Search
Close this search box.

El Forn l’Espurna de Berga i Forn Sistaré, finalistes al Concurs Millor Pa de Pagès Català

El passat 18 de setembre es va celebrar la semifinal del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2024 a l’Escola de Flequers de la Fundació del Gremi de Flequers de Barcelona, on es van reunir alguns dels millors artesans del país. D’aquesta eliminatòria, organitzada pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, han sorgit els cinc finalistes que es disputaran el títol en la gran final, prevista pel pròxim 23 de novembre al Teatre Municipal de Banyoles.

Entre els finalistes, hi trobem el Forn L’Espurna de Berga, dirigit per Antònia Gòmez, i el Forn Sistaré de Reus, capitanejat per Xavier Pàmies, ambdós agremiats del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona. Aquests forners competiran amb el Forn Mistral, d’Andreu Bertran, situat a Barcelona; el Forn Massana, de Francesc Massana, de Cornellà de Llobregat, i Montserrat Forners, dirigit per Francesc Casamitjana, també de Barcelona. Tots ells competiran el pròxim 23 de novembre a Banyoles per aconseguir el títol de millor pa de pagès de Catalunya.

La semifinal es va dur a terme seguint el format tradicional del concurs, on els pans són avaluats mitjançant un tast a cegues. Els membres del jurat, presidit per Pilar Marqués, vicepresidenta de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, van examinar diversos aspectes dels pans com el color, l’aroma, la cocció, el sabor i la conservació. Els participants van presentar dos pans, un d’elaborat el dia abans i un altre el mateix dia, per tal que es pogués valorar també la seva capacitat de mantenir la qualitat amb el pas de les hores.

El jurat, del qual va formar part Mari Cruz Barón, subdirectora de l’Escola de Flequers Andreu Llargués va destacar l’alt nivell de tots els participants, fent especialment difícil la decisió final. A més, una novetat d’aquesta edició va ser la publicació de la llista de participants, tant finalistes com no classificats, perquè els consumidors puguin tastar els seus productes i valorar per ells mateixos la qualitat dels pans que han arribat a aquesta fase del concurs.

El concurs, que té com a objectiu promoure la tradició flequera i el producte artesà de qualitat, s’ha consolidat com una cita de referència per al sector. El guanyador de la final, a banda de rebre una placa acreditativa, s’emportarà un premi en metàl·lic de 2.000 euros. La IGP Pa de Pagès Català, única en el seu tipus a Catalunya, continua defensant la preservació d’aquest producte emblemàtic que compta amb una llarga tradició i que forma part de la cultura gastronòmica del país.

La final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2024 se celebrarà el pròxim 23 de novembre al Teatre Municipal de Banyoles, a Girona. Aquest esdeveniment, obert al públic, reunirà els cinc finalistes per determinar quin forner s’emportarà el títol de millor Pa de Pagès Català de l’any.

Noticies relacionades

Amb el suport de: