Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Un 2021 ben carregat de fires alimentàries

La crisi sanitària ha provocat una allau de cancel·lacions o ajornaments de les principals trobades del sector flequer i alimentari, provocant una reorganització del calendari firal, que es reactivarà sobretot lany que ve, amb estrictes mesures de seguretat.

El 12 de febrer de 2020, el món sencer esmorzava amb la surrealista notícia de la suspensió del Mobile World Congress de Barcelona després de diverses setmanes marcades per un degoteig de cancel·lacions per part de les més importants empreses mundials del sector tecnològic, des de LG a Orange.  

La raó eren les preocupants notícies que venien de la Xina sobre l’expansió d’un nou coronavirus aparegut a Wuhan i que, en aquell moment, no tenia ni tan sols denominació oficial.

I encara un mes abans de la declaració de l’Estat d’Alarma a Espanya, van ser molt pocs els que es van plantejar que, tal vegada, senzillament, això del anomenat coronavirus anava de debò.

Allau de suspensions

Uns mesos després, la COVID-19 havia afectat pràcticament tot el planeta.

La cancel·lació del Mobile va ser només el tret de sortida d’una allau de suspensions, ajornaments o replantejaments de fires, congressos, festivals i esdeveniments de tota mena.

Això, per descomptat, ha afectat també el sector flequer, que ha vist el calendari de les principals fires, on es donen a conèixer les novetats del sector, completament alterat i sotmès a la incertesa de l’evolució de la pandèmia.

Sigep, la primera

La primera fira del sector en caure va ser Sigep, la Fira Internacional del Gelat, la Pastisseria i Panificació Artesanals i el Cafè, que havia de celebrar-se al gener de 2020 a Itàlia. En compensació, serà presumiblement la primera trobada del sector en celebrar-se després de la COVID-19. Tindrà lloc, si no hi ha imprevistos, del 16 al 20 de gener de 2021 a Rímini.

Europain, sense data

Portada a terme de l’11 al 14 de gener de 2020, la considerada “fira de referència per als empresaris en fleca-pastisseria” va ser la darrera trobada que el sector va poder celebrar abans de la COVID-19, gràcies al fet que el virus va trigar unes setmanes més a arribar a França que a Itàlia.

Una altra circumstància afortunada és que aquesta trobada és biennal i, per tant, l’organització no s’ha de preocupar de l’evolució de la pandèmia fins a començaments de 2022, que és quan hauria de celebrar-se la següent edició.

Sirah, una nova visió

Seguint a França, la segona fira relacionada amb el sector que podrem gaudir a Europa, si el virus no ho impedeix, serà la Trobada Mundial de la Restauració i de l’Hoteleria (Sirah), que tindrà lloc a Lyon del 23 al 27 de gener de 2021.

Ifema, dhospital a Intersicop 

A l’Estat espanyol, la primera fira del sector es celebrarà, justament, a Ifema (Madrid), espai firal del qual hem sentit molt a parlar durant els pitjors moments de la crisi sanitària per haver acollit un mastodòntic hospital de campanya. Celebrarà del 20 al 23 de febrer del 2021 el Saló Internacional de Fleca, Confiteria, Gelateria i Cafè (Intersicop), com a símbol de la tornada a una certa normalitat, si tot va bé, és clar.

La mala sort dAlimentaria 

Ja a Catalunya, el nostre prestigiós Saló Internacional d’Alimentació, Begudes & Food Service (Alimentaria), malauradament no ha tingut la sort d’Europain, Sirah i IBA, totes elles fires biennals que no s’han vist afectades per la COVID-19 gràcies al fet que les dates de celebració no han coincidit amb el pic de la pandèmia.

En el cas d’Alimentaria, també biennal, l’atzar va voler que estigués programada pel mes d’abril de 2020, en ple confinament. Emperò, en lloc de lamentar-se, l’organització s’ha centrat a cercar la manera de poder celebrar-la més endavant amb totes les garanties de seguretat i higiene. En un primer moment, es va ajornar a setembre de 2020, però molt aviat es va veure que era una data massa arriscada, així que finalment es celebrarà entre el 17 i el 21 de maig de 2021.

IBA es compacta

Ja a la tardor, tindrà lloc a Alemanya una altra de les fires de referència internacional al sector. La 25a edició d’IBA se celebrarà del 24 al 28 d’octubre de 2021 a Munic, amb un format reduït a 5 dies, davant els 6 d’edicions anteriors, “més compacte, eficient i contemporani”. L’organització també ha hagut de redissenyar dues vegades els seus 12 pavellons a causa de canvis en el calendari firal de Fairground Munich.

SIAL, aplaçada però activa

També a l’octubre, però de 2022, el Saló Internacional de l’Alimentació (SIAL) tindrà lloc a París després d’haver hagut d’anul·lar la seva edició de 2020, que havia de celebrar-se del 18 al 22 d’octubre d’aquest any, per “garantir als professionals de la indústria de l’alimentació una experiència que respongui a les seves expectatives”. L’organització va prendre aquesta decisió “després de consultes amb expositors i visitants”.

Noticies relacionades

Amb el suport de: