Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

El Gremi s’oposa a qualsevol mesura intervencionista dels preus dels aliments i insta a les administracions a prendre mesures reals i efectives per reduir costos de producció

El Gremi de Flequers de la Província de Barcelona reacciona i s’oposa a les recents mesures anunciades pel Govern espanyol, anunciant una possible intervenció en els preus i la proposta d’una cistella de productes bàsics amb preus reduïts.

Des del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, volem mostrar la nostra disconformitat amb qualsevol iniciativa que suposi una intervenció dels preus dels aliments, així com a la proposta de venda d’una cistella de productes bàsics a preus reduïts en les grans superfícies, i instem a les administracions a prendre mesures immediates, reals i efectives per reduir els costos de producció.

En el context actual de la greu situació econòmica provocada, entre d’altres, per la sostinguda i desbocada pujada dels costos de producció necessaris per a l’elaboració del pa (energia, combustibles, matèries primeres, etc…), el Gremi alerta que el sector flequer, format majoritàriament per autònoms i Pimes, està fent un gran esforç per mitigar l’impacte d’aquests increments al consumidor final, inclús a càrrec de la reducció dels seus marges empresarials. Aquesta situació està posant en risc la viabilitat de moltes empreses i negocis que, en cas de perllongar-se aquesta situació, es poden veure obligats a tancar definitivament amb la consegüent reducció del teixit productiu i comercial del nostre sector.

La pujada del preu dels aliments és conseqüència directa de lincrement dels costos de producció i, per tant, una mesura com l’anunciada de topar els preus no és cap solució sinó que, al contrari,  pot tenir efectes negatius sobre la producció i la competència.

Mesures en contra del petit comerç

El Gremi també és contrari a la proposta de la vicepresidenta del govern estatal i Ministra de Treball, en relació a que les grans superfícies distribueixen una cistella de productes bàsics a preus reduïts. El Gremi considera que aquesta mesura beneficiarà als grans operadors en perjudici dels petits elaboradors que no disposen de marge per assumir aquesta mesura. A més, la mesura suposarà un increment de la quota de mercat de les grans superfícies en contra del petit comerç, que veurà reduïda la seva facturació i les seves vendes.

La fleca artesana, bàsica en la dieta

El Gremi vol fer constar que el sector de la fleca artesana i tradicional aposta per l’elaboració de productes cada cop més saludables amb la incorporació de nous processos de producció, llargues fermentacions i farines i matèries primeres de qualitat, amb l’objectiu de consolidar el pa com a un aliment bàsic en el context d’una dieta mediterrània sana i equilibrada. Les mesures proposades, en canvi, van en contra de la qualitat dels productes alimentaris i en perjudici dels consumidors.

Davant d’aquesta situació, el Gremi insta a les administracions a prendre mesures immediates, reals i efectives per reduir els costos de producció, especialment els energètics, i garantir així la viabilitat de les empreses, i s’afegeix a les demandes que CEOPPAN (Confederación Española de Panaderia, Pastelería, Bollería y Afines), de la que formen part, ha fet arribar a les administracions amb les següents peticions al Govern espanyol:

  1. Que reconegui el paper fonamental del pa artesà i tradicional i garanteixi a les nostres empreses l’accés a l’energia i les matèries primeres, tenint degudament en compte la seva condició d’aliment bàsic.
  2. Que es continuïn reduint les barreres comercials a les importacions de tercers països per a prevenir l’escassetat de matèries primeres agrícoles essencials per a la producció de pa, i es treballi amb tota la cadena per a buscar que Espanya sigui autosuficient en aquestes matèries primeres i que s’incrementi la seva qualitat.
  3. Que s’ampliï l’accés a les mesures de mitigació per als operadors de les nostres empreses alimentàries, adoptant mesures estructurals per a mitigar l’impacte de la inflació en els costos d’energia, transport i mà d’obra, així com flexibilitat en les mesures de suport local i ajudes estatals per als operadors d’empreses alimentàries en matèries com a IVA, impostos, taxes, temporalitat o desocupació.
  4. Que no s’adoptin mesures intervencionistes sobre el preu dels aliments bàsics, entre ells el pa, per ser mesures que beneficiaran exclusivament als grans operadors del mercat en perjudici dels micro, petits i mitjans elaboradors i del conjunt del comerç de proximitat, que veuran reduïda la seva quota de mercat per la crida del consum cap a les grans superfícies, provocant la destrucció del petit comerç, i en conseqüència l’eliminació de la competència amb el consegüent perjudici a mitjà i llarg termini per a tots els consumidors.

 

Noticies relacionades

Amb el suport de: