Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

El preu del blat ha pujat ja un 5% degut a la guerra d’Ucraïna

La invasió russa d’Ucraïna, coneguda com el graner d’Europa pel fet que és un dels majors exportadors de blat del món, ja ha començat a tenir conseqüències econòmiques per a totes les parts, i en concret, pot afectar directament la fleca internacional.

 

Cal recordar que Ucraïna i Rússia juntes representen més del 30% del comerç mundial del blat, sent els ports del mar Negre el punt de sortida per a la majoria de les exportacions de cereals. En aturar-se el moviment de vaixells a causa del conflicte, els preus d’aquest cereal han arribat a nous rècords en el mercat europeu, tocant el seu màxim des de 2008.

Davant aquesta situació, el Govern espanyol demanarà a la Comissió Europea mesures «urgents» i concretes per a garantir la disponibilitat de matèries primeres agrícoles, entre les quals es troba el blat. Encara manquen molts mesos per a la collita, així que existeix un risc important que la guerra danyi o minvi la producció del cereal. Aquest escenari dispararia els preus i agreujaria la fam al món sencer, segons ha alertat António Guterres, secretari general de l’ONU, organització que compra a Ucraïna més de la meitat del blat que destina al Programa Mundial d’Aliments per fer costat a països amb el risc de fam.

Noticies relacionades

Amb el suport de: