Els Gremis més representatius del comerç d’alimentació al detall de Catalunya, es reuneixen per tractar de les qüestions que estan afectant greument als sectors del comerç tradicional d’alimentació.
La Federació Catalana d’Associacions dels Gremis de Flequers, la Federació Catalana de Carnissers-Cansaladers-Xarcuters, el Gremi de Detallistes de Fruites i Hortalisses de la Província de Barcelona, el Gremi de Detallistes del Bacallà i la Pesca Salada, el Gremi d’Herbolaris, Apicultors i Alimentació Dietètica i Biològica de Catalunya, el Gremi de Pastisseria de Barcelona, i el Gremi de Peixaters de Catalunya, alerten que, en el context actual de la greu situació econòmica provocada, entre d’altres, per la sostinguda i desbocada pujada de tots els costos energètics, necessaris, per l’elaboració i comercialització dels aliments.
El sector del comerç tradicional d’alimentació, format majoritàriament per autònoms i Pimes, està fent un gran esforç per mitigar l’impacte negatiu d’aquests increments al consumidor final, inclús a càrrec de la reducció dels nostres pocs marges empresarials. Aquesta situació està posant en seriós risc la viabilitat de moltes empreses, negocis i comerços que, en cas de perllongar-se aquesta situació, es poden veure obligats a tancar definitivament amb la conseqüent reducció del teixit productiu i comercial del nostre país.
El conjunt d’entitats, que representen a 17.306 mil empreses, 20.353 mil establiments i a 55.429 mil persones ocupades, denuncia que la pujada del preu dels aliments és conseqüència directa de l’increment dels costos energètics i, per tant, una mesura com l’anunciada de topar els preus no és cap solució sinó que, al contrari, pot tenir efectes negatius sobre la producció i la competència. També s’oposen a la proposta de la cistella de productes bàsics a preus reduïts a les grans superfícies, que només beneficiarà als grans operadors en perjudici del petit comerç – que no disposa de marge per assumir aquesta mesura- i dels consumidors als quals se’ls oferiran productes que probablement no seran els millors en aspectes com la sostenibilitat, la proximitat o els valors nutricionals.
Aquesta situació està agreujant els problemes que tradicionalment ja amenacen al comerç de proximitat, i que si no es reverteix l’abans possible afectarà negativament al sosteniment dels llocs de treball, a l’economia de les famílies afectades, al teixit productiu, l’estructura comercial capdavantera i identitària del nostre país, i a la salut dels consumidors, doncs no s’ha d’oblidar que el producte fresc, pròxim de qualitat i referència, és el fonament d’una alimentació que ha de garantir el desenvolupament adequat de les nostres generacions futures, i abocarà a un desert comercial que ens perjudicarà a tots plegats. I no només patirem una pèrdua de teixit comercial, també els oficis i la professionalitat dels artesans que mantenen la nostra diversa cultura gastronòmica.
Davant d’aquesta situació, insten a les administracions a prendre mesures immediates, reals i efectives per reduir els costos de producció, especialment els energètics, i garantir així la viabilitat present i futura del comerç tradicional i de proximitat.