La fleca acomiada Antoni Figuera, president de la IGP Pa de Pagès Català i membre de la junta directiva del Gremi.
El forner badaloní Antoni Figuera i Niubó, molt vinculat al Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, ha traspassat recentment de manera sobtada, i ha deixat un buit irreparable i un record inesborrable a la família flequera catalana.
Nascut l’any 1961 a Badalona, Figuera era un forner molt reconegut, apreciat i estimat, i feia molts anys que treballava al capdavant del negoci familiar Forns de Pa J. Figuera, a la seva ciutat natal. Aquest establiment va ser fundat l’any 1928 pel seu avi i actualment compta amb botigues a Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet, a més de botigues a Badalona.
“Era agremiat des de l’època del seu pare, i durant molts anys va ser delegat del Gremi a Badalona, així com representant en la Junta Directiva Intercomarcal del Gremi i membre del Comitè Executiu”, assenyala Alfredo M. Verdegay, secretari del Consell Regulador de la IGP.
President de la IGP
“Va ser el primer president electe de la IGP, càrrec que exercia des de l’any 2013. En aquests anys, va aconseguir, abans del previst, que la IGP es publicités a la televisió, i la va donar a conèixer entre la ciutadania”, destaca Verdegay. “En definitiva, en la seva dècada al capdavant del Consell Regulador, la IGP es va consolidar institucionalment i va assolir un reconeixement i una simpatia importants, tant entre les administracions com entre la societat”, incideix. També va ser sota la seva presidència que es va crear el concurs Millor Pa de Pagès Català.
“El concurs Millor Pa de Pagès Català afavoreix que els flequers millorin encara més les seves elaboracions per poder optar a guanyar el certamen”, assenyalava Figuera en una entrevista per al canar de YouTube de la mateixa IGP. “La IGP suposa un certificat que acredita, davant el client, que una fleca artesana està elaborant el pa de pagès segons uns criteris de qualitat estipulats que garanteixen un producte de qualitat i molt ben treballat”, defensava. “Aquesta garantia també és un bon indicatiu de com treballa el forn en qüestió, perquè, si fa el pa de pagès amb aquests estàndards de qualitat, el més segur és que també els apliqui en altres elaboracions”, argumentava Figuera, qui tenia el projecte de pujar encara més l’aposta i aconseguir la Denominació d’Origen Protegit Pa de Pagès Català, “que garantiria, a més a més, que aquest producte està fet amb matèries primeres d’aquí”, segons explicava a l’esmentada entrevista.
En el terreny personal, “l’Antoni era una persona molt oberta i simpàtica, amb un gran sentit de l’humor. Era un home que no passava desapercebut, perquè deia les coses tal com les pensava. Era molt planer i directe”, assegura.
“Era molt estimat, com demostra el fet que el tanatori va quedar petit durant la seva vetlla. Hi va acudir moltíssima gent, tant del sector com de les administracions, incloent-hi l’alcalde de Badalona i molts altres representants institucionals”, assegura. “Era un home molt arrelat a la ciutat, que quan passejava pel carrer tothom el saludava. Estava molt implicat en els àmbits professional i associatiu, i formava part de diverses associacions de comerciants de la ciutat. De fet, era representant de PIMEComerç a Badalona. Estava molt compromès amb el petit comerç, i amb la fleca en particular. Li deien ‘el forner de Badalona’”, recorda Verdegay.
“En els darrers anys, estava molt il·lusionat perquè els seus fills, Gerard i Ricard, estaven ja integrats a la fleca, i així es garantia el relleu generacional i la continuïtat del negoci familiar”, destaca.
“La fleca en general, i jo personalment, trobem molt a faltar l’Antoni”, assegura Andreu Llargués, president d’honor del Gremi. “Era un home completament compromès amb el sector, que tenia una actitud molt combativa i alhora era molt divertit i autèntic”, recorda. “Sens dubte, la família flequera catalana li deu molt, perquè era un veritable defensor de la fleca artesana”, conclou.
Antoni Figuera romandrà al cor de tota la família flequera, que l’admirava i l’estimava i sempre el recordarà.
El mateix Figuera, a l’entrevista realitzada per la IPG, explicava la seva filosofia com a forner: “el que m’agrada és fer un producte i que la gent el gaudeixi quan està en una taula”.