Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Dues fleques agremiades guanyen el concurs de la Millor Coca de Sant Joan

Agremiats i l’Escola Andreu Llargués han estat grans protagonistes en la V edició del concurs La Millor Coca de Sant Joan de Catalunya

 

Aquest 30 de maig l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm acollia més de 250 coques de Sant Joan per a la V edició del concurs La Millor Coca de Sant Joan de Catalunya, organitzat per l’agència de comunicació gastronòmica, Sr y Sra Cake.

Amb un jurat d’excepció, composat per fins a 20 noms de professionals reputats del sector on l’Escola Andreu Llargués ha estat molt ben representada. Els exalumnes i recentment guardonats a Tòquio, Marta San José i Enric Badia; juntament amb la subdirectora de l’Escola,  MªCruz Barón han estat part dels equips de jurats responsables de la difícil selecció de guanyadors per a les cinc categories: Coca tradicional, coca de crema i pinyons, coca de llardons, coca de xocolata i coca creativa.

Les millors coques es troben a Barcelona, Santa Agnès de Malanyanes, Granollers i Viladecans

Amb més de 250 coques per valorar, el jurat no ho ha tingut gents fàcil. Per Pilar Marqués, presidenta del Gremi de Forners de Lleida, “Aquest tipus d’esdeveniments aporten qualitat al sector. He quedat sorpresa per la quantitat de coques que s’han presentat i el nivell que hi ha respecte altres edicions». 

Però bé, quins establiments tenen les millors coques?

La Fleca Rovira de Santa Agnès de Malanyanes, amb punt de venda també a Cardedeu, s’ha proclamat guanyadora de la Categoria de Coca Tradicional de Fruites confitades i pinyons. Una elaboració que sens dubte reflecteix tota la feina feta des de fa més de 60 anys, donant com a resultat un brioix de qualitat i elaborat amb productes ecològics i de proximitat.

«Buscàvem la tradicional perquè el nostre forn és més típic de coques, més tradicional«, explica el seu propietari, Carles Rovira. «Nosaltres volíem buscar una regularitat tant de la coca en si com de la resta d’ingredients; que no hi hagués un excés de fruita, ni de pinyons, ni de sucre. I això crec que és el que s’ha premiat, a més a més de l’esponjositat, que suposo que és el que li ha donat la diferència«, augura Rovira.

«No esperàvem rebre el premi, evidentment és molt ben rebut. Esperem que això ens posi en el mapa i la gent aposti per nosaltres. Volem donar a conèixer el producte que fem i l’artesania, tot en conjunt.»

 

Pel que fa a la Categoria de Coca de Crema i pinyons, el premi ha anat a parar a Viladecans a la Fleca Santacreu. L’elecció com a guanyadora d’aquesta peça ha estat gràcies al seu equilibri entre ingredients, sabor, esponjositat i una crema molt ben feta i de qualitat.

“Ha sigut una gran sorpresa, és la categoría on s’han presentat més coques i em poso en la pell del jurat i crec que és molt complicat triar quina és la millor. Qui guanya o qui perd és per molt poc detall”, assenyala Enric Bordas, al capdavant de la fleca.

 

Tots dos establiments són agremiats i formen part del teixit empresarial que advoca per la tradicionalitat i artesania del negoci.

A la Categoria de Coca Creativa, el premi se l’ha endut Montserrat Forners de Barcelona amb una coca de brioix fullat elaborat per David Hernández, exalumne de l’Escola i actual candidat per representar Espanya al proper Mondial du Pain. Hernández ha aconseguit sorprendre, amb l’originalitat de la forma i utilització de fruites com a protagonistes, a tots els membres del jurat que, de manera unànime, han estat convençuts del seu èxit.»Aquest era el tercer any que em presentava en aquest concurs, en aquesta categoria i aquesta mateixa coca. Ara que ja he guanyat aquesta categoria, vaig cap a un altre«, riu el David.

 

Si ens traslladem a la Categoria de Coca de Llardons, el guanyador ha estat el Forn i Pastisseria El Racó de Granollers, mentre que La Pastisseria de Barcelona ha estat la guanyadora de la Categoria de Coca de Xocolata.

L’entrega de premis ha estat conduïda per la reconeguda periodista i comunicadora gastrònomica Carme Gasull, que ha fet entrega dels trofeus i diplomes juntament amb els patrocinadors principals d’aquest 2023, Fills de Moretó, fariners des de 1884 i Debic, la marca de productes làctics per a professionals, entre d’altres.

Un any més, el concurs ha comptat amb el recolzament dels gremis de flequers i pastissers de Catalunya, principalment de la Federació Catalana de Gremis de Flequers i el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona.

Cal destacar que les coques participants que el jurat no ha manipulat han estat entregades al Banc d’Aliments de Barcelona, concretament a DISA Sant Josep Oriol de Barcelona, per tal d’evitar, un any més, el malbaratament alimentari i donar suport a la inclusió social.