Search
Close this search box.

L’Obrador dels 15, Millor Pa de Sant Jordi 2024

El forn de pa agremiat guanya el primer premi de la categoria professional i Xavier Pàmies, del Forn Sistaré, obté un reconeixement especial per fer el primer i únic pa de Sant Jordi sense gluten.

Aquesta setmana s’ha celebrat la setena edició del Concurs al Millor Pa de Sant Jordi, organitzat per l’Obra Social Ernest Verdaguer. Entre els 42 flequers i pastissers professionals i 23 alumnes d’escoles de fleca de tot Catalunya que s’han presentat, el primer premi de la categoria professional i el Trofeu José Llopart Memorial Eduard Crespo, s’ha atorgat a Mònica Gregori, flequera de L’Obrador dels 15 (Barcelona) que ja va guanyar recentment el IV Concurs Millor Tortell de Reis de Catalunya.

El concurs, celebrat al hall de l’antiga estació del Nord de Barcelona, ha destacat en aquesta edició pel seu alt nivell de qualitat i artesania, tal i com han constat els dos jurats, un per a professionals i l’altre per a escoles, que han valorat els pans presentats tenint en compte l’aspecte exterior, la forma, el dibuix de les barres que representen la senyera, el sabor, la qualitat dels ingredients i la textura.
El jurat professional ha estat integrat per forners i pastissers de prestigi, com Arturo Blanco, Toni Vera de la pastisseria Canal (Barcelona), Josep Maria Rodríguez de La Pastisseria (barcelona), Emili Feliu del Forn Sant Josep (Barcelona), Mercè Sampietro de Galette & Pastim, Pere Fàbrega o Georgina Crespo, de la Fleca Balmes, com a presidenta del jurat.

Gregori, que a més és presidenta del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona i de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, ha aprofitat l’oportunitat de visibilitat mediàtica que ha propiciat aquest certamen per reivindicar aquest producte, tan tradicionalment i típicament català, així com per impulsar la cultura del pa, als diferents mitjans de comunicació que han cobert l’esdeveniment.

Així, al programa ‘Fet a mida’, ha destacat que “a tots els forns artesans catalans es fa una feina excel·lent. Podem treure pit que a Catalunya, en els darrers anys, la fleca ha fet un gran salt d’excel·lència“. També ha defensat la necessitat de respectar els processos per damunt d’augmentar la producció, per mantenir la qualitat del producte.

Una recepta característica

Així mateix, ha reivindicat el llegat d’Eduard Crespo com a creador del pa de Sant Jordi tradicional, i ha explicat com és la seva elaboració. El pa guanyador en aquest concurs al Millor Pa de Sant Jordi, tal com determinaven les bases del certamen i ha explicat la Mònica, havia d’elaborar-se segons la recepta original, creada en 1989 amb tres masses: de formatge, sobrassada i nous. “És un pa molt complet“, ha destacat.

Així mateix, també ha explicat que, ja que “els temps canvien”, el seu forn ha elaborat un pa de Sant Jordi vegà, que inclou ingredients com remolatxa, llinassa, farina de blat de moro, cúrcuma i pipes de girasol.

Tornant al concurs, Gregori ha destacat que “tots els pans presentats estaven a un nivell molt alt. La nostra aposta és treballar amb matèria primera de proximitat, treballant amb ramaders i agricultors propers; la nostra massa mare de cultiu, que aporta el nostre gust particular, i passió per l’ofici, ja que en treballar amb les mans, has de connectar amb la massa. El treball vocacional sempre brilla més“, ha conclos.

Els altres dos finalistes han estat Pau Carranza, de la pastisseria Larrosa de Flix i Juli Alvarez, de La Llibreria (Barcelona). Quant a la categoria d’escoles, la guanyadora del trofeu ha estat Carol Cruz, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB).

Primer pa de Sant Jordi sense gluten

A més a més, s’ha donat un reconeixement especial a la innovació a Xaver Pàmies, del forn agremiat Sistaré, per haver creat el primer pa de Sant Jordi sense gluten.

Noticies relacionades

Amb el suport de: