Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

«Que no s’apagui el Nadal», lema de la nova aturada de la fleca

 

CEOPPAN ha convocat pel 3 de gener una nova apagada simbòlica de 15 minuts, entre les 12.00 i les 12.15 del migdia, per reclamar igualtat de condicions per a un sector tan essencial com la fleca davant les mesures per pal·liar els costos energètics.

Fa un temps que des de la Confederació i la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers denuncien que la fleca-pastisseria tradicional i artesana està el risc. Els desorbitats increments de costos experimentats en els últims mesos estan portant al límit a les micro, petites i mitjanes empreses del sector. I tot i que els costos energètics s’han moderat, tot fa suposar que al llarg del pròxim any tornaran a aconseguir valors insuportables. D’altra banda, els costos de matèries primeres i altres serveis continuen pujant de tal manera que moltes de les empreses no són capaces d’elaborar els seus productes nadalencs com en anys anteriors.

Mesures del govern

Recentment, el Govern ha adoptat en l’RDL 20/2022, de 27 de Desembre, una sèrie de mesures de suport que CEOPPAN i la Federació valoren, especialment les que tenen per objectiu ajudar les famílies i empreses a superar l’actual situació de crisi econòmica provocada per l’increment de l’energia i altres costos de producció i, entre elles, la reducció del tipus d’IVA del pa comú del 4% al 0%.

També s’estan adoptant mesures tant per a subvencionar com per a compensar els costos d’electricitat dels sectors i empreses de gran consum energètic.
Així mateix, s’estableixen ajudes per al transport per carretera a determinats sectors. No obstant això, a pesar que la fleca és un tot intensiu en energia, i
que un gran percentatge dels seus productes es distribueixen per carretera a tots els municipis d’Espanya -fins i tot als pobles més remots-, les 12.000 micro, petites i mitjanes empreses del nostre sector continuen sense estar cobertes per aquestes mesures.

Més suport per garantir un tortell a taula

Per CEOPPAN «aquestes mesures adoptades no aprofundeixen en les necessitats que estan portant a la vora del precipici a un sector essencial com la fleca, un sector que gaudeix d’un gran suport popular».

Per això, convoquen novament aquesta aturada que forma part d’una campanya activa des del 20 de desembre en què es reclama que el Govern tingui previst per a Reis un paquet de suport amb les mesures que es reclamen des de fa mesos, i per a les quals encara no hem rebut resposta.

«Si no se’ns dona suport no podrem competir amb les grans empreses que han fabricat els seus tortells congelats al llarg de tot l’any, amb plantilles de costos pactades abans de la crisi energètica. Tampoc podem fer front a les grans empreses proveïdores de matèries primeres. I, encara que ens consta que el Ministeri d’Agricultura ha posat en marxa la nova Llei de la Cadena Alimentària com a eina per a aconseguir preus justos per als nostres aliments, li sol·licitem que extremi la vigilància al llarg de la cadena del pa», asseguren des de la Confederació.

Tanmateix, anuncien que estan sol·licitant que s’estableixi per a tota la UE una definició homogènia de «sectors essencials», i que s’inclogui entre ells la cadena alimentària del pa considerant-la com un tot intensiu en energia.

Noticies relacionades

Amb el suport de: