Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

«És important ser a totes les institucions on hi ha poder de decisió o d’influència»

Entrevistem l’Enric Bordas, membre dels comitès executius del Gremi de Flequers de la província de Barcelona i de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Com afrontes aquesta nova etapa com a membre del comitè executiu de la cambra i com ho compaginaràs amb el teu dia a dia?

L’afronto amb moltes ganes i amb molta il·lusió de saber com funciona, què puc aportar, què puc aprendre i què podem aconseguir com a sector, gràcies al fet de ser-hi… Al final és una institució que té un pes social i econòmic molt important. Ho afronto amb totes les ganes de poder-hi aportar el millor de mi i obtenir tot el que s’hi pugui aconseguir.

I pel que fa al fet de compaginar-ho amb el meu dia a dia, doncs intento ser tot arreu. Intento ser a la feina, a les reunions de la cambra i del gremi; intento ser a tot arreu on se’m crida i on se’m demana que hi sigui. Fins ara ho he pogut fer i la idea és poder-ho continuar fent. Evidentment, treus temps de casa teva per dedicar-lo al gremi o per dedicar-lo a la cambra, però quan et presentes en aquests llocs ja saps que requereix aquest esforç per part teva, que hi hauràs de dedicar un temps que potser dedicaries a casa teva o al teu negoci o a la teva família. En aquest cas, el dediques a altres institucions, com ara a la cambra.

Però ho fas també pel bé del sector, no?

Evidentment, clar, això és el punt inicial de tot plegat. Tot aquest camí s’ha fet partint del fet que ens hi hem presentat —jo com agremiat, però amb el suport del gremi— per treballar conjuntament en benefici del sector.

Què és el que et va portar a integrar-te en la llista de Va d’Empresa i quins creus que són els punts forts del seu programa?

El punt inicial de tot plegat és buscar el benestar del nostre sector. Ens hem presentat a proposta del Gremi perquè vam pensar que seria interessant tenir un forner al ple de la Cambra de Comerç. Però, personalment, vaig considerar que era una aventura que era digna de començar, i no només hem aconseguit guanyar la cadira del plenari, que ja és una fita important dins de l’objectiu d’arribar a la cambra, sinó que hem aconseguit ser al Comitè Executiu.

Vaig integrar-me en aquesta llista perquè era una llista molt transversal on hi havia PIMEC i altres organitzacions darrere, però sobretot perquè era la candidatura que buscava donar protagonisme a l’empresa d’una manera més transversal i plural. És un grup que reuneix tota mena d’empreses, sectors i perfils. Jo mateix tinc una empresa petita i soc al Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Barcelona al costat d’empresaris que tenen 200, 300 i 1.000 treballadors. Però aquest era un dels objectius que perseguíem, que a la cambra, a més de les grans empreses, també estiguem representant els petits empresaris.

També em va encoratjar l’objectiu de la candidatura, que era treure la política que fins ara controlava la cambra per donar més rellevància a l’empresa, i fer-ho tot per a l’empresa i des de l’empresa. Al cap i a la fi, el missatge era “la política que la facin els polítics, i els empresaris que es dediquin a la cambra”.

Per a mi, la fortalesa de la candidatura és aquesta, la transversalitat de la candidatura que aglutina tota mena de perfils, des d’empresaris de grans empreses fins a representants de gremis i petits empresaris. Aquesta suma de diferents tipus i perfils d’empreses fa que sigui una candidatura rica i plural i amb ganes de fer moltes coses.

“És una llista que busca donar-li protagonisme a l’empresa de manera més transversal i plural.”

I quines seran les prioritats que posaràs sobre la taula com a representant de la fleca?

Això, avui dia, no et sabria dir si hi haurà capacitat d’incidir-hi molt o poc. A la cambra se li pressuposen moltes coses. Té molt de prestigi, té molt de nom i tothom vol ser-hi, però no sé si podrà ser allò que esperem que sigui.

Nosaltres acabem d’aterrar i hem de veure què és, què hi ha, què hem de fer, quines prioritats hi ha, on s’ha d’incidir ràpidament, on s’ha d’incidir després i què és el que podem deixar per una mica més tard.
Per a mi és una aventura que acabo de començar i no sabem ben bé fins a on podrem arribar. De totes maneres, sempre que puguem fer propostes per millorar la fleca i fer-la més pròspera, així com millorar la resta d’indústries alimentàries que representem, ho farem.

I quins creus que són els reptes i les problemàtiques més urgents que enfronta la fleca?

Són temps complicats. Estem vivint la postpandèmia, la guerra d’Ucraïna i les conseqüències de tot plegat.

La fotografia general que faig personalment del sector és que estem en un moment amb una inflació molt alta que afecta molt el nostre dia a dia i el funcionament de què compres i de la matèria primera. Tenim una despesa molt més elevada que fa un o dos anys enrere i tenim uns preus continguts perquè no podem traslladar tots aquests increments al producte final. Estem sacrificant el marge comercial i la sensació és que cada cop treballem més i guanyem menys diners.

Què suposa per a la fleca tenir un flequer que ocupa aquesta posició tan rellevant a la cambra? Creus que pot canviar alguna cosa?

Crec que és important ser a totes les institucions on hi ha poder de decisió o d’influència i, evidentment, si hi ha la possibilitat de ser-hi, clar que s’hi ha de ser.

La repercussió que tindrà no la sé encara ben bé. Jo espero que en tingui molta i que puguem aconseguir moltes coses.

Espero que tinguin molt de servei, però tampoc sé fins a on ens ajudarà a nosaltres com a flequers. Evidentment, la cambra és una institució que aglutina totes les empreses del país de tota mena d’àmbits i gèneres. A partir d’aquí intentem fer el millor per a tot el comerç i per al conjunt de les empreses que represento al meu grup.
Jo, evidentment, també lluitaré per la fleca.

I com ho faràs per harmonitzar les necessitats de la fleca amb la resta d’indústries d’alimentació i altres sectors que representes (fusta, suro, altres manufactures, begudes i tabac)?

Quan tu et presentes en representació d’un sector, està fet d’una manera que aglutina altres sectors molt diferents. Al meu grup hi havia empreses de fustes, suros, tabac, begudes, etc. I penso: “Com és possible que hi hagi aquesta amalgama d’epígrafs tan diferents els uns dels altres?”. Són coses que no tenen cap sentit.

Ara bé, el que intentaré és defensar l’empresa en general, independentment d’on vingui. Al final soc aquí per afavorir que les empreses vagin millor, que tinguin totes les eines i els avantatges necessaris que han de tenir per treballar i que tinguin totes les millores i polítiques socials que es puguin aconseguir perquè al final tot acabarà afavorint la població. Tot això és una cadena d’escalons on tots estem posats, perquè si les empreses van bé, els treballadors van bé i el país va bé.

Llavors, la idea és aquesta: aconseguir que totes les empreses funcionin bé independentment de quin grup hem escollit.

“La influència que ens agradaria tenir és poder donar resposta a les problemàtiques i reptes que hem d’afrontar com a sector.”

Quina influència t’agradaria tenir aquests pròxims quatre anys?

La influència que ens agradaria tenir, particularment i com a representant del gremi, seria, evidentment, poder donar resposta a les problemàtiques i als reptes que hem d’afrontar com a sector.

Estic en un punt en què començo a saber com funcionen moltes coses i a partir d’aquí intentarem que la Cambra de Comerç, amb el pes, la influència i el prestigi que té, se’n recordi de nosaltres i puguem millorar tot allò que creiem que s’ha de millorar.

Noticies relacionades

Amb el suport de: