noves.

Tanmateix, és bàsic per al creixement i desenvolupament dels nens, adolescents i dones embarassades. Nutricionalment, el pa és un aliment que, principalment, aporta energia pel seu contingut en hidrats de carboni. Forma part del grup dels farinacis juntament amb l’arròs, la pasta, els cereals, la patata, etcètera, i tots ells són una font de combustible indispensable per parts tan importants com són el cervell o els músculs.

Per tant, no podem deixar-ho de banda. Com dèiem, han sorgit milers de dietes i estils de vida que demanen canvis en l’alimentació, però el que mai pot faltar, i així s’ha demostrat, és el pa. Si bé és cert que s’ha demonitzat, sempre ha estat a raó dels hidrats de carboni, i un consum raonable i equilibrat, mai «engreixarà».

Però el més curiós és com la fleca és capaç d’adaptar-se a aquests canvis i oferir varietats de productes per cobrir les demandes de la població. En aquest cas, fent servir fonts de proteïna alternatives com els pseudocereals i millorar la qualitat de les dietes gràcies a l’alt contingut de proteïnes, carbohidrats, grasses sal- dables, vitamines i minerals.

 

 

Per què són importants els pseudocereals?

Tot i que són cultius mil·lenaris amb una història que es remunta a milers d’anys enrere, fa pocs anys que els pseudocereals han despertat un gran interès, no sols per la seva absència de gluten, sinó sobretot pel seu perfil nutricional. Per tant, són un important substitut de la proteïna animal ideal per a una dieta vegetariana.

Els pseudocereals són un dels ingredients d’última tendència en la fleca i alimentació en general. Ja no només pots trobar-los en botigues orgàniques, sinó també cada vegada més en el supermercat de la cantonada.

Seudogra: què és això?

Els seudocereals són grans que botànicament no són un cereal, però s’usen de manera similar als cereals habituals. Conté molt midó, proteïna, greixos i minerals i es considera una alternativa saludable i més lleugera als cereals convencionals com el blat, el sègol i l’ordi. Els seudocereals són una benedicció, especialment per a les persones amb intolerància al gluten.

No contenen gluten, tenen un sabor deliciós i són molt diversos. No obstant això, a causa de la falta de gluten, tampoc té la capacitat d’enfornar-se. És a dir, no poden formar una massa coherent per ser panificada. Malgrat tot, també contenen molts carbohidrats i, per tant, omplen bé.

Hi ha molts seudocereals diferents que es poden fer servir en una gran varietat de formes i maneres de processar-los i fer-los panificables.

Es pot consultar la segona part de l’article aquí.