El director de la Baking School Barcelona Sabadell aconsegueix una de les majors distincions que atorga el Govern del seu país natal.

El director de la Baking School Barcelona Sabadell —Yohan Ferrant, des de 2016— és un mestre forner de prestigi reconegut a escala internacional. Acumula coneixement i experiències entorn de les masses des dels 13 anys i ha passat per obradors de prestigi en diferents llocs de França, a més del fet que ha treballat en un restaurant gastronòmic anglès com el Lord Major de Londres. Va ser guanyador de la Selecció Francesa de Fleca per al Mundial 2019, va aconseguir la tercera posició en el setè Mondial du Pain, va entrenar els subcampions de la vuitena edició d’aquest certamen, va rebre el premi al millor pa biològic del món i va aconseguir la tercera posició en el Best of Tokyo 2023. També va rebre, de part de la Copa del Món de Fleca, l’EBI 2023 (Élite de la Boulangerie International). A més a més, és autor del manual de fleca i brioixeria creativa Oh là là!.
Recentment, Ferrant ha rebut un reconeixement nou i prestigiós que s’afegeix als ja assolits en el decurs de la seva trajectòria: l’Ordre Nacional del Mèrit de la República Francesa, atorgada pel president d’aquest país des de 1963 per recompensar els mèrits distingits, realitzats tant en una funció pública, civil o militar o en l’exercici d’una activitat privada.
Reconeixement exclusiu
“No m’esperava aquest reconeixement en absolut”, admet Ferrant. “És un premi molt exclusiu al qual accedeix molt poca gent, la majoria després de 30, 40 o 50 anys d’ofici”, explica. “Quan vaig rebre la carta del Govern francès no sabia ni què era: pensava que seria una multa”, diu entre rialles. “Em comunicaven que em consideren digne de rebre aquesta distinció després d’haver seguit la meva carrera durant els darrers 25 anys i d’haver esdevingut un ambaixador de la fleca francesa a escala internacional”, afegeix.
“És un gran orgull per a tota la meva família. Es tracta d’un dels majors reconeixements que hom pot rebre, fins i tot més prestigiós que el Meilleurs Ouvriers de France (MOF)”. No obstant això, Ferrant no renuncia a aconseguir també aquest títol que l’acreditaria com a un dels millors artesans de França, juntament amb prestigiosos cuiners, pastissers, carnissers, sommeliers, formatgers, xocolaters, gelaters i, per descomptat, forners. “Soc molt competitiu”, reconeix.
Tornant al mèrit, “és equivalent a guanyar una Champions al futbol. És un premi a la maduresa que he assolit en 25 anys de carrera i, a més a més, suposa un reconeixement del meu ofici en l’àmbit artesà”, valora Ferrant, qui aprofita per narrar els seus començaments a la fleca.
Enamorat del pa des de petit
“Em vaig enamorar de l’ofici des de ben petit, encara que no vinc d’una família flequera: de fet, soc l’únic forner de la meva família”, revela. “Quan tenia 10 anys, anava sovint a la fleca del meu poble i mirava des de fora l’obrador: m’atreia l’olor i la feina artesana dels flequers. Un dia, el forner em va veure i em va fer passar. Em vaig sentir molt còmode, en un ambient on la gent reia i treballava amb les mans. Quan vaig veure el flequer treure el pa em vaig enlluernar completament. Amb 13 anys vaig poder aprendre amb ells durant tres anys, i així vaig començar una trajectòria que, en 25 anys, m’ha portat fins aquí”, rememora.