Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Es posa en marxa la campanya de conscienciació contra el malbaratament alimentari: “Aquí no es llença res”

Des del govern espanyol estan ultimant un projecte de llei per sensibilitzar i orientar el consumidor sobre com prevenir i disminuir el malbaratament alimentari.

 

 

Recentment s’ha presentat la campanya de conscienciació: “Aquí no es llença res”, impulsada pel ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, amb l’objectiu de promoure entre la ciutadania un consum responsable i reduir el malbaratament d’aliments. Durant l’acte, el ministre Luis Planas va anunciar que el Govern està ultimant un projecte de llei per prevenir i disminuir aquesta problemàtica al llarg de tota la cadena alimentària.

En aquest context, també es van donar a conèixer les dades de 2020 sobre el desaprofitament alimentari al nostre país, de la mà del director general d’Indústria Alimentària, José Miguel Herrero. Com per exemple que tres de cada quatre llars espanyoles van llençar menjar i beguda al cubell, amb una mitjana de 31 quilos/litres per persona. En total, van acabar a la brossa 1.364 milions de quilos/litres d’aliments.

Es tracta d’unes xifres similars a les de l’any anterior, si bé la taxa de malbaratament davant del total comprat millora lleugerament i se situa en el 4,3% en comparació amb el 4,7% del 2019. No obstant això, encara es malgasta massa menjar que acaba als contenidors.

Per la seva banda, el ministre Luis Planas va subratllar a la seva intervenció que “en desaprofitar aliments, no només llencem menjar, també malgastem els recursos econòmics i naturals que han estat necessaris per obtenir-los, així com l’esforç de les persones que els produeixen”. Per això va emfatitzar que reduir el malbaratament alimentari ha de ser un «objectiu ètic per al conjunt de la societat».

Projecte de llei per prevenir i reduir el malbaratament

Per tot plegat és urgent reduir el malbaratament d’aliments tant en la venda al detall com entre els consumidors, així com evitar les pèrdues d’aliments en la cadena de producció i subministrament. Per això, Planas va recordar que portarà a Consell de Ministres, abans de finals d’any, una proposta de projecte de llei per prevenir aquest desaprofitament.

En aquest sentit, el ministre va destacar que la prevenció i reducció del malbaratament d’aliments tindrà per primera vegada una regulació per llei, sobre la qual va avançar que afectarà tota la cadena alimentària, inclosa la restauració, i que «contribuirà a la sostenibilitat i a l’economia circular, gràcies a una gestió més eficient dels recursos».

Així doncs, “abans de llençar un aliment s’establiran prioritats pel seu destí, amb preferència per a l’alimentació humana sobre altres usos com l’animal o la transformació industrial, i es crearà l’obligació de reaprofitar tots els productes que es retirin del mercat, fomentant la donació», va assegurar Planas.

Campanya de conscienciació, “Aquí no es llença res” 

Amb aquesta campanya específica es vol conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de millorar l’aprofitament d’aliments i begudes, evitant que acabin a les escombraries. A més, també es reivindica la qualitat dels productes agroalimentaris espanyols. De fet, manté el fil conductor de l’eslògan «Aliments d’Espanya, el país més bo del món», llançat el novembre de 2020 de la mà del reconegut xef José Andrés, per ressaltar la varietat i qualitat dels productes nacionals.

El passat mes de març es va afegir la campanya «El país més bo del món. Un país infinit en productes de la mar i receptes», per promocionar la producció pesquera i aqüícola. Actualment, «El país més bo del món, aquí no es llença res» tracta de conscienciar sobre la necessitat de realitzar un consum d’aliments responsable.

Segons el ministre, amb aquesta nova campanya es pretén que el consumidor «se senti orgullós de la diversitat i riquesa agroalimentària i pesquera del nostre país i que percebi que els aliments d’Espanya són productes de qualitat, que els cuidem des de l’origen i que no podem desaprofitar-los«.

Noticies relacionades

Amb el suport de: