Cinc obradors d’arreu de Catalunya competeixen per elaborar el pa sense gluten més saborós
L’obrador sense gluten i ecològic de Barcelona, La Consciente, ha estat el guanyador de la tercera edició del concurs “Millor pa de
pagès sense gluten”, organitzat per l’Associació Celíacs de Catalunya en el marc de la Fira Àpat de Barcelona. El concurs celebrat el diumenge 20 d’octubre de 2024 a La Farga de l’Hospitalet, va comptar amb la presidenta del Gremi de Flequers de la província de Barcelona, Mònica Gregori al jurat.
“És un món molt desconegut encara i no hi ha receptes. Fer el pa de La Consciente ha estat el resultat de moltíssimes proves, d’investigar estudis científics a internet…, anar provant i intentar que sigui el més saludable possible, sense afegir gomes, additius o midó,” destaca el forner de l’obrador guanyador, Nico Gendrot.
El concurs va néixer el 2019 amb la voluntat de donar resposta a les necessitats alimentàries de les persones amb celiaquia. “La majoria de les persones recentment diagnosticades de celiaquia troben a faltar el pa amb gluten. Tot i que hi ha opcions disponibles als supermercats i obradors, la persona amb celiaquia sovint aprèn a fer pa a casa,” assenyala la portaveu de l’Associació Celíacs de Catalunya, Gemma Riera.
“El repte del concurs és que el pa sense gluten és un dels productes que més costa que tingui les mateixes propietats organolèptiques, és a dir, de sabor, aroma o textura, que el pa amb gluten,” destaca el president de l’Associació Celíacs de Catalunya, José Molina. Els cinc obradors participants, La Consciente (Barcelona), Pastisseria Sense Gluten (Barcelona), Ca la Maria (Badalona), L’Alquimista (el Vendrell) i Sense TGN (Tarragona), han hagut de desenvolupar processos d’investigació i desenvolupament per aconseguir substituir la textura i el gust saborós que aporta el gluten.
El jurat del concurs, format pel secretari general de la Indicació Geogràfica Protegida del Pa de Pagès Català, Alfredo Verdegay, la presidenta del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Mònica Gregori Bonet, el gerent del gremi de restauració de
la província de Barcelona, Daniel Brasé, i la influencer de nutrició sense gluten, Yolanda Nieto, han escollit el pa guanyador a partir de la presentació del producte, l’aspecte, el color i la cocció, la textura de la molla i el gust, sense saber de quin obrador provenia.