Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

La importància de l’entrepà en l’alimentació escolar

Entrepà infantil

 

Ara que comença el nou curs escolar, no està de més recordar l’important paper nutritiu que suposa el pa per als més petits. També, en forma d’entrepà.

 

Quatre de cada deu famílies amb infants d’entre sis i dotze anys consumeixen pa menys de dues vegades al dia, segons l’estudi ‘Anàlisi del consum de pa en el target infantil’, realitzat per l’Institut d’Investigacions de Mercat i Màrqueting Estratègic (Ikerfel) per a l’Organització Interprofessional de Cereals Panificables i Derivats (Incerhpan). Concretament, quatre de cada deu pares enquestats indiquen que els seus fills mengen menys entrepans a l’hora del berenar. La preferència per altres productes (35%) i una equivocada percepció que el pa és poc saludable (21%) són altres dels frens indicats pels pares.

 

L’entrepà, perfecte per berenar

L’estudi destaca que el berenar és el moment ideal perquè els nens incloguin en la seva dieta aliments de gran interès nutricional, com cereals, làctics o fruita, que completin la dieta diària. “En els nens que desenvolupen una activitat física elevada, la qual cosa implica una despesa elevada d’energia, l’entrepà, a mig matí o per berenar, pot ajudar a cobrir la necessitat més gran d’ingesta d’hidrats de carboni a causa de les majors necessitats d’energia. En aquestes circumstàncies, un entrepà, acompanyat d’una fruita o d’un lacti, pot suposar una excel·lent opció”, recomana la doctora Beatriz Navia, professora al Departament de Nutrició de la Universitat Complutense de Madrid i directora científica de la campanya ‘Bon dia amb pa!’.

“Si un escolar amb activitat moderada necessita ingerir unes 2.000 kcal al dia, el repartiment de l’energia quedaria establert de la següent manera: un mínim de 1.000 kcal a partir de carbohidrats, de les quals fins a 100-200 kcal podrien procedir dels ‘sucres lliures’; mentre que les proteïnes i els greixos, haurien d’aportar un màxim de 300 kcal i 700 kcal, respectivament. Tenint en compte això i que, per mantenir el pes, l’activitat i, en el cas dels nens, suportar el creixement, cal ingerir una quantitat determinada d’energia, si la dieta no inclou una quantitat d’hidrats de carboni suficient, l’energia de la dieta serà aportada en major mesura per greixos (sobretot, saturats) i proteïnes (especialment, animals), superant les pautes d’ingesta aconsellades per a aquests nutrients, amb els consegüents perjudicis per a la salut”, adverteix.

 

Nutritius carbohidrats

Estudis recents han assenyalat com la dieta actual dels escolars espanyols es caracteritza per presentar aportacions d’energia per part dels greixos i les proteïnes elevats, mentre que l’aportació de carbohidrats resulta deficitària.

Concretament, l’Enquesta Nacional de Consum d’Aliments a Població Infantil i Adolescents (ENALIA) 2012-2014, publicada el 2017 per l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, va posar en relleu l’existència d’una aportació energètica per part dels hidrats de carboni insuficient, amb prop d’un 30% d’infants de 9-13 anys i més d’un 40% de 4-8 anys, amb ingestes inferiors al 45% marcat com a límit inferior per l’EFSA (2017), i més d’un 85% amb ingestes inferiors al mínim del 50% del total de l’energia establert per la SENC (2011). En canvi, la ingesta de proteïnes d’origen animal i de greixos, especialment saturats, és, en aquest col·lectiu, superior a l’aconsellada.

“El pa constitueix un aliment important des del punt de vista nutricional”, defensa Navia. “D’una banda, el component principal del pa són els hidrats de carboni (al voltant de 50 grams per 100 grams), majoritàriament complexos (midó), els hidrats de carboni d’elecció en qualsevol etapa de la vida i situació, i la ingesta en la dieta actual espanyola és deficitària. D’altra banda, el pa conté una certa quantitat de proteïna vegetal (uns 8g per 100g), amb un reconegut paper en la protecció cardiovascular. Però, a més, aquest aliment presenta un baix contingut en greix (al voltant de 2g per 100g), la ingesta en l’actualitat és molt superior a la desitjada. A més, el greix que conté el pa és majoritàriament insaturat, i no conté colesterol, ajudant a complir amb les recomanacions d’ingesta de carbohidrats, proteïnes i greixos dins el context d’una dieta equilibrada”, conclou.