Search
Close this search box.

Quatre agremiats, nous Mestres Artesans

La Generalitat concedeix, a proposta del Gremi, el Diploma de Mestre Artesà Alimentari a quatre forners de reconegut prestigi.

Com cada any, la Generalitat de Catalunya ha atorgat els Diplomes de Mestres Artesans Alimentaris a una sèrie de professionals de reconeguda trajectòria en diversos oficis dins de l’àmbit alimentari. En el que toca a la fleca, quatre agremiats han estat reconeguts, a proposta del Gremi, amb aquest guardó: Jordi Capella Escanilla, de la Fleca Roca, de Sabadell; Josep Bosch Burganya, de la Pastisseria-Forn Sant Roc, de Manlleu; Ramón Lluís Alavedra Torrella, de la Fleca Alavedra, de Monistrol de Montserrat; i Enric Francisco Soms, de Can Kiku Forn de Pa, de Mataró.

L’atorgament d’aquest diploma per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Govern de Catalunya significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l’artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només s’atorga a les persones que acreditin una llarga trajectòria professional reconeguda de com a mínim quinze anys, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l’ofici.

Malauradament, degut a la pandèmia, aquest any no s’ha pogut celebrar la cerimònia de lliurament d’aquest diploma, que tradicionalment es porta a terme al Palau de la Generalitat. 

Aquest reconeixement és atorgat per l’executiu català des de l’any 1987. I des d’aleshores, s’ha lliurat a més de 1.000 professionals artesans de diferents disciplines alimentàries. Enguany, són 25 els guardonats entre forners, pastissers, carnissers, cansaladers, xarcuters, xurrers i formatgers. 

Josep Bosch Burganya

Pastisseria-Forn Sant Roc (Manlleu)

Aquest flequer de quarta generació regenta un forn que es remunta l’any 1888, quan va ser fundat pel seu besavi Ramon Rovira. Tots els pans de la Pastisseria-Forn Sant Roc són elaborats de forma artesanal, amb matèries primeres de primera qualitat i seguint el procés artesanal de mescla, temps d’espera i repòs per tal d’aconseguir una penetració de les fècules i posterior cocció amb el forn de llenya. Els productes estrella són la coca de pinyons i ou i el pa de pagès.

“Sap greu no poder celebrar l’acte de lliurament dels Diplomes al Palau de la Generalitat, però, sigui com sigui, per a la família és un orgull aquest reconeixement a la tasca de  quatre generacions”, assenyala el Josep.  En aquest punt, s’enorgulleix que “la cinquena generació ja està en marxa, ja que el meu fill de 19 anys estudia alta pastisseria a l’Escola Hofmann”.

Jordi Capella Escanilla

Fleca Roca (Sabadell)

Amb una trajectòria de 29 anys de professió a l’esquena, els seus inicis van ser al negoci familiar, fundat l’any 1957 per Pere Roca. El 1989 es va constituir la Fleca Roca, de la que són administradors ell i la seva esposa, Concepció Roca.

La Fleca Roca està implicada en el projecte ‘Pa de Sant Julià’, un pa que s’elabora amb farina d’alta qualitat de producció integrada i que garanteix una producció de qualitat. L’empresa, a més, és pionera en el treball amb farines ecològiques de proximitat. Així mateix, figura inscrita en el registre de fleques elaboradores de la IGP Pa de Pagès Català. Les seves especialitats són, a més del pagès, els pans ecològics amb massa mare, la ‘gallega’ i el pa de vidre.

“Quan em va trucar el president Andreu Llargués per felicitar-me, li vaig traslladar el meu agraïment al Gremi, ja que jo vaig començar a l’ofici amb gairebé 30 anys i em vaig formar a l’Escola de Flequers. El Manel Cortés ha estat el meu major mestre, i m’ha ensenyat a estimar la professió”, assenyala Jordi Capella. En aquest punt, defensa la importància de la formació i la tasca de l’escola. “Gràcies a això, ara tenim una bona ‘fornada’ de forners al nostre país”, comenta. Reconeix que, en un forner, la formació no acaba mai.

Ramon Lluís Alavedra

Fleca Alavedra (Monistrol de Montserrat)

Ramon Lluís Alavedra és forner de tercera generació i fa 35 anys que exerceix aquest ofici. El seu avi va començar la professió a Vacarisses. L’any 1970 el seu pare va fer-se càrrec d’un antic forn, fundat el 1884, amb botiga annexa al carrer Pla de Monistrol de Montserrat, negoci que posteriorment va passar al seu nom. L’any 2007 va obtenir del Departament de Comerç el Premi de la Generalitat de Catalunya com a Establiment Comercial Centenari.

Assegura que no hi ha cap ‘producte estrella’ a la seva fleca, encara que el pa de pagès o la barra de mig i quart són els més venuts. Emperò, el més important és que el procés d’elaboració del pa es fa de forma artesana amb llargues fermentacions. Des del seu punt de vista, “només hi ha una manera de fer pa, que és artesanalment, encara que, és clar, adaptant-nos a les innovacions tecnològiques”.

Assegura que, aquest, és “un reconeixement no només a la meva trajectòria, sinó també del meu pare i el meu avi, que van passar els coneixements de l’ofici de generació en generació”.

Enric Francisco Soms

Can Kiku Forn de pa (Mataró)

Enric Francisco, fundador i administrador de Can Kiku, és l’únic Mestre Artesà d’enguany que és flequer de primera generació. El 1988 arrencà amb un petit obrador per fer berlines i, més endavant, l’obrador començà a fer pa. Actualment, l’obrador està situat al carrer Batista i Roca de Mataró i té diverses botigues en aquesta població.

Ha estat molt important l’Escola de Flequers en la seva formació. “De fet, un dels meus productes favorits vaig aprendre a fer-ho a una master class: el pa de campanya semiintegral, que m’encanta”.

A Can Kiku es vetlla per la qualitat en l’elaboració dels productes flequers i de pastisseria, tot mantenint una metodologia artesana, però sense negar-se als avenços tecnològics, sempre que no afectin ni a la qualitat, ni a la composició nutricional. 

Noticies relacionades

Amb el suport de: