El tradicional Concurs de Sant Donís, organitzat pel Gremi de Forners i Pastissers de València, és l’únic concurs que compta ja amb 43 edicions, i posa el focus en aquests dolços artesans que, amb motiu del 9 d’octubre, copen els aparadors dels establiments agremiats
Pastisseria Galà s’ha alçat avui amb el premi a la Millor “Mocadorà” 2024 per la qualitat, sabor i varietat d’aquests dolços de massapà artesanals, en la 43 edició del Concurs de Sant Donís, organitzada pel Gremi de Forners i Pastissers de València, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València.
Per part seva, el Forn Pastisseria Cuenca, guanyador del primer premi dins de la modalitat d’Ornamentació Comercial, ha destacat per la seva originalitat i creativitat en el disseny composició i presentació artística del seu aparador.
El Concurs de Sant Donís, que cada any, com a tradició, organitza el Gremi de Forners i Pastissers de València, és l’únic concurs en la Comunitat Valenciana que compta ja amb 43 edicions. Un certamen que posa el focus en aquests dolços artesans que, cada 9 d’octubre, copen els aparadors dels establiments agremiats; així com una mostra del compromís, tant dels professionals de la pastisseria com de la població, amb la tradició artesanal valenciana entorn d’aquesta festa i als productes típics de la regió.
La 43 edició del Concurs de Sant Donís ha comptat amb la participació d’una varietat d’establiments agremiats que han presentat les seves elaboracions davant un jurat format per mestres pastissers, representants de les associacions de consumidors, AVACU, Tyrius i Unió de Consumidors; representants de l’Escola de Belles Arts i premsa especialitzada.
Com explica Laura de Juan, secretària general del Gremi de Forners i Pastissers de València, “cada edició, el jurat té més complicada prendre una decisió donada la gran qualitat de les elaboracions. Cadascuna d’elles representa una mostra de la qualitat i de l’extraordinari talent i professionalitat dels pastissers artesans”.
“És gràcies a la seva passió per aquest ofici i a l’esforç diari que aquesta tradició es manté viva, celebrant no sols les nostres arrels, sinó també l’art i la gastronomia que defineix a la nostra regió”, subratlla Laura de Juan.
Tradició de Sant Donís
Cada 9 d’octubre, València celebra Sant Donís, el seu particular Sant Valentí, una data que, a més, coincideix amb el Dia de la Comunitat Valenciana.
En aquest dia, és tradició que els enamorats demostrin el seu amor a les seves parelles amb la tradicional ‘Mocadorà’, una safata de dolços de massapà, elaborats a mà, reflex de la creativitat dels artesans locals i una obra d’art gastronòmica.
La tradició de la mocadorà, que es remunta al segle XIII, té les seves arrels en la prohibició imposada pels Decrets de Nova Planta després de la Guerra de Successió. Aquests decrets prohibien als valencians celebrar l’entrada de Jaume I a la ciutat de València el 9 d’octubre, que fins llavors es commemorava amb el llançament de petards. En resposta, els confiters de l’època van idear dolços en forma de petards, coneguts com “piulets” i “tronadors”, que han perdurat com a símbols de la festivitat.
La creativitat dels confiters no es va detenir aquí. També van començar a elaborar massapans amb forma de fruites i hortalisses, en homenatge a la fertilitat de l’horta valenciana i com a referència al costum dels moros de regalar hortalisses a donya Violante d’Hongria, esposa de Jaume I. Des de llavors, els homes regalen aquests dolços embolicats en un mocador, mantenint visqui una tradició que, segle rere segle, continua emocionant als valencians.