Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

El Gremi assessora per a la nova normalitat: Antonio Caballero

El cap del Departament Laboral del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona recalca la importància de la adaptabilitat, l’agilitat i la flexibilitat en les relacions laborals com a elements clau pel futur de les fleques.

 

«La Covid-19 ha transformat la nostra realitat, i qualsevol canvi al mercat també acaba afectant les relacions laborals, el que obliga a adaptar-nos. Segons dades de l’OCDE, el 30% de les ocupacions es transformaran i una de cada set feines desapareixerà. Per tant, hem d’adaptar-nos», insisteix Antonio Caballero, cap del Departament Laboral del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona.

To aquest procés, continua l’expert: «obligarà a innovar i transformar metodologies de feina, més encara considerant que pot ser que ens toqui conviure amb canvis en els hàbits de consum i compra continus, sigui per restriccions administratives o canvis de mentalitat de la societat», assenyala.
«Conseqüentment, l’adaptabilitat serà clau en el futur, i afectarà a tots els àmbits de l’empresa, des de la política de compres, passant per les tasques assignades als treballadors, i acabant en la mateixa forma d’oferir el producte«, vaticina. Com a exemple, destaca que «en els primers mesos de l’any passat, quan es va declarar l’estat d’alarma i el confinament domiciliari, moltes empreses van veure com a part dels seus clients no entraven per la porta del seu establiment, obligant-los a innovar des del punt de vista tecnològic, creant una connectivitat amb el seu client per rebre la comanda. I, igualment, l’havien de fer arribar amb una fórmula econòmicament sostenible, que superés el desplaçament físic del comprador a les tendes». I continua: «Així, molts forners van descobrir que, gràcies a la Comissió de Conveni del nostre Gremi, des de l’any 2019 ja tenien a la nostra norma convencional la funcionalitat del ‘repartidor’ (els nostres ‘riders’) que reparteixen els productes sol·licitats pels nostres clients mitjançant vehicles no a motor, i que també poden compatibilitzar aquesta activitat amb tasques auxiliars d’emmagatzematge. Doncs bé, qui diu que aquesta no pugui ser de forma definitiva una nova línia de negoci a la nova realitat que ens ha tocat viure?», es pregunta.

«Sense oblidar que la situació actual és totalment desconeguda i que estem treballant en un entorn de total incertesa, crec fermament que l’agilitat i la flexibilitat en les relacions laborals seran un element clau pel futur de les nostres empreses. I, conseqüentment, s’ha d’avançar cap a organitzacions menys jerarquitzades i més líquides. Així, les formes de treball més flexible i la polivalència funcional poden jugar un paper fonamental en el futur», analitza.
«En el Departament laboral del Gremi anem treballant en aquest objectiu no solament mitjançant la negociació del Conveni Col·lectiu, sinó en l’assessorament diari que oferim als nostres agremiats. No hem d’oblidar que el contingut humà en el desenvolupament dels nostres negocis
és fonamental, i és en si mateix un fet diferenciador. No tenir un bon assessorament laboral ja és transcendental, però atenent a l’esmentada incertesa social i econòmica, la gestió correcta de les relacions laborals pot ser crucial. En aquest punt, el Gremi com eix vertebrador d’un col·lectiu juga un paper fonamental», assegura.