Search
Close this search box.

La sequera afecta els pans de km 0

La manca de pluja incideix de manera desigual en els projectes Pa de Tramuntana (Girona) i Pa de Mestral (Tarragona), iniciatives gremials de pans fets a partir de blat de conreu local.

Aquest any, la sequera està marcant l’agricultura catalana. Quant als cereals, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu que la collita de cereal d’hivern caigui un 38% aquest any a Catalunya respecte de l’any passat. En concret, calcula la producció global de blat en 176.621 tones, un 44,8% menys que la temporada passada.

Aquestes xifres han preocupat, i molt, al sector flequer, i afecten molt especialment  dos projectes posats en marxa per Gremis de Flequers en col·laboració amb pagesos del territori per elaborar pa fet amb farina provinent de blat de quilòmetre zero. Es tracta del Pa de Tramuntana, encetat l’any 2008 pel Gremi de Flequers de les Comarques Gironines per promoure la diferenciació del producte artesà i posar en valor les matèries primeres locals, i el Pa de Mestral, impulsat des de fa cinc anys per la Federació de Gremis de Forners Artesans de les Comarques de Tarragona i inspirat en l’experiència gironina.

Es preveu que la collita de cereal d’hivern caigui un 38% respecte de l’any passat

Moments diferents

Totes dues iniciatives estan en moments molt diferents de la seva evolució. Mentre que el Pa de Tramuntana ja està consolidat, el Pa de Mestral es troba en etapes inicials, actualment centrat en  trobar la varietat de blat adient per dur a terme el projecte, mitjançant el mètode de prova i error en les collites successives.

Quant al Pa de Tramuntana, “la collita pintava molt malament per la sequera, i érem molt pessimistes, però finalment ha anat molt bé. Gràcies al fet que treballem amb conreus a diferents comarques, unes més humides que altres, hem pogut salvar més del 75% de la collita, tot mantenint la qualitat del blat, i per tant de la farina“, celebra Àngel Segarra,  secretari del Gremi de Flequers de les Comarques Gironines. “Estem molt satisfets i creiem que ens espera una bona temporada per al Pa de Tramuntana, encara que ara estem a l’expectativa de veure els preus als quals podem vendre el producte, ja que això depèn del preu que ens marqui la llotja”, explica.

No han tingut tanta sort amb la collita de blat a Tarragona, just en un moment en què el projecte del Pa de Mestral depèn del blat quilòmetre zero de la zona per avançar en el desenvolupament del futur pa.

Inspiració

“El projecte s’inspira en el Pa de Tramuntana del Gremi de Flequers de les Comarques Gironines. Ens va fer molt goig veure aquesta iniciativa i vam decidir fer-ne la nostra versió i elaborar un pa propi a nivell de província. Ells tenen la Tramuntana i nosaltres el Mestral, així que el nom va ser fàcil de decidir”, explica Manuel Fresquet, president de la Federació de Gremis de Forners Artesans de les Comarques de Tarragona.

Ens vam posar en contacte amb els forners gironins, que ens van visitar per explicar-nos el procés del seu pa i orientar-nos en el nostre projecte“, recorda. El primer pas era treballar sobre la farina per aconseguir una bona matèria primera de kilòmetre zero per fer el nou pa. Així, els forners es van posar en contacte amb la cooperativa agrícola Coperal, de Santa Coloma de Queralt, que de seguida es va sumar al projecte. “La idea els va agradar i van començar a fer proves conreant diferents blats per a farina, ja que fins al moment, només feien blat per a pinsos“, explica.

Per dur a terme aquesta tasca, han comptat amb el suport de la Cambra de Reus i l’ajuda del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat) i la Universitat de Lleida, que han col·laborat amb els agricultors en tot el procés, gràcies també a les subvencions europees. També s’ha afegit al projecte la farinera Poquet, d’Ascó, que va provant les diferents collites de blats que conreen els agricultors. Finalment, diversos flequers agremiats, com ara Xavier Sistaré, Jordi Andreu i el mateix Fresquet han posat a disposició del projecte els seus obradors per provar les farines. “Fins ara, hem aconseguit una farina bona, però no de la qualitat excel·lent que busquem“, reconeix Fresquet. “Aquest any, tampoc no ho podrem assolir, perquè a causa de la sequera, la collita ha estat molt magra. Tanmateix, ens servirà per analitzar i provar el blat recollit, de cara a avançar fins que trobem la varietat definitiva per poder tirar endavant el projecte“, explica.

Aquest any encara no es podrà fer el Pa de Mestral, però s’avançarà provant i analitzant el blat recollit

L’objectiu final és obtenir un Pa de Mestral, elaborat artesanalment amb farina de km 0, una mica d’oli d’alguna de les denominacions de la província i sal del Delta de l’Ebre. El procés d’elaboració serà el tradicional del pa de pagès, amb massa mare natural i dues opcions: directe o amb 24 hores de fermentació. Quant al format, serà un pa allargat de 400 grams. Amb una mica de sort, podrà començar a tastar-se a les fleques tarragonines de cara a l’any que ve.

Amb el suport de: