
El Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat ha acollit l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comerç i Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris, encapçalat pel president de la Generalitat, Salvador Illa.
Aquests premis tenen com a objectiu reconèixer els establiments comercials que han destacat per la seva trajectòria, innovació, sostenibilitat i contribució al prestigi del sector, i a l’actuació d’iniciativa col·lectiva que ha significat un impuls al model català de comerç i serveis.

El Forn de Cabrianes, de Sant Fruitós de Bages, ha rebut el Premi Nacional de Comerç 2024, dotat amb 8.000 euros. Amb aquest guardó el Govern vol reconèixer la rellevància i la trajectòria d’aquest establiment fundat el 1933, amb gran impacte a la comunitat, generant ocupació i dinamitzant l’economia social.

“Amb més de 90 anys d’història, el Forn de Cabrianes ha demostrat una gran capacitat d’adaptació, apostant per la innovació tecnològica, amb iniciatives com el programa que permet una connexió directa i en temps real entre els seus 30 punts de venda. Actualment, porta a terme moltes iniciatives i campanyes comercials que potencien de forma rellevant el comerç local i de proximitat”, assenyala la Generalitat.
Pel que fa als Premis Nacionals d’Establiments Comercials Centenaris, enguany s’han concedit 24 reconeixements a comerços que han arribat al segle d’història. L’objectiu d’aquests guardons és distingir els establiments comercials i mercats municipals en actiu que al llarg de més de cent anys han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats de compra de la ciutadania que s’han anat produint al llarg de la seva trajectòria professional.

El Forn de Pa Codina, també anomenat ‘Cal Taro’, de Santpedor, ha estat un dels guardonats. Es va establir fa 132 anys a l’emplaçament actual, i en fa 102 que és regentat per la mateixa família. Va recollir el guardó Anna Maria Vall Gibert, viuda de Joan Codina Viladés. És l’àvia d’aquest, Josefa Espinalt Prat la primera familiar que consta vinculada a l’activitat, el 1923, que l’hauria regentat juntament amb el seu germà Rosendo. L’activitat de forn a aquella mateixa adreça, però, hauria començat abans, l’any 1893. Al llistat d’activitats que pagaven contribució industrial hi apareix un ‘horno de pan’ a nom de Juan Vila, al carrer Santa Maria.
L’alcalde de Santpedor, Agustí Comas, va acudir a l’acte de lluirament dels Premis, i l’Ajuntament ha reconegut públicament Cal Taró “per la seva constància i perseverança. Perquè per molts anys més Santpedor pugui seguir degustant el seu pa centenari i petits i grans delectant-se, per exemple, del bitxo, un dels berenars de xocolata marca de la casa”.