Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

El valor nutricional del sèsam (II): el sèsam negre

Quina és la diferència entre el sèsam blanc i el negre? Qualsevol persona que alguna vegada s’hagi preguntat per què el sèsam negre és negre aquí tens la resposta. Depenent de la planta de sèsam, els grans de sèsam són blancs o negres. El sèsam negre es considera la forma original de sèsam i és particularment ric en ingredients que promouen la salut. Les varietats també difereixen en sabor: el sèsam negre és més especiat i amb més sabor a nou que el blanc.

D’on ve el sèsam negre?

El sèsam negre prové originàriament d’Àfrica i l’Índia. Avui dia, el sèsam negre es conrea principalment a Nepal, en la zona de l’Himàlaia.

És saludable el sèsam negre?

Hi ha molts ingredients saludables en el sèsam negre. El calci, en particular, és abundant, fins i tot més que en els productes lactis (100 g de llet contenen 120 mg de calci, mentre que 100 g de sèsam contenen al voltant de 800 mg de calci). Això ho fa particularment valuós per a les persones que mengen vegà. A més, el gra petit també conté molt ferro, vitamines B, vitamina A, magnesi, seleni i zinc. També té un efecte antioxidant i les proteïnes que conté també asseguren cèl·lules sanes.

Com sap el sèsam negre?

El sèsam negre sap una mica més picant que el conegut sèsam blanc amb una nota terrosa afegida. L’aroma es pot intensificar torrant-lo. Depenent de quant temps i quin tan calent es torri, té un sabor suau, fins i tot a caramel o recorda l’aroma del cafè.

Quines alternatives hi ha al sèsam negre?

Si no tens sèsam negre a casa o no t’agrada l’aroma intensa, simplement pots usar el sèsam lleuger. En principi, el sèsam també es pot substituir per llinosa, llavors de xia, ametlles, llavors de carabassa o llavors de rosella a causa de la seva aroma a nou. L’alternativa que millor s’adapti ha de decidir-se individualment d’acord amb la recepta respectiva.

El sèsam negre i el comí negre són el mateix?

Els grans petits semblen similars a primera vista, però el sèsam negre i el comí negre tenen un sabor molt diferent entre si. Mentre que el sèsam negre fa gust de nou, el comí negre és més picant.

Com fer servir sèsam negre?

Gràcies a la seva fina aroma a nou, el sèsam es pot utilitzar de moltes maneres. Ja sigui sèsam negre pelat, sense pelar o torrat, sèsam negre molt o sèsam negre molt, refina plats abundants i postres. Per tant, existeixen innombrables receptes amb sèsam negre, per exemple, no sols s’enrotlla sushi, sinó que recentment també es prepara gelat de sèsam negre com un sabor popular.
El sèsam també està disponible en forma líquida com a oli de sèsam. A la Xina, el Japó i els països àrabs, l’oli de sèsam negre es fa servir com a condiment, similar a la salsa de soia, en plats dolços i abundants.

Extracte de l’article de ‘La tècnica en veu alta’ de Manel Cortés publicat al número 237 de Newspa

Primera part de l’article