Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Cal Mosso, guanyador de la 7à del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2021

El guanyador i 3 dels finalistes son agremiats del Gremi de Flequers de la Provincia de Barcelona 

El jurat de la Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2021, presidit per l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, va proclamar a Andreu Galceran, de la fleca Cal Mosso (Vilassar de Dalt), guanyador del Concurs, en un acte celebrat dissabte passat a l’Auditori Convent dels Caputxins de la capital d’Alt Empordà.

El Concurs Millor Pa de Pagès Català, convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, té com a objectiu donar a conèixer la professionalitat dels forners i forneres integrats en la IGP Pa de Pagès Català, l’únic pa que té a Catalunya el segell de màxima qualitat que reconeix la Unió Europea.

Fleca quasi bicentenària

Andreu Galceran, de 36 anys, que està al capdavant de l’obrador de Cal Mosso des de fa una dècada, representa la sisena generació d’aquesta fleca, fundada en 1838. Andreu i la seva germana, Anna, no semblaven destinats a treballar en la fleca familiar. Andreu va estudiar un mòdul de grau superior i després es va llicenciar en Empresarials. «Vaig estar treballant uns anys a la banca, fins que em vaig adonar que aquest no era el meu camí«, apunta Andreu.

Quan ja portava cinc anys en l’obrador, va animar la seva germana Anna per a incorporar-la al negoci. Anna, que també tenia estudis universitaris i era en aquells moments la responsable de màrqueting a Catalunya d’una de les empreses multinacionals més importants del món, tampoc es va pensar molt la seva decisió.

5 finalistes de gran nivell, amb un jurat d’excel·lència

A part d’Andreu Galceran, els altres finalistes van ser el Forn Artesà l’Espurna de Berga (Juan Urrea, Berga), el Forn Sistaré 1910 (germans Tomás i Xavier Pàmies, Reus), el Forn Padró (Marc Padró, Barcelona) i Fleca i Pastisseria E. Valls (Anna Valls, Sabadell).

Els cinc finalistes es van proclamar en l’eliminatòria prèvia que es va fer a l’Escola de Forners Xavier Vilamala (Barcelona), on van participar un total de 30 forners i forneres el mes de juliol passat.

El jurat de la final estava format per Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, que va exercir la presidència; pel cuiner Paco Pérez (Restaurant Miramar de Llançà), cinc estrelles Michelin; el periodista gastronòmic Salvador García-Arbós; el guanyador de la final del Concurs de 2019, Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona) i el president del Consell Regulador, Anton Figuera.

Com és reglamentari en el Concurs, els jurats van valorar els pans finalistes a partir d’una degustació a cegues que inclou aspectes com el color, l’aroma, el sabor, la cocció, el pes i la conservació del pa durant 24 hores (ja que van disposar per a la seva valoració d’un pa elaborat el dia abans de la final i un altre del mateix dia).

Cada pa està identificat amb un número de l’1 al 5 assignat a cada finalista mitjançant un sorteig que efectua el secretari del Consell Regulador, Alfredo M.Verdegay, i només ell coneix el número assignat a cada finalista. Aquestes identificacions són lliurades en un sobre tancat a la presidenta del jurat abans de començar la deliberació dels jurats. Efectuada la votació, la presidenta del jurat obre el sobre i pot proclamar de qui és el pa numerat que ha obtingut la major puntuació.

El Concurs Millor Pa de Pagès Català és un acte obert al públic, i mentre els jurats estan deliberant davant els assistents es produeixen sorpreses. Enguany, la companyia La Bèstia Peluda va ser l’encarregada d’animar l’espera del resultat del Concurs.