La propera edició d’aquesta prestigiosa fira, que se celebrarà al maig a Düsseldorf, amb nous concursos i activitats.

El Restaurant Windsor de Barcelona ha ofert recentment la roda de premsa de presentació de la propera edició de la Fira Internacional de Fleca (IBA, per les seves sigles en alemany), un prestigiós certamen internacional dedicat a la indústria de la fleca i la confiteria, que se celebrarà del 18 al 22 de maig de 2025 al recinte firal de Düsseldorf, Alemanya.
A la roda de premsa hi van assistir el secretari general del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Carles Cotonat; el president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Antoni Vila; el president de CEOPPAN, Félix Mestre Rius, i el secretari general, José María Fernández del Vallado, i el president de la Confederació Alemanya de Flequers, Roland Ermer. La trobada va servir per compartir visions sobre l’actualitat i el futur del sector flequer a ambdós països, a més d’informar sobre els detalls de l’IBA 2025.
Amb una història d’innovació i excel·lència, aquesta edició de l’esdeveniment capdavanter a escala mundial en la indústria de la fleca i la confiteria promet sorprendre amb nous campionats, expositors internacionals i un programa ple d’activitats.
Sommeliers de pa
La fira, que se celebra cada tres anys, reunirà professionals de tot el món per presentar les últimes innovacions i tendències del sector. L’edició actual presenta novetats molt destacades. Entre elles es troba el Campionat Mundial de Sommeliers de Pa, que se celebrarà per primera vegada en el marc d’aquesta fira.
Aquesta competició sorgeix de la col·laboració amb l’Acadèmia Alemanya de Fleca de Weinheim, que ha format sommeliers de pa de diversos països. Els graduats competiran en rondes preliminars, amb una gran final a l’IBA Forum.
La competició, que tindrà lloc el 21 de maig, reunirà experts en pa que demostraran les seves habilitats en tast, maridatge i coneixement de productes flequers a escala internacional. Els participants hauran d’identificar diferents tipus de pa a cegues, suggerir maridatges amb begudes i altres aliments i explicar les característiques sensorials de cada varietat. Aquesta disciplina, en ple creixement, busca posicionar el pa com un producte gurmet, igual que el vi o el formatge.

La fleca del futur
Així mateix, l’IBA 2025 també organitzarà un innovador concurs de disseny anomenat “La fleca del futur”, l’objectiu del qual és reinventar els espais de venda de fleca. Els participants presentaran conceptes innovadors que integrin l’eficiència en els fluxos de treball, una experiència de compra millorada i criteris de sostenibilitat. Les propostes inclouran des del disseny d’interiors fins a l’ús de materials ecològics i tecnologies modernes per millorar la interacció amb els clients. La cerimònia de premis tindrà lloc el 20 de maig a l’IBA Forum, on es premiaran els millors projectes en diferents categories.
Copa UIBC
D’altra banda, la Copa IBA UIBC, organitzada per la Unió Internacional de Forn i Pastisseria, és una de les competicions més esperades de cada edició. Durant els dies 18 i 19 de maig, els millors flequers competiran sota el lema “Art” i mostraran la seva creativitat i les seves tècniques en l’elaboració de pa i brioixos. Els participants hauran de demostrar habilitats en diverses modalitats, incloent-hi la creació de pans decoratius, productes de massa fermentada i innovacions pròpies. A més, el jurat estarà format per mestres flequers reconeguts d’arreu del món, cosa que garantirà un alt nivell de competició.
A partir del 20 de maig serà el torn dels pastissers, que demostraran la seva destresa en elaboracions d’alta pastisseria. En aquest cas, els participants hauran de crear peces artístiques, estructures de xocolata i elaboracions innovadores que sorprendran tant el jurat com el públic assistent. L’objectiu d’aquesta competició és reconèixer l’excel·lència i l’esperit innovador en la fleca i la pastisseria internacionals.
Food Trends Area
Una altra novetat és l’IBA Food Trends Area, que ocuparà tot un pavelló. En aquest espai, els expositors mostraran les tendències alimentàries més recents, des de matèries primeres i innovacions en snacks fins a maquinària de producció. A més, l’IBA Stage, integrat en aquesta àrea, oferirà ponències matinals sobre tendències alimentàries i, a les tardes, xerrades d’experts sobre diversos temes d’interès.
IBA Academy
Altres activitats inclouen l’IBA Academy, on els visitants podran participar en seminaris i aprendre a elaborar, entre altres especialitats, el tradicional brètzel alemany, per al qual obtindran un certificat al final. A més, l’IBA Forum oferirà conferències, cerimònies de premis i competicions centrades en la fleca artesanal. També hi haurà espais dedicats a les empreses emergents, a la digitalització i a les noves solucions tècniques per a la indústria.
Les xifres
L’IBA 2025 reunirà 852 expositors procedents de 45 països, el 73 % dels quals seran internacionals, cosa que consolidarà el seu estatus com a punt de trobada de referència per als professionals del sector. Espanya és dins del top 10 de països amb més empreses participants, amb un total de 21 empreses de proveïdors de fleca d’origen espanyol. L’edició anterior, celebrada l’any 2023, ja va atreure una audiència internacional destacada, en què Espanya es va situar entre els cinc països amb més visitants, només per darrere d’Alemanya, Itàlia, Àustria i Polònia.