Els agremiats Marcel Estrada, Joaquim Grimal, Gerard Griñó i Xavier i Josep Tomàs Pàmies Sistaré reben els Diplomes de Mestre Artesà Alimentari de mans del conseller d’Alimentació
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha celebrat, un any més, la cerimònia de lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà Alimentari, que atorga des de l’any 1987 per reconèixer a aquells artesans que demostren un mestratge excepcional en el seu ofici. Aquest distintiu es lliura a suggeriment dels diferents Gremis a persones a les quals se’ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la seva pràctica. Fins ara, un total de 1.140 persones de tot Catalunya han estat mereixedores d’aquest títol, comptant amb els 28 artesans reconeguts en l’edició 2023, que han rebut els seus diplomes en un acte solemne celebrat a l’Ateneu Barcelonès. A més a més, en aquest acte, denominat Nit de l’Artesania Alimentària, també s’ha lliurat el Premi Jove Artesà Alimentari Innovador, que en la seva edició 2023 ha anat a parar al flequer Enric Badia, exalumne del Màster en Fleca Artesana d’Excel·lència i subcampió del ‘Mondial du Pain’, en representació d’Espanya, amb l’equip de la Baking School Barcelona Sabadell.
Entre els 10 forners, 7 pastissers, 8 carnissers-cansaladers-xarcuters, 2 xurrers i 1 formatgera que han rebut aquest any, de mans del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, hi figuren els agremiats Marcel Estrada Solà, del Forn de Pa Xata (Capellades); Joaquim Grimal Rueda, del Forn de Pa Grimal (Sant Pol de Mar); Gerard Griñó Vernet, de Cal Tullet (L’Espluga de Francolí), i els germans Xavier i Josep Tomàs Pàmies Sistaré, del Forn Sistaré (Reus), de la Federació d’Industrials Forners de la Província de Tarragona. Tots són forners amb una llarga i exemplar trajectòria a l’esquena, al capdavant de negocis familiars dedicats a la fleca artesana i de qualitat des de fa almenys tres generacions.
Joaquim Grimal (Forn de Pa Grimal)
“Soc forner de tercera generació. L’avi, Salvador Grimal Tió, va obrir el negoci l’any 1920 al carrer Abad Deas de Sant Pol de Mar. Després, els meus pares, Joaquim Grimal Casellas i Glòria Rueda Ballart, van continuar amb el negoci familiar. Actualment, gestiono el negoci amb els meus germans, en Pere i la Sílvia.”
Marcel Estrada Solà, del Forn de Pa Xata
“Sempre he tingut un vincle fort i sòlid amb la fleca, d’aquells que es creen quan la línia entre la vida i l’ofici és imperceptible. Vaig néixer a pocs metres de l’obrador i el forn, i des de ben petit ajudava el meu pare Joan i l’avi Pepet, en un lloc de treball per on han passat sis generacions d’avantpassats. Quan tenia 14 anys, vaig entendre que era la meva feina i vaig tirar endavant el negoci amb el meu germà Josep.”
Gerard Griñó, Forn de Pa Cal Tullet
“Soc fill de Cal Tullet, forner de tercera generació, juntament amb el meu germà Ramon Griñó. Va ser l’any 1994, coincidint amb la jubilació dels pares, que em vaig incorporar al negoci familiar. Des de llavors, han estat uns anys de molta feina, i això ens ha permès innovar i créixer, sempre amb la base de la tradició apresa a casa.”
Xavier i Josep Tomàs Pàmies Sistaré (Forn Sistaré)
Els dos germans de Reus han rebut aquesta distinció. El seu avi va ser un dels primers mestres artesans reconeguts i ja son la tercera generació que rep el diploma. Tots dos están orgullosos de poder seguir aquesta nissaga de forners que ja compta amb l’inici de la sisena generació, amb el fill del Xavier al capdavant.
“Vaig començar a treballar al forn l’any 1987, per tant, fa 36 anys que em dedico a aquest ofici. Una de les fites més importants és haver aconseguit, amb el meu germà, la meva dona, la família i tot l’equip, tenir un nom reconegut en el marc de Reus i Catalunya”, assegura el Tomàs.
“Des del 1986 exerceixo de manera ininterrompuda l’ofici de forner. A dia d’avui ja són més de 35 anys. L’any 1989, vaig assistir a l’entrega de la primera Carta de Mestre Artesà Forner a l’avi. Ara, poder-la rebre jo, em porta records indescriptibles, d’enyorança i de futur.”, explica en Xavier.