Search
Close this search box.

Decés de l’Eduard Crespo, gran innovador de la fleca catalana i espanyola

Aquest mestre flequer, creador del pa de Sant Jordi i ex seleccionador nacional dels ‘Espigas’, ha aconseguit que l’emblemàtica Fleca Balmes guanyi multitud de reconeixements internacionals.

 

Eduard Crespo, figura emblemàtica de la fleca i un dels grans impulsors d’aquest ofici a Catalunya i a la resta d’Espanya, ens ha deixat a l’edat de 71 anys a causa d’una pneumònia. Nascut el 1950, formava part de la tercera generació d’una família de flequers al capdavant de la històrica Fleca Balmes de Barcelona. De fet, va viure la seva infantesa entre sacs de farina, fornades i olor de pans acabats de fer i coure.
Segurament, dues de les seves fites més recordades seran el fet d’haver estat el creador del pa de Sant Jordi present a totes les pastisseries de Catalunya, especialment durant la diada del 23 d’abril i, més recentment, per haver estat nomenat seleccionador nacional dels Espigas de Ceoppan. Aquest equip compta amb un reconegut prestigi en l’elaboració de pa artesanal. Són flequers amb una llarga trajectòria que s’han proposat divulgar les bondats del pa fet per forners d’ofici. Una mostra de la bona feina d’aquests professionals es pot apreciar a les fotografies que acompanyen aquesta mateixa notícia, en les quals s’observa un dels diversos entrenaments que, l’any 2016, els Espigas van realitzar a la nostra Escola de Flequers Andreu Llargués.

Llarga tradició familiar i passió per la feina ben feta

Ara bé, la seva trajectòria professional està marcada per molts altres èxits i reconeixements internacionals. Per això, si volem conèixer amb més detall l’evolució d’un dels flequers que sempre va apostar per aconseguir un pa de gran qualitat i per recuperar l’artesania a la fleca catalana i espanyola, ens hem de traslladar als seus inicis.

Era l’any 1972 quan l’Eduard va tornar de fer el servei militar obligatori i va decidir fer-se càrrec de la fleca, després d’aprendre els secrets de la professió a l’obrador del seu pare, en Manuel. Ben aviat va decidir incorporar noves fórmules a les seves creacions amb tot tipus de cereals i sabors sense perdre mai les normes, bases artesanes i la qualitat establertes pel seu pare i el seu avi.

En veure que les seves creacions cada vegada eren més reconegudes pels seus clients, l’Eduard va abocar-se de ple a elaborar peces més creatives i d’una gran qualitat. L’any 1988 va crear el ja esmentat Pa de Sant Jordi, una especialitat de referència a totes les fleques catalanes, que va trigar dos anys a aconseguir la seva característica forma. També, es va fer molt famós per haver creat peces artístiques elaborades amb pa, fins al punt que va arribar a il·lustrar a les seves elaboracions tota la col·lecció de les obres completes de Camilo José Cela.

Campió del món de fleca artística a París

Però, això només va ser el començament d’una trajectòria professional ascendent que va portar a la fleca Balmes a convertir-se en una de les millors de Barcelona, guanyant molts premis i guardons internacionals. L’any 1992 l’Eduard es va proclamar Campió del Món de Fleca Artística a París, gràcies a la passió per la seva feina, creativitat i ganes de superar-se.

El 2015 va rebre la primera Llesca D’Or concedida per Panàtics al forner de l’any a Barcelona. Des de 2016 va formar part de la ruta espanyola del bon pa i, donada la seva categoria professional, aquest mateix any va ser nomenat seleccionador nacional de fleca. En aquest sentit, la seva experiència va ser clau per al desenvolupament en els últims anys de l’equip Els Espigas, com ja hem comentat anteriorment.

Un altre aspecte a destacar és que des de fa uns anys, l’Eduard va cedir el lideratge de la Fleca Balmes a la seva filla Georgina, que prèviament va treballar amb ell a l’obrador, convertint-se així en la quarta generació d’una família dedicada a elaborar pa, coca i brioixeria de la màxima qualitat.

Tampoc podem deixar de banda la seva faceta de divulgador i mestre, ja que va formar a moltíssimes generacions de forners joves. A més, també va ser un dels impulsors, al costat de Panàtics, de l’organització del Congrés Internacional Barcelona Capital Pa, que celebrarà la seva segona edició els pròxims dies 16 i 17 octubre i que en reconeixement a la seva tasca portarà el nom “Memorial Eduard Crespo”.

Des de Newspa volem expressar el nostre més sentit condol per a la tota seva família i amics.

Noticies relacionades

Amb el suport de: