Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Una guerra a Ucraïna, graner d’Europa, podria afectar el mercat de blat global

En aquests moments d’incertesa davant el risc de guerra a Ucraïna, cal recordar que aquest país és considerat des de fa segles el graner d’Europa, donat que és un dels majors exportadors de blat del món. Així, en cas de guerra, preocupa les conseqüències que això podria tenir per a la fleca mundial.

 

L’any 2020, Ucraïna va produir 24 milions de tones mètriques de blat, de les quals 18 milions van anar destinades a l’exportació. D’aquesta manera, el país eslau subministra, en circumstàncies normals, aproximadament un 12% del mercat de blat global. De les seves extenses plantacions, doncs, depèn que arribi el pa a milions de taules de tot el món.

A més a més, es dóna la circumstància que una part important de les principals zones agrícoles d’Ucraïna es troben en la zona més oriental del país, justament la zona que seria més afectada en cas de conflicte amb Rússia. En concret, les regions que envolten les províncies rebels de Donetsk i Lugansk (controlades per milícies prorusses) i estan en primera línia de foc del gruix de les tropes desplegades per Putin a l’altre costat de la frontera, són justament les que presenten la concentració més gran de camps de blat del país.

Cal recordar que encara manquen molts mesos per a la collita, així que existeix un risc important que una eventual guerra danyi o minvi la producció de blat i això afecti al mercat mundial d’aquest cereal, encara que no podem saber encara de quina manera i en quina proporció ho faria.